Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

...A CETNICKI SILOVATELJI I DANAS SLOBODNO SPARTAJU SRBIJICOM:NICIJE ZRTVE

"ANA",ZRTVA SILOVANJA:U HRVATSKOJ JE JAKO PUNO ZENA ISTO SILOVANO I MALTRETIRANO.JEDNA OD TIH ZENA SAM I JA.
Tim je rijecima Hrvatica s Banovine pocela svoju potresnu pricu.Drhtavim glasom punim gorcine i bola odlucila je prvi puta javno progovoriti o onome sto je prozivjela tijekom srpske okupacije.Jos nije pronasla nacin kako se nositi s mracnim sjenama proslosti.Zena koju cemo radi zastite identiteta zvati"Ana"tek je jedna od mnogih zrtava silovanja koji su pocinili srpski agresori.
Posljednjih dana"Anina"sjecanja na strahote posebno su ziva zbog filma"Grbavica"bosanske redateljice Jasmile Zbanic.Napokon,kaze,da je netko progovorio o toj bolnoj temi.No,i dalje se suti o Hrvaticama koje su cetnici silovali u samoj Hrvatskoj.
"ANA",ZRTVA SILOVANJA:HRVATSKA ZASLUZUJE,JOS KAKAV FILM ZASLUZUJE.I ZASLUZUJE DA SVE OVO IZADJE NA VIDJELO,DA SE VIDI STO SE RADILO I DA TO NIJE LAZ,DA JE TO ISTINA KOJA SE SVE OVE GODINE KRIJE.ZALOSNO,ALI SE KRIJE.
Upravo stoga"Ana"je odlucila svjedociti.
"Anu"je srpska okupacija zatekla u rodnom selu.Teror je postao njezina svakodnevica.
"ANA",ZRTVA SILOVANJA:ONI SU BILI OBUCENI OD DJETETA,10,14 GODINA,PA NADALJE.SVI SU IMALI ORUZJE I SVI SU ISLI.SVI SU UBIJALI.
Nocnu tisinu su parali samo smrtni hropci njezinih susjeda i jauci njihovih zena.Jednog ljetnog dana je u"Aninu"
kucu banula skupina cetnika.U kuhinji su postrojili cijelu obitelj,a potom"Anu"odveli u drugu sobu.
"ANA",ZRTVA SILOVANJA:BILO JE STRASNO.DA KAD POMISLIM NA TO SAD,SAMA POMISAO NA MUSKARCA,
SMRDI MI SVE.BILO JE STRASNO,MISLIM,NAJTEZE SE SJECAT TOGA.
Dok ju je odmetnik u vojnoj odori silovao na njezinom bracnom krevetu,obitelj je iz kuhinje slusala"Anino"
zapomaganje.Silovatelju nije bilo vise od 20 godina,mogao joj je biti sin.
"ANA",ZRTVA SILOVANJA:REKAO MI JE DA CE ME UBIT,STAVIO MI JE AUTOMAT U USTA,CIJEV,STO DA KAZEM.DA CE POBITI MENE I SVE.I ONDA JE REKAO:SPASILA SI ZIVOT SVIMA.
Otkud potice krvnik kojem je tek pocela rasti brada,tko je poharao"Anino"selo,klao i silovao?
"ANA",ZRTVA SILOVANJA:VOJSKA BRANKA DMITROVICA.U STVARI,CETNICI.ON JE BIO GLAVNI,ON JE TO I ORGANIZIRAO,ON IH JE ORGANIZIRAO NA POBUNU.TO SU SVE BILI DOMACI LJUDI,LJUDI IZ ONIH SELA,S BANOVINE.
Ubrzo nakon stravicnog iskustva"Ana"je s obitelji uspjela pobjeci na slobodni teritorij.Prijavila je zlocince.Nakon prijave do danas vise nikada izvan kruga obitelji nije progovorila o silovanju.Vjerovala je da ce sutnjom i negiranjem izbrisati mucna sjecanja.Ipak,nadala se necijoj pomoci.No,nije je dobila,ni medicinsku,ni materijalnu.
"ANA",ZRTVA SILOVANJA:DOBILA SAM STATUS CIVILNE ZRTVE RATA,ALI NISTA NISAM DOBILA.STO IMAM,
KARTICU ONU SAMO DA SAM CIVILNA ZRTVA RATA.NISTA DRUGO.
Upoznala je mnoge zene koje su prezivjele isto sto i ona.Stoga je najvise boli kada se prica kako su se silovanja dogadjala negdje drugdje i nekom drugom.NA ZALOST,U HRVATSKOJ ZRTVE SILOVANJA UGLAVNOM SUTE CIME NESVJESNO AMNESTIRAJU SRPSKE ZLOCINCE.
"Ana"se vratila u zavicaj.I dalje je prate stravicne uspomene.Kako je bila mlada,obitelj ju je nagovarala da se uda,da se pokusa vratiti normalnom zivotu.No,ne moze,mucnina je jaca.
"ANA",ZRTVA SILOVANJA:HRVATSKA ZASLUZUJE,JOS KAKAV FILM ZASLUZUJE!
U tri tjedna koliko smo pripremali ovaj prilog,od Ministarstva branitelja i obitelji nismo uspjeli doznati koja tocno prava imaju silovane zene,civilne zrtve rata.I ako ih imaju,zasto ta prava nema nesretna"Ana".
CETNICKI VODJA BRANKO DMITROVIC DANAS SLOBODNO SECE SRBIJOM,A GOLOBRADI SILOVATELJ NIKADA NIJE UHICEN.
(Ivana Mandic,"PRICA IZ HRVATSKE")

Post je objavljen 04.02.2009. u 14:10 sati.