Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

Marketing

Što su ciljevi posljednjih Mesićevih i Pukanićevih istupa? 22. rujna 2003.

Direktor i suvlasnik «Nacionala» Ivo Pukanić u svom jučerašnjem nastupu na hrvatskoj dalekovidnici dodatno se potrudio zakomplicirati, i onako iznimno kompliciranu, situaciju vezanu za hrvatskog generala Antu Gotovinu. Pukanić je naime kazao, kako je dobio osobno dopuštenje generala Gotovine, kako bi kao mjesto njihovog navodnog susreta označio jednu europsku metropolu, odbijajući kazati o kojoj se metropoli radi. Isto je tako naglasio kako tom, navodnom, susretu nije posredovao nikakav strani državljanin, koji se spominje u prepisci između hrvatske Vlade i Haškog suda nego je ponovio kako je do generala Gotovine došao putem koverte koju je našao na porti «Nacionala».
Ove jučerašnje Pukanićeve izjave djeluju kao nevješto odmicanje od kaše zakuhane objavljivanjem intervjua sa odbjeglim generalom, koja bi mogla, narodski kazano ozbiljno «poštrapati» Pukanića i njegove političke mentore, a već se iznimno negativno odrazila na vanjskopolitički imidž zemlje.
Posljednja prepiska između hrvatske vlade i tužiteljstva Haškog suda, kao i jučerašnje Pukanićevo «bacanje prašine u oči» milijunskom auditoriju pred malim ekranima otkrivaju kako puno toga u ovoj epizodi ne valja. Razmatrajući posljednja događanja vezana za ime generala Gotovine, ne možemo se oteti dojmu kako se kreatorima zbrke oko intervjua objavljenog prije određenog vremena u Pukanićevom «Nacionalu», te svega što se nakon toga događalo, počelo razbijati o glavu. Sudeći prema posljednjim informacijama, sve što se događalo nakon objavljivanja intervjua jako je uzdrmalo, vanjskopolitički rejting Hrvatske, a sve iz razloga najnovije afere sa prisluškivanjem određenih stranih državljana, za koje Račanova vlada sumnja kako komuniciraju sa generalom Gotovinom. Slušajući eto ovakve informacije, nameće se pitanje zašto se nije prisluškivalo Pukanića. Kako to da se Pukanić odjedanput pretvorio u navodnog medijskog zaštitnika generala Gotovine i ostao nezanimljiv ljudima koji tajno snimaju razgovore stranih diplomata ?!
Kako to da najmoćniji politički dvojac u Hrvatskoj, koje Pukanić javno naziva svojim prijateljima, u intervalima umiljavanja svjetskim moćnicima, pravila haškog suda tumače kruće, od tumačenja koja iznosi Carla del Ponte. Insistirajući pri tome, kako se general Gotovina mora pojaviti u Hagu, jer se, navodno, bez toga optužnica ne može povući.
Sagledavajući samo ove posljednje navode, a imajući u vidu i onu točku optužnice protiv generala Gotovine u kojoj se general pobjedničke vojske optužuje «zbog prekomjerne uporabe topništva», stiče se dojam kako kompletna optužnica sve više dobiva oblik farse. U toj farsi, zahvaljujući posljednjem nevješto pripremljenom i loše provedenom posljednjem činu, sve više postaje prepoznatljivo, tko zapravo želi generala Antu Gotovinu vidjeti u Hagu. Domaćoj javnosti, svakim danom postaje bjelodano razumljivo, kako je aktualni hrvatski predsjednik, zajedno sa svojim sljedbenicima, zbog pojavljivanja Gotovine pred haškim sudom u stanju sve razoriti, pa i uzdrmati imidž hrvatske u međunarodnim odnosima.
Mnogi će se pitati zašto?!
Odgovor je, mnogi smatraju, sasvim jednostavan. Naime, mnogi smatraju kako je Mesiću netko sugerirao da mu pokojni prethodnik nije politički takmac, nego su to ljudi koji mu na narednim izborima mogu pomrsiti konce. Ante Gotovina je svakako jedan od njih, a i imena ostalih javnosti su dobro poznata. Koga god aktualni hrvatski predsjednik, ili njegovi glasnogovornici, proglase kriminalcem ili desničarom, javnost već jasno razaznaje kako se, u tom slučaju, radi o osobama koje imaju političku težinu a ideološki su na strani suprotnoj Mesiću. Zbog svega toga Mesić se već nekoliko godina zalaže i za uređenje HDZ-a kao moderne stranke, što je sudeći prema jučerašnjim Pukanićevim izjavama, skoro završen proces. I to zahvaljujući, Sanaderu i Šeksu, kako reče vlasnik «Nacionala». Je li ova posljednja izjava zapravo Mesićevo priznanje kako je disciplinirao unutarnjo-političku scenu ali je zato svoju vanjskopolitičku potporu sveo na Teheran, Tripoli, Tiranu, Beograd, i naravno Baščaršiju !


Post je objavljen 12.02.2009. u 15:36 sati.