Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Tko je puma34?

(Zahvaljujem Mileni na ideji za ovaj post i fotkama!)Puma 34 je sveprisutan na ulicama zagrebačkog centra ... možda izgleda ovako ...


Snimio: Vanja

... a možda i ne, no ovo su neka od njegovih djela koja možemo naći na mnogim mjestima zagrebačkog središta.


Snimila: Milena

puma 34, odnosno filjio (figlio), pseudonimi su jednog od najprisutnijih zagrebačkih stvaraoca ulične umjetnosti. Njegova djela su napravljena bojom, crtaćim priborom, kolažem i drugim tehnikama i nalaze se na zidovima, olucima, neupotrebljavanim sandučićima, vratima ... a mogu se vidjeti i na njegovom BLOGU koji broji više od 200 postova sa fotografijama njegovih uradaka.
(velika većina fotki sa ovog posta potječe iz Jurišićeve i Mihanovićeve ulice)


"Pumisimus maximus", snimio: Vanja

Više o pumi34 možete pronaći i u članku Fedora Kritovca u web fanzinu "Kontejnermag", Fedor se detaljno bavi djelima pume34, ali i uličnom umjetnošću Zagreba općenito i njenim odjekom među "običnim" građanstvom.


Mihanovićeva ulica, snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Izgled u okolini (Masarykova i Jurišićeva ulica):


Snimio: Vanja

Ribar Palunko i njegova žena (Jurišićeva ulica)


Snimio: Vanja

Što je u stvari ulična umjetnost, "street art"? Dobru definiciju daje Wikipedija - generalno gledavši, to je "demokratska" umjetnost, namijenjena svim uličnim prolaznicima, kojom stvaraoci (najčešće nepoznati prosječnom prolazniku, a uglavnom i sakriveni iza pseudonima) žele prenijeti neku svoju poruku po principu "umjetnost od svih za sve". Preteča ulične umjetnosti su bili graffitti, u velikoj većini slučajeva bojani sprejom iz kantice, dok je ulična umjetnost otišla korak dalje sa mnoštvom različitih tehnika koje su u upotrebi.

Moje osobno mišljenje je da ovakav vid umjetnosti oživljava grad, nagoni prolaznike na uočavanje detalja i potiče na svjesno odnosno osviješteno (dakle, ne-automatsko) kretanje po gradu. A i uvijek sam više volio umjetnost kao nešto što je među nama i oko nas, u svakodnevici, za razliku od "rezervatske" umjetnosti koja živi samo u muzejima, tvrdo ukoričenim knjigama i posebnim TV-terminima. posebno ovakvu koja kao medij koristi uglavnom neiskorištene i često neugledne površine.

Iz ovoga dosad viđenoga moglo bi se svašta poduzeti - recimo, krenuti i sami u akciju i kreirati neka svoja ulična umjetnička djela. Možda parafrazirati pumu 34 pa se potpisati sa tiger 56? ili smisliti neku igru, nastaviti njegov niz nečim novim? (tko ima kakvu dobru ideju nek se javi komentarom wink)

Naravno, ulične umjetnosti ima i u drugim zemljama i gradovima, evo nekoliko nasumce izabranih srodnih primjera iz Graza, Lyona, Helsinkija i na kraju opet Zagreba.

Graz ...


Snimio: Vanja

... Helsinki i Lyon ...


Snimio: Vanja

... i na kraju Zagreb(Frankopanska, dvorište "Zelene akcije" u blizini Ilice)!


Snimio: Vanja

Post je objavljen 06.02.2009. u 14:24 sati.