Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Pita s (pori)lukom i sirom

Image and video hosting by TinyPic


Moram nekako potrošiti integralno brašno koje mi je ostalo od Ajme, koliko nas je. sretan
Ali radila sam i varijantu s običnim brašnom.


Tijesto
500 g (integralnog) brašna
1 vrećica suhog kvasca ili1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)
1 čajna žlica mljevenog kumina
1 čajna žlica mljevenog korijandera
1 čajna žlica soli
2 jaja
175 m mlijeka
70 g maslaca, rastopljenog, a zatim malo ohlađenog

Nadjev
200 g crvenog luka (ili poriluka)
25 g maslaca
(400 g rajčica)
(4 svježa čilija)
400 g tvrdog sira (Emmentalera…)

Preljev
350 ml kiselog vrhnja
3 jaja
3 žlice (integralnog) brašna
1 čajna žlica soli
papar, muškatni oraščić
+
2-3 žlice sjemenki kumina za posipanje


Tijesto
Ako koristite obični kvasac, prosijajte brašno i dodajte suhi kvasac, mljevene začine, sol, jaja, mlako mlijeko i maslac pa zamijesite tijesto (možete i pomoću svrdlastih lopatica miksera).
Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se digne.
Kad se tijesto digne premijesite ga i razvaljajte u namašteni lim od pećnice. Podignite rubove tijesta da preljev kasnije ne bi curio. Na tijesto složite luk, sir…. I prelijte preljevom, posipajte kuminom.
Lim s tijestom stavite u hladnu pećnicu i pecite oko 40 min. na 200 stupnjeva.


Ako koristite Garant kvasac, prosijajte brašno i dodajte Garant kvasac, mljevene začine, sol, jaja, maslac, hladno mlijeko i miksajte mikserom (svrdlastim nastavcima) 2 min. na najvećoj brzini.
Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite ga u namašten lim od pećnice, oblikujte rub i odmah na tijesto stavite luk, sir… i preljev, posipajte kuminom pa ostavite da odstoji 15 min. na sobnoj temperaturi.
Lim s tijestom stavite u hladnu pećnicu i pecite oko 40 min. na 200 stupnjeva.


U originalnom receptu koristi se integralno brašno. Ali možete koristiti i obično brašno, onda je potrebno smanjiti količinu tekućine jer obično brašno «popije» manje tekućine nego integralno.

Kumin i korijandar ne morate staviti. Kumin volim pa ga stavljam, korijandar baš ne obožavam, ali u ovoj kombinaciji mi odgovara – nije u prvom planu.
Kumin stavljam cijeli, ali možete ga samljeti u mlincu za kavu (ili usitniti u mužaru). Korijandar i ja meljem u mlincu za kavu.



Za nadjev, ogulite luk i sitno ga nasjeckajte. U tavi rastopite maslac i dodajte luk, pržite da omekša. Ostavite da se ohladi.

Umjesto luka možete upotrijebiti poriluk. Prepolovite ga po dužini i dobro operite, nasjeckajte ga i također ga popržite da omekša, po potrebi podlijte vodom.


U originalnom receptu koriste se rajčice. Sada ih nemam, ali ja ih ni inače ne stavljam jer ih ne volim.
Trebalo bi im odrezati središnji vodenasti dio sa sjemenkama i njega ne upotrijebiti jer bi inače sve to moglo biti gnjecavo. Ali meni je pita puno ukusnija bez rajčica.


Čili ne morate staviti, ako ne volite pikantno. Ako ga upotrebljavate, prepolovite ga i odstranite koštice, pa ga sitno nasjeckajte.

Sir naribajte.


Za umak, u zdjelu za miksanje stavite kiselo vrhnje, jaja, brašno i začine pa kratko izmiksajte. Ako koristite obično brašno, stavite ga više ili upotrijebite samo 2 jaja. Integralno brašno «popije» više tekućine, pa bi varijanta s običnim brašnom mogla biti pregnjecava (ako se ne poveća količina brašna ili ne smanji količina «mokrih» sastojaka).


Pitu poslužite toplu.
Ali može se jesti i hladna.


Image and video hosting by TinyPic




Post je objavljen 03.02.2009. u 10:17 sati.