Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dalmata

Marketing

baketina

Prije pocetka same storije ala da Vas upoznan sa glavnin junakon,ekola evo ga –

NJEGOVO VELICANSTVO GRDELIN



grdelini



U Dalmaciji ime: Grdelin
Latinsko ime: Carduelis carduelis
Hrvatsko književno: Češljugar
Engleski: Goldfinch

Opis ptice:Grdelin je ptica pjevica koja spada u porodicu zeba. To su krhke i osjetljive, ali i prekrasno obojene ptice sa poprilicno izraženim kljunom.
Prsi su svijetlosmeđe boje, krila su žuto crna sa bilin pjegama .Rep je također crn sa bilin pjegama , a glava mu je obrubljena žarko crvenin, bilin i crnin krugovima.

Mužjak i ženka su nerazdvojni.Mužjak danima zna ostat na mistu di je uhvacena ženka,cekajuci je .Ali ako uhvatimo mužjaka ženka ne ceka ni sekunde vec odma odjeti.

Ženka najcešće snese 5-6 jaja i leži na njima 9 – 14 dana, za sve to vrime mužjak jon donosi hranu u gnjizdo. Oba roditelja hrane mlade , i to razlicitim lisnim ušima u pocetku, a kasnije lako probavljivim sjemenkama razlicitih biljaka koje pronalazu u prirodi.
Nakon šta mladi grdelini napuste gnjizdo i osamostale se, skupljaju se u velika jata i najcešce se zadržavaju u “rodnom” podrucju cile zime.

grdelini

Mladi grdelini su potpuno smeđe boje i da namaju žutog perja na krilima vrlo teško bi se mogli pripoznat.
U cibi (kavezu,krletki) brzo se pripitomu i zapocnu sa svojon pismon. Najbolji primjerci za cibu su mladi, ali uvaceni u jesen, jer se najlakše pripitome .
Od spize najrađe jide sjemenke šimedekana(konoplje) jer su bogate uljima,ali za duži život potrebno mu je davat mišanu spizu ka i za kanarinca. Pored raznog mišanog simena triba mu davit i voca, povrca i komadic žumanjka kuhanog jaja. Sa žumanjkom ne triba pretjerivat dovoljno mu je dat dva - tri puta misecno i to male kolicine.

Razlika između mužjaka i ženku je teško uocljiva, osnovna razlika je šta mužjak ima crne
"brkove", a ženka sivo bile, mužjak ima crni spoj krila sa tjelom(ramena), ženka sivkasti.
U mužjaka crvena kruna prelazi oci, u ženke ne.

grdelini



Zbog špicastog kljuna koji mu se u prirodi troši prilikom hranjenja, potrebno mu je u cibu stavit sipinu kost, inace mu more gornji dil kljuna previše narest.
Dužina: 11 – 14 cm
Težina: 11 – 17 g.
Raspon krila: 21 – 25 cm
Velicina jaja: 15,6 do 20,0 x 12,3 do 14,3 mm

Ova ptica je zašticena vrsta i zabranjeno je njeno hvatanje u prirodi, ……….ali nekad nije bilo tako,hm hm a možda i je ali koje je onda vodija konta o tome………..

-Kosir,baketine,visce,uje,cibun,sokovi,sendvici……jesmo li sve vazeli???? A Duje oli si gluv,jel cakod fali,nemoj da dođemo gori a da nan fali cakod????

-A je je a di ti je pivac,da neces ti pivat i vabit tice a konju kupa dabili konju kupa…..a jesi vazeja pumpu za biciklu i fleke za okrpit gumu ako se desi škerac ka i zadnji put.

-evo ga ja san utrpa sve u moj rusak a ti vazmi cibun i pivaca na svoju biciklu ,ala ajmo se movit ,valja nan doc do Planoga a jemamo gospe mi ca mažinat nogan dogori.

-A koji si kurac i zapeja da gremo na tu “baba lokvu “ jebala te babina lokva kada nima tici i na drugo misto…..
Brontula je sebi u bradu kompanjo Duje ono ka da ga je nebi cuja jerbo je zna da cu se odma pocet svađat i da o tici oti dan nece bit ništa……bidan dobro nije puka o tolikoga kupljenja uprsi ,bija bi on najrađe ispalija name ka i uvik ali jebiga tici su mu bili draži o svega pa je odlucija bokun i pritrpit.

-Daj ne pizdi ,kada nisi vidija koje je zadnji put Frane capa tice gori…..ajme koji tici….a ja i ti smo gori upoje uvatili svega dvi kenje…..
(tako smo zvali ženske grdeline o koji nima velike koristi jerbo ne pivaju,vengo samo diko pustu glas hahahaha za razliku o ženskega svita naše vrste,ca san falin te bože tek puno kasnije sazna )

Capali smo one biciketine a kolike su bile jedva smo dobavljali nogama pedale i pomalo se zaputili prima našemu odredištu za ti dan……lako se bilo vozikat dok nismo skrenili uzbrdo put Planoga,jerboa dotle je bija asfalt a uzbrdo makadam i to koji makadam …….cili iskopan da se ni znalo jema li više ravnega puta oli buži……..opotili se ,uzpuvali,stajali 5-6 puti pa opet nastavljali…….enti gospu parilo se da nigdi nima kraja ton putu……..i nakon jedno uru ipo mažinanja napokon smo ugledali onu veliku stinu ca je bila orjentir za “baba lokvu” –ala valja objasnit ca je to baba lokva-to je gori pri samome vrhu Planoga bila(neznan gospe mi jeli još) jedna ajmo rec prirodno u kamenu ucinjena buža puna vode di su miscani vodili stoku na napajanje,jerbo a di je onda bija vodovod aaaaaa ala koja san ja mona kada in u Planome i sad vridi puno vodovod,po mista jema vodu a pola nima …….

-Ajmo doli na onu ledinu,vidi jema sikavca kada ga je ko sija…….a di jema sikavca i vode blizu jema i tici,aj ja cu nac misto di ce mo se smistit a ti Marine poj nađi bošket,evo ti kosir …..pazi oštar je ka britva,pape ga je jucer oštrija

-Lipo gospe mi Marin nek se jebe po draci naokolo cipa bošket a ti ceš beleco nac misto di ce nan bit ceka,ma bravo a da ti greš cipat i parat ruke aaaaa???

-ajde kvargu o mene išempijani stvoru,kvragu ti i tici i baketini i bošketi…..daj vamo ti kosir jeben ti kosir isusov tako linu

Ajme koja san ja mustra bija,kako san lipo zna moga kompanja Duju izprovocirat ,kako san ga samo zna skuvat da on odradi veci dil posla….e a bija je i stariji godinu pa je i bija red da on malo više povuce,jel tako aaaa…..je je znan ca ce te sad rec,vidi ga odma je tija zapovidat i neradit ništa ……ma ni baš tako :): )

-Evo ga bošket,evo san naša i koromac za baketine fermat …..aj daj vamo višce….ja cu doli nabit bošket I sve pripremit

(stabljika koromaca je šuplja i služila nan je ka poveznica izmežu grancica na bošketu i baketina)…e bravo a nisan objasnija ca je bošket i baketini …e bošket je veci komad grane ocišcen od lišca na kojemu se ostave samo istaknute grancice na koje se pomocu koromaca zakace baketini koji su opet tanke grancice koje se mažu višcem,olitiga vrstom prirodnog ljepila kojin su se vatali tici.Bošket se stavlja na sredinu ledine na kojoj ima dosta sikavca-cicka koji najdraža spiza grdelinima,a isod njega ciba oli ti ga kavez sa pivacen-grdelinon koji je najbolje piva i koji ce svojon pismon privlacit ostale grdeline.
Pošro tici po prirodnom instiktu nece odmah sletit na ledinu vec na izdignuti položaj s kojega imaju bolji pogled na okolicu i moguce neprijatelje,tu je bija bošket i baketini namazani lipilon……grdelin sleti i ekola naš je….jedino posli toga je zajeb ocistit mu perje od lipila……malo jasnije aaaa?

grdelini



Kadje sve bilo namišteno ,povukli smo se ja i Duje u zašticeni položaj ili ti ga ceku di smo bili sakriveni,jerbo nisu ni tici toliko blesavi da ce slicat kad vididu nas dva manitaša blizu.E sad je valjalo mucat ,ne micat se bez potribe i pustit prirodu da cini svoje.
Ni peošlo ni po ure a vec se sa okolnih stabal cula pisma …

-Došli su došli…..došli su Marine……jel ih cuješ

-A muci muku ti onu….uffffffff a ca me cinis beštimat jopet…..mucccccccccci,kuccccccco….koliko si lajav potirat ceš i onega našega iz cibe a ne ove okolo…… eno jednega na košteli , nece sletit , aj gren ga ja voltar a ti budi atento ako sleti na bošket…..
polako strplivo ka pravi iskusni lovac zaputija san se ja put naza ,ka ono šta dalje od ledine i onda naokolo nebi li doša sa suprotne strane ticu i tako ga prisilija da odleti u pravcu bošketa……..prrrrrrrrrr…….ode………

-Naš je naš jeeeeeeeeeeeeeee Marine naš jeeeeeee , capa se………..trce Duje kada gas vi vrazi proganjaju prima bošketu

-A ca se dreljiš toliko maniti stvore,ko te cuju mištani uvaticemo ja i ti uvatit , ali ne tice nego koju stinu ukosti , jel prica Frane da su ga prošli put potirali da je za njin trka niki stari sa takljicon i da je jedva uspija skupit sve i pobic….oli oces da istu verdure i mi poberemo ovod

Proša je tako još jedan dan našega sritnog ditinjstva, vratili smo se doma sa desetak grdelini u cibunu,puni sebe jerbo ko nan je sad bija ravan u susistvu…..sad jemamo cime štucigavat Vjekuicu I ostale po susistvu……a falin te bože past ce i robna razmjena …….a opet na kraju nas dva ce mo jemat najbolje tice ……….



Post je objavljen 07.02.2009. u 01:52 sati.