Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Lazanje s kiselim zeljem i umakom

Image and video hosting by TinyPic


Opet recepti s povrćem koje ne volim. Ali barem tu ima nekakve tjestenine sretan U ovom receptu nadjev se kombinira s jednom varijantom bešamel umaka. (U sljedećem postu slijedi recept za lazanje bez varijacije ne temu bešamel umaka.)


Sastojci
listovi lazanja
100 g parmezana
listići maslaca (oko 1 žlica maslaca)

Nadjev
300 g (kiselog) zelja, sitno naribanog
1 veliki crveni luk
1 žlica maslaca
1 čajna žlica kumina
sol, papar

Umak
40 g maslaca
40 g brašna
500 ml mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić
2 češnja češnjaka
peršinovo lišće



Za nadjev, luk očistite i sitno nasjeckajte. U loncu zagrijte maslac. Dodajte luk i kumin i kratko ih popržite. Dodajte zelje i kuhajte na laganoj vatri 20ak min., da zelje omekša. Po potrebi podlijte vodom. Začinite solju i paprom.

Možete koristiti i kiselo i svježe zelje. U svakom slučaju treba ga izdinstati da omekša. Svježe zelje možete naribati pa blanširati: stavite ga kuhati u vruću vodu oko 5 min. Onda ga ocijedite i dodajte napola izdinstanom luku i kratko popržite.

Listove lazanja bi trebalo kuhati. U loncu zakuhajte vodu i dodajte malo soli, žlicu ulja i nekoliko listova lazanja (nemojte kuhati sve odjednom). Prokuhajte ih 1-2 min. (ili koliko piše na pakiranju). Izvadite ih iz vode, isperite ih hladnom vodom i osušite.

Već sam rekla da sam ja prelijena za to. Zato u nadjev na kraju dodam oko 200 ml vode i pola razmrvljene kocke za juhu i ostavim da jednom zakuha. Na taj način je nadjev dovoljno vodenast pa listove lazanja ne treba kuhati.

Na tržištu uglavnom ima listova lazanja koje ne treba kuhati (iako ima i onih koje treba kuhati).
Čak i ako u ovom receptu upotrebljavate listove koje inače ne treba kuhati, sada bi ih trebalo skuhati.
Dinstano zelje je «suho» (obično ga ne treba podlijevati tijekom dinstanja, a i kad ga se podlijeva ta tekućina ispari) tj. ne sadrži tekućinu i nekuhane lazanje nemaju se u čemu «kuhati» za vrijeme pečenja. Bešamel umak nije dovoljan da bi listovi lazanja omekšali za vrijeme pečenja, zato ja na kraju u zelje dodajem vodu i kocku za juhu.



Za umak, u loncu zagrijte maslac. Dodajte brašno i kratko ga popržite. Zalijte mlijekom i miješajte pjenjačom da nema grudica. Kad zakuha prokuhajte par sekundi i maknite s vatre.
Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Umiješajte sitno nasjeckani češnjak i nasjeckano peršinovo lišće (oko 2 žlice).


Posudu za pečenje namastite. Na dno razmažite malo vrućeg umaka, na njega složite listove lazanja, na njih ponovno stavite malo umaka, na njega stavite sloj nadjeva od zelja i posipajte s malo parmezana (oko 1 žlica). Poklopite slojem listova lazanja i dalje redajte umak-nadjev-parmezan-listovi lazanja itd.

Završite listovima lazanja koje premažite ostatkom umaka (i posipajte ostatkom parmezana, ako vam je što ostalo). Odozgo posložite listiće maslaca.


Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata.
Pečene lazanje ostavite da se malo ohlade. Poslužite ih ukrašene začinskim biljem.



Post je objavljen 06.02.2009. u 17:42 sati.