Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/p-a-t-o-l-o-g-i-j-a

Marketing

Ekolog i ja

Tek što sam ušao u taksi na Martićevoj, zapahnu me lagani vonj znoja.
- Kamo?
- Zeleni gaj.
Ljepljivi Mercedes lijeno klizne asfaltom, pređe tramvajsku prugu i zastane u gužvi. Zraka sunca zasvrdla vjetrobransko staklo.
- Imate klimu?, upitah taksista.
- Imam, reče vozač.
Nevoljko je pritisnuo tipku i zakrenuo prekidač na prvu brzinu nakon čega je sivkasta gruda ustajalog zraka krenula do prednjih sjedala.
Pogledao sam taksista, njegovo odvratno kameno lice zašiljenih jagodica čija je zalizana kosa mastila naslon za glavu.
- Hmmm…nisam ljubitelj klime. Ide mi na živce gradska vožnja, palim klimu, ne palim klimu…zato sam zvao Ministarstvo zaštite okoliša. Nitko mi nije odgovorio. Nitko!
- Kako to mislite?
- Portir me prespojio u Odjel za zelenilo, ondje su mi rekli da ozonski omotač nije njihov posao i neka ponovno nazovem portu gdje trebam tražiti Odjel za čisti zrak. Baš tako. Rekao sam im da treba smanjiti emisiju štetnih plinova iz klima-uređaja. Pod hitno! Zakone treba mijenjati. Auto-klime, klime u stanovima, klime u uredima, klime pod zemljom, klime…gdje god pogledaš klime… A svaka nagriza ozonski omotač!
Čudesna briga za prirodu, pomislih u sebi. Dok je najavljivao predstojeću katastrofu lijevom rukom je držao volan, a desnom mahao u velikim lukovima pa mi se činilo kao da će me svaki čas dohvatiti po nosu.
- A, znate koja je još veća pošast od klime?, upita me zavjerenički.
- Ne.
- Frižideri!
Sad sam se već zabrinuo. Cijelo vrijeme sam pokušavao izbjegavati razgovor, ali tada sam shvatio da taksist po ovoj gužvi ima sasvim dovoljno vremena da me ubije u pojam.
- Prokletnici.
- Tko, frižideri?
- Ne, Cigani!
Pa ovaj je totalno odlijepio.
- Kad Cigani skupljaju stari otpad, onda skidaju motore sa frižidera.
- Da, i?
- A kad skinu motor, moraju ispustiti freon koji je još opasniji od plina iz klime!
- Ma, nemojte mi reći da jedan mali frižider može ugroziti ozon.
- Itekako! Sve sam izračunao. Glomazni otpad se odvozi par puta godišnje iz svih hrvatskih gradova. Riječ je o tisućama frižidera!
- Oprostite, ali to mi je pomalo nevjerojatno.
- Jebeni Cigani ispuštaju freon iz frižidera!, dreknuo je unoseći mi se u lice, Provjerio sam, plin se zove F12 i jako je otrovan!
- Dakle, prema vašoj…
- Sve odlazi k vragu! Sve!, vrištao je luđački.
Svjetlost u njegovim očima odjednom se pretopila u dvije zelene zrake koje nisu slutile na dobro. Rekao sam mu da zaustavi automobil. Prošetat ću. Možda je to bolje za okoliš.


Post je objavljen 12.02.2009. u 14:03 sati.