Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrpolitika

Marketing

Mirovine – što smo sve čitali

Evo opet malo citata, da ne filozofiramo previše:
1. "Prvog dana veljače Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD) isplatilo je 716 mirovina, od čega je 670 na temelju štednje iz trećeg mirovinskog stupa, a 46 na temelju štednje u drugom stupu, doznajemo od Biserke Žalac, predsjednice RMOD-a, jedinog mirovinskog osiguravajućeg društva u Hrvatskoj koje ima licencu za isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa. Prosječna mirovina iz drugog stupa, dodaje, danas iznosi 53 kune, što je desetak kuna manje u odnosu na otprije godinu dana. Temeljni razlog za to je znatno umanjenje prosječnog iznosa sredstava koji se s osobnih računa osiguranika trenutno slijeva na račun RMOD-a. Naime, prije približno godinu i pol dana prosječan je umirovljenik iz drugog stupa mirovinu ostvario na temelju štednje od oko 19.500 kuna, dok prosječan iznos na temelju kojeg se danas isplaćuju mirovine iz drugog stupa iznosi tek 18.825 kuna. (...)
'Moram priznati da to umanjenje ne razumijem, s obzirom na to da su ljudi uplaćivali novac nekome tko ga je trebao oploditi. Kako je moguće da fondovi raspolažu milijardama kuna, a umirovljenici dobivaju sve manje? Onda drugi stup treba ukinuti. Da su taj novac osiguranici uplatili u banku, danas bi imali više na računu na temelju kamata', kaže Vladimir Jordan, predsjednik HSU-a u ostavci.
Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja ističe pak da bi umirovljenici koji su u drugom stupu proveli kratko razdoblje, odnosno manje od 20 godina, trebali moći birati povoljniju mirovinu, kao što je to predviđeno za invalidske i obiteljske umirovljenike." (Vjesnik, 23. veljače 2008.)
2. "Drugu polovicu godine obilježila i medijska kampanja zbog izrazito malih mirovina koje su ostvarili prvi umirovljenici drugog mirovinskog stupa. Prve mirovine isplaćene su, doduše, još prije gotovo dvije i pol godine, a njihov je prosjek u prvim mjesecima isplate iznosio samo 56 kuna. Štoviše, ukupne mirovine prvih umirovljenika iz prvog i drugog stupa danas su niže nego što bi bile da se njihovi korisnici nikada nisu ni uključili u drugi stup." (Vjesnik, 15. listopada 2008.)
3. "HSU od Vlade traži da se svi članovi drugog mirovinskog stupa koji su 2002. imali 45 i više godina vrate u prvi stup zajedno s ušteđenim sredstvima u drugom stupu." (Glas Slavonije, 11. veljače 2009.)
4. "Vlada će uskoro predložiti izmjene mirovinskog sustava koje će građanima koji to žele omogućiti prelazak u prvi stup mirovinskog osiguranja, najavljeno je nakon današnje sjednice Ekonomskog vijeća.
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministar financija Ivan Šuker zaduženi su za izradu prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju kojima bi se građanima omogućilo izjašnjavanje hoće li ostati u drugom mirovinskom stupu ili će svoj udio u fondovima prenijeti na državu, koja će im zajamčiti mirovinu iz prvog stupa.
'Time reagiramo na iskazano nezadovoljstvo mirovinskom reformom, odnosno drugim stupom koji se sve više pokazuje kao promašaj. Vrijeme je da promjenimo dio reforme koji se nije pokazao dobar i koji nije održiv na duže vrijeme', izjavio je premijer Ivo Sanader novinarima nakon sjednice Vijeća." (dnevnik.hr, 11.veljače 2009.)
5. "Sanader ruši mirovinsku reformu - Uzima štednju iz drugog stupa da spasi proračun" (Jutarnji list, 12. veljače 2009. - naslov na 1. strani)
6. "Sanader želi uzeti novac od mirovina da spasi proračun" (Večernji list, 12. veljače 2009. - naslov na 1. strani)

Post je objavljen 12.02.2009. u 12:38 sati.