Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framakaonama

Marketing



O FRAMI


Franjevačka mladež (FRAMA) bratstvo je mladih koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje po primjeru sv. Franje Asiškoga u franjevačkoj obitelji. FRAMA, živeći u svijetu, nadahnuta franjevaštvom, ostvaruje duhovno zajedništvo s Franjevačkim svjetovnom redom, čije Pravilo, odobreno od pape Pavla VI. prihvaća kao nadahnuće za život pojedinca i bratstva, potvrđujući taj odabir obećanjem. Pravilo i život Franjevačke mladeži je Evanđelje: u svakoj evanđeoskoj riječi i u svakom čovjeku susretati Isusa Krista. Stoga se ustrajno zauzimaju za provođenje Evanđelja u život i života u Evanđelje. (usp. Pravilo FSR, čl. 4.) FRAMA bratskim služenjem dostiže ljudsku, kršćansku i franjevačku zrelost. Tako uprisutnjuje karizmu našega serafskog Oca u životu i poslanju Crkve (prema Pravilu FSR, čl. 1.)


(iz Statuta Franjevačke mladeži, čl. 1.-4.)




Povijest FRAME


FRAMA službeno nastaje u Italiji 1948. godine. Pacifico Perantoni, generalni ministar Reda Manje braće (OFM) sve skupine mladih koje vode braća njegova reda ujedinjuje u jedan jedinstveni savez nazvan Gioventa Francescana di Azione Catolica (GIFRAC, u prijevodu: Franjevačka mladež Katoličke akcije). Franjevci kapucini pak Franjevačku mladež utemeljuju kao savez skupina mladih iz Milana, Ascoli Picena, Firenze, i drugih skupina koje vode braća kapucini. U isto vrijeme franjevci konventualci počinju promovirati Franjevačku mladež među svojim skupinama mladih. 1958., nakon deset godina, u pokretu Frame prisutne su već 453 skupine širom Italije.

Kapucini 1954., potvrđuju prvi statut Frame, koji je 1958. prihvaćen i od konventualaca. Kapucini 1968. započinju izradu drugog statuta Frame Naše lice (potvrđen 1971), koji je vrijedio i za skupine vođene od manje braće, kao i braće konventualaca (službeno 1974).

U drugoj polovici sedamdesetih osjetila se potreba za izradom novog nacionalnog dokumenta za sve mlade koji pripadaju Frami. Nacionalni sabor interobediencijalni Viterba (1977), Nole (1978), i Seiana (1980) razradili su kao predložak ono što će poslije nekoliko godina biti Način života ili treći statut Frame.

Provizorni tekst bio je usredotočen na međunarodni sabor Franjevačkoga svjetovnog reda, od kojega se traži izricanje pojedinih usmjeravajućih linija za Franjevačku mladež u cijelom svijetu. U međuvremenu se iskustvo talijanske FRAME raširilo i među drugim narodima. S različitih strana, (napose Argentina i Brazil) dolazi izražena potreba jednog zajedničkog usmjerenja. Kako bi se izašlo u susret tim zahtjevima, Predsjedništvo međunarodnog vijeća FSR-a izdaje dokument pod nazivom Temeljne linije koje će ostati temelj odlomaka o Frami sadržanih u Generalnim konstitucijama FSR-a. Nacionalno interobediencijalno vijeće talijanske Frame, sastavši se u Paestumu, potvrdilo je definitivni tekst Statuta, prilagođenog međunarodnim linijama Frame.

U Hrvatskoj je FRAMA osnovana 1992. godine. Danas djeluje u pedesetak bratstava širom Hrvatske.

(preuzeto s nacionalnog bloga Frame)



Duhovni asistenti FRAME Karlovac

fra Antun Hajmiler (1994. - 1996.), fra Mijo Hrman (1996.), fra Ivan Lončar (1996. - 2001.), fra Gordan Propadalo (2001. - 2005.), fra Luka Slijepčević (2005./06.), fra Bernardin Plantek (2006.- 2008.). Devedesetih su godina zajedno s fratrima kao duhovne asistentice djelovale i ss. franjevke od Bezgrešne s. Benedikta Gotovac i s. Mirjana Pavić. Naš sadašnji duhovni asistent je fra Tonio Vučemilović.



Image Hosted by ImageShack.us
fra Tonio Vučemilović



Članovi FRAME Karlovac

FRAMA je u Karlovcu osnovana 1994. godine, a danas broji deset članova:


Tiani Leš
Martina Mikšić
Vedrana Milčić
Alen Piralić
Ema Presečan
Tena Prskalo
Ivano Oršulić
Roko Šarić
Tomislav Šegina
Ivan Vladić



Mir i dobro!




Post je objavljen 05.02.2009. u 16:29 sati.