Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Lazanje s kiselim zeljem i vrhnjem

Image and video hosting by TinyPic


Kao što sam rekla, slijedi recept bez varijacije na temu bešamela.


Sastojci
500 g (kiselog) zelja, sitno naribanog
2 crvene paprike (svaka po 200 g)
2 crvena luka
2 žlice maslaca
1 čajna žlica kumina
2 žlice koncentrata rajčice
2 kisela vrhnja (ili 1 kiselo vrhnje i 1 Creme fraîche)
sol, papar
+
100 g naribanog tvrdog sira (Emmentaler…)
+
listovi lazanja


Luk očistite i sitno nasjeckajte. Papriku očistite i narežite na tanke rezance.

U loncu zagrijte maslac, dodajte luk, papriku i kumin pa kratko popržite.

Dodajte naribano zelje i koncentrat. Kuhajte na laganoj vatri 15ak min., da zelje omekša. Po potrebi podlijte vodom.
Možete koristiti i kiselo i svježe zelje. U svakom slučaju treba ga izdinstati da omekša.
Svježe zelje možete naribati i onda blanširati: stavite ga kuhati u vruću vodu oko 5 min. Onda ga ocijedite i dodajte napola izdinstanom povrću i kratko popržite.


Na kraju umiješajte kiselo vrhnje i začinite solju i paprom.

Listove lazanja trebalo bi skuhati. U loncu zakuhajte vodu i dodajte malo soli, žlicu ulja i nekoliko listova lazanja (nemojte kuhati sve odjednom). Prokuhajte ih 1-2 min. (ili koliko piše na pakiranju). Izvadite ih iz vode, isperite ih hladnom vodom i osušite.

Meni se naravno neda to kuhati, jer sam prelijena. Ja zato zelje na kraju osim s vrhnjem podlijem i s oko 100 ml vode – onda je nadjev «vodenast» pa se listovi lazanja imaju u čemu «kuhati» za vrijeme pečenja (i ne ostanu tvrdi, tj. sirovi).

Na tržištu uglavnom ima listova lazanja koje ne treba kuhati (iako ima i onih koje treba kuhati).
Čak i ako u ovom receptu upotrebljavate listove lazanja koje inače ne treba kuhati, sada bi ih trebalo skuhati.
Dinstano zelje je «suho» (obično ga ne treba podlijevati tijekom dinstanja, a i kad ga se podlijeva ta tekućina ispari) tj. ne sadrži tekućinu i nekuhane lazanje nemaju se u čemu «kuhati» za vrijeme pečenja.
Na kraju se zelje zalije se vrhnjem, ali ja dodam i vodu, jer bi ta smjesa inače mogla biti presuha, pa nekuhane lazanje ne bi omekšale za vrijeme pečenja.



Vatrostalnu posudu namastite.


Budući da ne kuham listove lazanja, na dno posude za pečenje ulijem oko 100 ml mlijeka, ali ako ste ih skuhali, mlijeko nije potrebno.

U posudu naizmjence redajte listove lazanja i nadjev, završite slojem nadjeva. Posipajte naribanim sirom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata.
Pečene lazanje ostavite da se hlade. Poslužite ih uz salatu.




Post je objavljen 06.02.2009. u 17:55 sati.