Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaanja

Marketing

Sveti Valentin zaštitnik oboljelih od epilepsije


Image and video hosting by TinyPic
Da li znate da se Sveti Valentin osim zaštitnika osoba koji se vole smatra i zaštitnikom oboljelih od epilepsije?
Ima jedna stara priča vezana uz svetog Valentina koja glasi : „sv. Valentin, čiji dan se slavi 14. veljače, bio je biskup koji je živio u 3. stoljeću. U to vrijeme Rimskim carstvom vladao je car Klaudije, a kršćani su bili proganjani. Prema predaji sv. Valentin izliječio je od epilepsije sina jednog uglednog rimskog građanina, te se stoga štuje kao zaštitnik osoba s epilepsijom. Ovoga sveca se smatra i zaštitnikom osoba koje se vole. Prema jednom od tumačenja to se osniva na njegovu protivljenju carskim zakonima koji su tada zabranjivali rimskim vojnicima da stupaju u brak. Osim sv. Valentina, zaštitnikom oboljelih od epilepsije smatra se i sv. Vid, koji je također živio u Rimskom carstvu i umro mučeničkom smrću“.

Na inicijativu Centra za epilepsije "Zagreb" i prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Vlade Republike Hrvatske, Hrvatski Sabor je na svom redovnom zasjedanju 17 listopada 2008 godine donio jednoglasnu odluku da se 14 veljače proglasi Nacionalnim danom oboljelih od epilepsije u Republici Hrvatskoj.

Image and video hosting by TinyPic
Epilepsija predstavlja najčešću kroničnu neurološku bolest u Hrvatskoj i u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija je 1997. godine pokrenula Globalnu kampanju protiv stigme vezano uz epilepsiju i preporučila osnivanje nacionalnog dana oboljelih od epilepsije u svakoj zemlji zasebno, ovisno o običajima.
Nacionalni dan oboljelih od epilepsije postoji u svim nama susjednim zemljama. U srednjoeuropskim zemljama to je dan sv. Valentina, 14. veljače, koji se smatra zaštitnikom oboljelih od epilepsije.
U Republici Hrvatskoj je oko pedeset tisuća oboljelih od epilepsije, a svake godine je oko tri do četiri tisuće novo dijagnosticiranih, od kojih čak 40% mlađih od 18 godina.

Zato dragi naši dobri ljudi, sjetimo se danas kada slavimo sv. Valentina i na one koji boluju od epilepsije i na one koji ih lijeće i brinu o njima.
Neka proglašenje Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije bude dan kada ćemo smanjiti diskriminaciju bolesnika s epilepsijom, poboljšati kvalitetu njihovog života i pružiti im ruku podrške.





Post je objavljen 14.02.2009. u 12:49 sati.