Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Engleski "bread and butter pudding" s bananama i uz karamelizirane banane

Evo mene opet s «engleskom puddingom». I opet keljim isti uvod kao u prethodna tri recepta.

«Bread and butter pudding» (Puding od kruha i maslaca) je tradicinalni engleski desert. Većini je prva asocijacija na «puding» - puding iz vrećice. Engleski «bread and butter pudding» nema veze s tim. «Puding od kruha i maslaca» je zapravo svojevrsni slatki složenac od (starog) kruha.
U originalu sastoji se od (starog) kruha, maslaca, mlijeka, jaja, šećera i grožđica, a od začina dodaju se muškatni oraščić i vanilija.
U današnje vrijeme se u te «pudinge» od kruha i maslaca trpa sve i svašta – i to nema veze s tim tradicionalnim nacionalnim britanskim jelom.
A ja baš volim trpati sve i svašta u te «pudinge» njami, a «tradicionalne» grožđice nikad ne stavljam jer ih ne volim no.

Takav "puding" peče se u pećnici, u kupelji. Kruh premazan maslacem stavi se u namaštenu posudu za pečenje (keramički pekač ili lim) i onda se zalije smjesom od jaja, mlijeka i šećera i ostavi da kruh upije tu tekućinu. I onda se ta posuda stavi u duboki lim za pečenje i oko nje se nalije vruća voda. Voda bi trebala sezati do polovice te posude u kojoj je «puding smjesa». I onda se to sve zajedno stavi u zagrijanu pećnicu i peče.

U novije vrijeme se takvi «pudinzi» peku u pećnici u vatrostalnoj posudi (bez kupelji). To slovi kao brža varijanta, a rezultat je otprilike isti. Iako je «puding», koji je pečen u kupelji, nekako svježiji i mekaniji – ne isuši se toliko jer se voda iz lima za vrijeme pečenja isparava. Iako i on će se odozgo osušiti (i potamniti), ako se predugo peče u kupelji.

Obično se takvi «pudinzi», kad se peku samo u vatrostalnoj posudi, peku na višoj temperaturi, nego kad se peku u vodenoj kupelji. Iako dobro je i te «pudinge» u vatrostalnoj posudi peći na niskoj temperaturi – ljepše se ispeku kad se peku polako.

Za te «pudinge» upotrebljava se (polu)bijeli kruh od prethodnog dana, iako možete upotrijebiti i onaj star 2-3 dana.
Danas se u ovim modernim varijantama koriste razna peciva: kroasani, brioši (mliječna peciva) itd.

Ovi «pudinzi» jedu se topli, ali mogu se jesti i hladni.


Vašim modernim verzijama «engleskog pudinga» možete dodavati razne sastojke, važno je jedino da kruh bude premazan maslacem i dobro natopljen smjesom od jaja, mlijeka i šećera.
Koru s kruha ne morate rezati, ali ako baš hoćete, možete.




Engleski «bread and butter pudding» s bananama i uz karamelizirane banane


Image and video hosting by TinyPic


«Pudding»
6 šnita kruha ili peciva od prethodnog dana
100 g maslaca
4 jaja
80 g šećera
125 ml slatkog vrhnja
375 ml mlijeka
40 ml likera Baileys (može i neki liker od kokosa ili čokolade – nešto što ide uz banane; može i rum)
1 mahuna vanilije
2 banane
svježe iscijeđeni limunov sok


Karamelizirane banane
4 banane
3 žlice šećera
3 žlice vode
50 g maslaca
iscijeđeni sok 1-2 limuna
100 ml slatkog vrhnja



Za «pudding», šnite kruha ili peciva premažite mekanim maslacem (peciva prepolovite po dužini pa namažite tu prerezanu stranu). Ostavite oko 1 čajnu žlicu maslaca i njome premažite posudu u kojoj ćete to peči.

Na dno posude možete složiti cijele šnite kruha (namazana strana prema gore) ili ih možete narezati na kockice.
Ja prilijepim dvije namazane šnite kruha jedna za drugu i na dasci ih nožem narežem na kockice ili slijepim polovice peciva kao što su i bila prije nego sam ih prerezala i režem ih na kockice.


U lonac stavite mlijeko, neizmiksano slatko vrhnje i prerezanu mahunu vanilije te zakuhajte.

Izmiksajte jaja sa šećerom i likerom.

Mlijeko malo ohladite, izvadite mahunu vanilije. Onda polagano ulijte malo mlijeka u smjesu od jaja i dobro promiješajte (pjenjačom ili mikserom), polako dodavajte preostalo mlijeko i dobro promiješajte. Važno je polako dodati vruće mlijeko da se jaja ne bi zgrušala.

Ravnomjerno prelijte pola tekućine po složenom kruhu i ostavite oko 5 minuta da ju kruh upije, a onda sve prelijte i ostatkom tekućine i ostavite da stoji još 10ak min.
Pazite da sav kruh odozgo ravnomjerno zalijete tekućinom da ne ostane suh. Možete ga odozgo pritiskati žlicom da ravnomjerno upije tekućinu.

Banane narežite na tanke okrugle ploške i dobro ih nakapajte limunovim sokom s jedne i druge strane. Ako ih ne nakapate limunovim sokom, potamnit će za vrijeme pečenja i neće izgledati ni najmanje primamljivo no.
Najlakše je iscijediti sok 1 limuna u jednu posudu pa dodati oko 100 ml hladne vode i u to dodati narezane banane i dobro promiješati (pazite da se ploške ne zalijepe jedna za drugu jer onda neće biti zalijane tekućinom sa svake strane). I onda banane treba ocijediti pomoću cjedila ili ih vaditi rupičastom žlicom iz te tekućine.

Pripremljene banane složite na nakvašeni kruh.

Ako ste se odlučili peći ovo u vatrostalnoj posudi, stavite posudu u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min.

Ako ste se odlučili peći to na pari, onda u duboki lim stavite posudu s pripremljenom smjesom, a oko nje ulijte vruću vodu, voda neka seže do polovice posude u kojoj je smjesa.
Stavite to u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva i pecite oko 1 sat.


Pečeni «puding» izvadite iz pećnice, tj. iz kupelji i ostavite da se hladi 10ak min.

"Pudding" se poslužuje topao, ali može se jesti i hladan. Možete ga poslužiti u posudi u kojoj je pečen, pa nek´ svatko sam sebi grabi.
Ili možete žlicom grabiti svojevrsne «žličnjake» i slagati ih na tanjure i onda ukrasiti čokoladom, šlagom…


Za karamelizirane banane, banane ogulite i narežite na okrugle ploške.

U loncu karamelizirajte šećer s 3 žlice vode. Kad je šećer zlatnosmeđ prvo dodajte maslac, onda sok pa neizmiksano slatko vrhnje. Miješajte dok zakuha i onda maknite s vatre.

Banane odmah dodajte pripremljenoj vrućoj karameliziranoj smjesi, lagano promiješajte drvenom kuhačom (da ne zdrobite banane) i poslužite.

U vrućoj smjesi banane će malo omekšati. Banane neće pocrniti jer u smjesi ima limunovog soka.
U originalnom receptu stavlja se sok od 2 limuna, ali meni je to prekiselo. Ja stavljam sok od 1 limuna.
Možete dodati prvo sok od 1 limuna, pa ako nije dovoljno kiselo možete dodati još limunovog soka (od pola limuna ili od cijelog limuna).

Karamelizirane banane možete prelijati po pečenom «puddingu» ili ih možete poslužiti u posebnoj posudi.

Image and video hosting by TinyPic



Slični recepti
Engleski "bread and butter pudding" s čokoladom
Engleski "bread and butter pudding" s kavom i šlagom
Engleski "bread and butter pudding" s kokosom
Složenac-kolač od višanja




Post je objavljen 10.02.2009. u 09:21 sati.