Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vaydee-style

Marketing

Hay

Evo me pošto sam odlučila pisati o dobermanima ne bi bilo loše i da pišem o drugim psima. Ja jako volim pse pogotovo dobermane.
No da ne izostavim i drugu vrstu pasa koji se zovu Američki stafordi.
U 19. stoljeću u engleskoj pokrajini Staffordshire, križanjem između buldoga i različitih terijera razvijen je mišićavi, aktivni, borbeni stafordski bulterijer. Nakon što je doveden u SAD, svidio se američkim uzgajivačima, koji su mu povećali težinu i dali mu moćniju glavu. Danas priznat kao posebna pasmina, američki staford je veći teži od svog britanskog rođaka, stafordskog bulterijera.

Nakon što su borbe pasa zabranjene u Americi početkom 20. stoljeća, razvila su se dva ogranka pasmine - izložbeni i borbeni psi. Izložbeni psi dobili su naziv američki stafordski terijer, dok su borbeni psi nazvani američki pitbul terijer. Ove dvije varijante danas se priznaju kao dvije odvojene pasmine. Danas se američki pitbul terijer uzgaja jednako dobre ćudi kao i američki staford. Obje pasmine su odlični ljubimci u rukama prave vrste vlasnika.
Američki stafordski terijer, AST, STAF, AMSTAF, STAFORD ? sve su to imena pod kojima se krije ovaj fascinantan pas velike snage i razigranog karaketra, pas kojeg se mnogi boje, a kojem po odanosti čovjeku nema premca.

Porijeklo: SAD

FCI klasifikacija: Grupa III Terijer

Opšti dojam: Stafordski terijer mora odavati dojam velike snage za svoju veličinu, dobro povezan pas, mišićav, ali spretan i skladan, živo zainteresovan za svoju okolinu. Mora biti zdepast, nesmije biti dugonog ili hrtolikog obrisa. Njegova hrabrost je poslovična. Ove uvodne riječi standarda opisuju dvije najvažnije osobine Stafa ? osobine koje označavaju pasminu, opisuju pasminski tip, čine ga tipičnim. Osobnost pasmine čine spoj izgleda i karaktera. Iako se uzgajatelji Staforda užasavaju prvobitne ideje o borbama pasa, netreba zaboraviti za koju namjenu su se uzgajali preci naših pasa. U vrijeme kada su borbe pasa i borbe sa bikovima oduševljavale mase ovi su psi stvoreni ne samo za borbe, nego prije svega za pobjedu. Danas, ni pod kojim okolnostima nedolazi u obzir puštanje naših pasa u borbe, no zbog čuvanja identiteta pasmine moramo uzgajati pse koji izgledaju kao borbeni psi sposobni pobjeđivati. Staf je snažan pas i mora tako djelovati . Treba biti u odličnoj kondiciji sa dobro izraženim i čvrstim mišićjem, no to mišićje mora djelovati gipko. Staford nikada nesmije izgledati tako masivan da djeluje pretovaren mišićjem ili da mu nedostaje pokretljivosti i elegancije. Kod dobro građenog psa svi dijelovi tijela međusobno se blago i atraktivno stapaju bez prekomjernog isticanja bilo kojeg dijela. Da bi pas bio skladan svaki dio tijela mora imati pravilnu veličinu i oblik, odgovarajuću ostatku tijela. Pas nikada nesmije ostavljati dojam da je sastavljen od zasebnih dijelova, čak i kada svaki dio sam za sebe djeluje dobro. Staford je neustrašive i budne naravi. Izraz mu je živahan kao da se sam sebi veseli, nikad nije agresivan, prestrašen ili neraspoložen. Od njega s pravom očekujemo da je prijateljski raspoložen i da ima manire džentlmena, inteligentnog kavaljera koji uživa u životu.

?elite li Staforda samo zbog toga da imate najopasnijeg psa u susjedstvu?

Ovo je teško pitanje sa kojim se svaki vlasnik Staforda treba suočiti i pošteno na njega odgovoriti. Iz iskustva znam da mnogi neodgovorni vlasnici Staforda liječe svoje sitne komplekse preko Staforda. Gospodo, svoju neistrošenu energiju radije potrošite na odgoj, socijalizaciju i trening. U tom slučaju će te vi biti VOđA Stafa, a ne obrnuto. Ako to bude obrnuto onda se to pretvara u jednu neopisivu NOćNU MORU koja će vas dugo proganjati, a tad će sve biti kasno. AST treba trening kojim će usmjeriti svoju inteligenciju i volju za akcijom. Uz pravilan odgoj i socijalizaciju ovaj pas je savršen prijatelj. No, NESOCIJALIZIRAN, NETRENIRAN, ZANEMAREN ili staford bez nadzora može postati najcrnja «noćna mora vlasnika, previše pametan, snažan i poduzetan da bi mu se pustilo da radi po svome», AST treba, mora proći pravilnu socijalizaciju i naučiti osnovnu poslušnost. Socijalizacija počinje rano i znači upoznavanje šteneta sa ljudima, životinjama, predmetima i zvukovima koje će susretati u svakodnevnom životu. Nakon cjepljenja, štenci se moraju upoznavati sa prijateljski raspoloženim ljudima svih dobi i obadva pola kao i sa dobro odgojenim psima. Treba ih naviknuti na vožnju automobilom, hodanju po različitim podlogama, na prolazak biciklista, ljudi u invalidskim kolicima, buku u centru grada - i naravno sve na povodniku. Znači, cilj nam je da psa postavimo u jednu zbunjujuću situaciju, da se upozna sa različitim vanjskim nadražajima koji će mu pomoći u toku daljnjeg odrastanja. Američki staford je zdrav i otporan pas, ali štene treba kupiti od odgovornog uzgajivača (nikako od trgovaca ili proizvođača Staforda «kao na vrpci» bez selektivnog uzgoja) koji nam može garantovati kvalitetu psa i njegove karakterne osobine. Ako vjerujete da su Stafordov šarm i izazov prtava stvar za vas i želite ga nabaviti posjetite nekoliko uzgajivača i upoznajte odrasle pse kao i štence. Tražite im rodovnike, a posebno obratite pažnju na držanje štenaca i razna obećanja bez garancija. Ovaj pas traži dosta vaše pažnje. Posjetite više uzgajivača i usporedite njihove pse, radije nego da kupite prvo štene na koje naiđete bez obzira gdje se reklamira. Kinologija vam dođe kao svaki porok u životu, za prave ljubitelje je ona tako opijajuća da nekažem «d....», a za one druge «n....».
Prepoznajte te druge u interesu da nam svima bude ljepše i da kinologiju učinimo ZDRAVIJOM SREDINOM.
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Post je objavljen 08.02.2009. u 13:01 sati.