Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Ko je ubio Nensi?

Kontroverzna sudbina basiste Sex Pistolsa i pank ikone Sida Višiza (Vicious) i njegove devojke Nensi Spangen (Nancy Spungen) tema je novog filma “Who Killed Nancy?” (Ko je ubio Nensi?), u režiji bivšeg novinara Alana Dži Parkera, koji počinje da se prikazuje ovih dana u Londonu povodom 30 godina od Višizove smrti



Višiza je 2. februara 1979. godine pronašla mrtvog u stanu u njujorškom Grinvič Vilidžu njegova majka En Beverli (Anne Beverley).
Umro je od prekomerne doze heroina, posle žurke na kojoj je proslavljao izlazak iz zatvora uz kauciju.

Višizu je pretilo suđenje zbog sumnje da je ubio Nensi Spangen u oktobru 1978. godine, a posle njegove smrti, slučaj je zatvoren.

Višizova majka, koja je preminula 1996. godine, zamolila je bila sredinom 80-ih Parkera, koji je tada radio kao pank rok novinar, da dokaže nevinost njenog sina. On je posle njene smrti počeo da istražuje, smatrajući da time ispunjava na neki način njenu poslednju želju.

Prema navodima Parkera, javnost i dalje pretpostavlja da je Višiz, rođen kao Džon Riči (John Ritćie), zaista i ubio svoju devojku. I on sam je to verovao sve do 1999. godine, kada je počeo da istražuje taj slučaj.

Njujorška policija otkrila je beživotno telo 20-godišnje Nensi Spangen 12. oktobra 1978. godine. Bila je u kupatilu hotelske sobe, obučena samo u donje rublje, a iskrvarila je od uboda nožem po telu.

Nensi Spangen, bivša prostitutka, striptizeta i ovisnica o heroinu, našla se na naslovnim stranama tabloida, koji su Višiza odmah proglasili krivim.
Prema svedočenju osoblja hotela “Čelzi”, Višiz je pozvao hotelsku servisnu službu i strčao niz stepenice urlajući: “Nešto se desilo mojoj devojci!”

Ubrzo je, međutim, uhapšen i optužen za ubistvo.

Slučaj, međutim, nikada nije dobio formu suđenja, a bilo je i njujorških policajaca koji nisu bili uvereni da je Višiz odgovoran za smrt devojke.
Manje od šest meseci kasnije i 21-godišnji Višiz je umro, a iako je slučaj zapečaćen, njihova sudbina je protekle tri decenije nastavila da izaziva različite reakcije i spekulacije, doprinoseći kontroverznoj slici i o samim Pistolsima i panku uopšte.

Parker je za film “Ko je ubio Nensi?” intervjuisao više od 180 ljudi, pretražio ponovo podatke njujorške policije, isčitao intervjue Sidove majke…

Parker je izjavio britanskim medijima da njegov film, koji će početi da se prikazuje u londonskim bioskopima 6. februara, ukazuje na niz teorija koje idu u prilog tezi da Sid nije ubio Nensi.

Između ostalog, pretpostavlja se da se nagutao lekova i da je oko sedam sati zapravo bio nesposoban za bilo šta, uključujući i vreme kada je Spangenova ubijena. Takođe, oko 24.000 dolara u gotovini nestalo je te noći.
Prema podacima policije, samo četiri otiska Višizovih prstiju pronađeno je u hotelskoj sobi, iako su tu živeli nedeljama.

Iako nije izvesno ko je zapravo ubio Spangenovu, film sugeriše da je ubica izvesni Majkl, čije prezime nije poznato, ali su ga neki svedoci videli u hotelu u noći ubistva.

Pritom je pokazivao velike svote novca, a prema pojedinim izjavama, deo para bio je umotan u traku za kosu Spangenove.

Parker i sam ne veruje da će novim filmom da uveri u suprotno one koji i dalje smatraju da je Višiz ubio Spangenovu, a iako je priznao da je bio veliki obožavalac Pistolsa, rekao je i da nije „toliko veliki“ da bi želeo da promeni istoriju.

Sajt filma "Ko je ubio Nensi?" je www.moxiemakers.com

Post je objavljen 04.02.2009. u 22:51 sati.