Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/protivnasilja

Marketing

Kada dijete mora na sud

Već po drugi put (link na prvi post) imamo čast na ovom blogu ugostiti ovogodišnju dobitnicu nagrade Kiklop za književnost - Julijanu Adamović. Blogerica Zona O'Zona je ponosna autorica ilustrirane brošure za djecu u "kojoj je jednostavnim i njima razumljivim rječnikom objašnjeno što je to sud, svjedok, sudac i ostali sudionici (i gdje sjede), što je to kazneno djelo i, najvažnije, što je to svjedok i koliko je on važan". Danas sva djeca koja moraju na Općinski ili Županijski sud u Vukovaru imaju priliku dobiti i pročitati ovu brošuru.

Ponosne smo što je Julijana odabrala upravo ovaj blog za predstavljanje brošure Luka na sudu a koju možete vidjeti u postu objavljenom ispod ovoga.

Mare



LUKA NA SUDU


Zamislite situaciju da je vaše dijete bilo svjedokom nekog teškog kaznenog djela ili je, ne daj Bože, i samo bilo žrtvom. Ma, zamislite (ili ne morate zamišljati) situaciju u kojoj vaše dijete dobiva poziv za sudsko ročište jer mu se roditelji razvode (a možda je tata bio nasilan prema mami ili obrnuto – što statistika baš i ne potvrđuje kao pravilo).

Neću vam govoriti o tome koliko je za jedan sudski postupak značajno kvalitetno svjedočenje i koliko je važno da taj svjedok tijekom samog suđenja bude siguran, što manje uplašen, da razbije strah od moguće odmazde počinitelja ili, jednostavno, od nepoznate situacije na sudu te na taj način bude u stanju dati što kvalitetniji iskaz. To je već stvar pravosuđa, a ne vas koji ste preplašeni jednako kao to vaše maleno dijete.

Image and video hosting by TinyPic

Ono što ovim postom želim naglasiti jest nužnost stručnog rada s djecom koja moraju na sud (ne kao počinitelji jer tu se, kod nas, zaista puno radi), već kao žrtve/svjedoci, a što se kod nas gotovo uopće nije činilo, a sve usvrhu brige za njihovo psihičko zdravlje. Nerijetko ta djeca, osim primarne traume, dožive i onu sekundarnu – na samom sudu (npr. zajedničke čekaonice), a sve se to uz malo truda može izbjeći.

Europa je u sprječavanju takvih situacija dobrano poodmakla, a kod nas je sve u povoju. Ponosna sam da sam bila onaj maleni kotačić, jedan od nekoliko, koji je u Hrvatskoj sve to pokrenuo. Naravno da ne bi bilo ničega da ideju koju su nam donijeli Britanci (financirani od strane neke komisije EU), nije prihvatio čovjek koji, već prema svojoj hijerarhiji, ima mogućnosti to i realizirati. Dakle, tadašnji predsjednik Županijskog suda u Vukovaru.

Bilo je teško uvjeriti ljude na lokalnoj razini (jer Zagreb je davao zeleno svjetlo) da je kod nas to moguće, ali zahvaljujući nekolicini entuzijasta i ekipi iz Velike Britanije, u Vukovaru je otvorena prva Služba za podršku žrtvama i svjedocima u sudskom postupku. Trebalo je razbiti uvriježen stav da je u Hrvatskoj nemoguće animirati volontere (zbog materijalne situacije, zbog svijesti naših ljudi koji neće „raditi za džabe"). Bila sam jedan od prvih volontera-edukatora tih budućih, također volontera koji rade sa žrtvama i svjedocima i šire svoje znanje i iskustvo dalje.

Danas imamo već nekoliko takvih službi u Hrvatskoj (provjerite postoji li i u vašem gradu).

Moj profesionalni i stručni interes je ipak usmjeren na mlade počinitelje kaznenih djela. No, stalno imam na umu kako je njihovim žrtvama. Zbog toga sam odlučila „stvoriti" Luku. Pomogao mi je, tada brucoš povijesti, Domagoj Rapčak te Društvo defektologa Vukovarsko-srijemske županije.

Image and video hosting by TinyPic

Danas sva djeca koja moraju na Općinski ili Županijski sud u Vukovaru imaju priliku dobiti i pročitati ilustriranu brošuru u kojoj ime je jednostavnim i njima razumljivim rječnikom objašnjeno što je to sud, svjedok, sudac i ostali sudionici (i gdje sjede), što je to kazneno djelo i, najvažnije, što je to svjedok i koliko je on važan.

Image and video hosting by TinyPic

O cijelom projektu je objavljen i stručni rad, ali s time vas ne bih zamarala.

Ponosna sam na svog Luku i mislim da je šteta što sam na tome stala pa projekt nisam pogurala dalje. No, mene sada vuku neke druge malene daljine i jedino što po ovom pitanju mislim učiniti jest učiniti da zainteresiranima biti dostupna cijela brošura "Luka na sudu". Neka to bude na blogu "Vratimo Hrvatskoj osmijeh - dosta je nasilja"

Julijana Adamović



Post je objavljen 10.02.2009. u 19:10 sati.