Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Beskonacna glupost

Kako je Andy Blair postao planetarno popularan, tako je beskonacna glupost njegove preplacenosti napunila novinske stupce stranica u kojima citatelji mogu izraziti svoje misljenje o pojedinim pojavama. Naravno, nakon sto to "netko" procita.... Uglavnom, rasprava se svodi na analizu jaza izmedju kvalitete gradnje u Dubaiju i placa onih koji su tu gradnju trebali nadgledati ili su bili izvrsni manageri na gradilistima. Bijes javnosti su dodatno povecale izjave otpustenih preplacenih Engleza kojima je ispod casti traziti posao koji vise nije osam nego sest tisuca dolara, a da im nije zajamcen, pa ce radje otici na polugodisnje putovanje oko svijeta, nego trositi vrijeme u Dubaiju dok se situacija ne stabilizira (kao da ce ikad biti onako kao prije dvije godine). U zucnoj debati u novinama objasnjavaju da njihova zarada proizlazi iz "napornog rada" na "najvisem svjetskom nivou" koju su pokazali gradeci svjetska cuda po Dubaiju.
Dok se mi kvalitete izvedbe tih cuda sjetimo kod svake kise, a vrhunskog planiranja kad god zapnemo u koloni (a prosjecni gradjanin Dubaija provede i po sat dnevno u koloni zbog loseg planiranja grada), spominjanje "najviseg svjetskog nivoa project managementa" me podsjetilo na nekoliko "uspjeha" dubajskog gradjevinarstva.
Prvi se dogodio na dan kad sam prvi put sletio u Dubai, a gradio se velebni treci treminal u zracnoj luci. Project manager je odlucio krenuti na drugi kat dok se beton na prvom nije osusio. Zid se urusio i usmrtio cetiri djelatnika. Bili su Indijci, a nadzorni inzinjer Englez, pa se nikome nije dogodilo nista.
Onda se isto dogodilo sa zgradom u Al Qusaisu. Trojicu su odveli u Keralu u sanducima. Nije bilo odgovornih...

Medjutim, najvecu glupost su inzinjeri napravili sa tornjem koji je trebao biti na samom ulazu u Dubai Marinu, a ta prica ceka na objavljivanje vec nekoliko godina i uspjesno je izbjegla svjetlost bloga u nekoliko navrata, zadnji put kad se dogodio slucaj u Kupskoj ulici u Zagrebu. Danas, kada se toliko govori o uspjesima dubajskog gradjevinarstva koji bi trebali opravdati astronomska primanja, a tocno na drugu godisnjicu vrijeme je da se posjetimo toga dogadjaja. Toranj, koji se trebao zvati "Infinity", nije ni podignut kad je projekt dobio popularno ime "Infinite stupidity". Beskonacna gramzivost i beskonacna glupost natjerala je gradjevinare da iskopaju rupu za novi toranj, tik uz obalu na ulasku u Marinu. Kao i kod svakog tornja, iskopana je rupa od dvadesetak metara, u kojoj se grade temelji. Radnici su predano radili na izgradnji dijafragme koja bi trebala osigurati gradiliste od podzemnih voda i urusavanja.

Image Hosted by ImageShack.us

Medjutim, netko je zaboravio na je u rupi dvadeset metara ispod razine tla pritisak veci ako je rupa deset metara od obale. Radnici su primjetili pukotinu u dijafragmi i u zurbi evakuirali gradiliste. Minutu kasnije, prirodni zid od pijeska pojacan slabom betonskom ovojnicom je popustio pod pritiskom vode...

Image Hosted by ImageShack.us

...i more je prodrlo u gradiliste...

Image Hosted by ImageShack.us

...noseci sve pred sobom. Minutu kasnije, kad se sve smirilo, iz gradilista je ostala viriti samo betonska dizalica...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

...kao simbol beskonacne gluposti.Post je objavljen 06.02.2009. u 17:12 sati.