Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/studiram

Marketing

Operacija položi ispite: faza 2

>Zvonimir Vuić
Danas sam se nešto kasnije no inače uputio iz rodnog mi grada u Zagreb, jer mi je ispit iz Političkih sustava Hrvatske bio zakazan u 17:00h. U međuvremenu čekajući vlak, ispijao sam kavu u jednoj od poznatijih gradskih birtija te sam se razočarao u konobara koji mi je donio nešto manje kave no što treba biti u šalici i k tome neopranu čašu od vode. Kako nisam ekscesivna osoba a ionako sam samo došao da ispušim par pljuga, moja jedina reakcija bila je to što sam u sebi reko - koja pizda! Ali nije to poanta, riječ je o tome da sam se čuo sa kumom koji mi je priopćio da je bio žrtva telefonske prevare. Netko ga je nazvao sa broja +38560807066 te mu je ostao propušteni poziv. On naivan kakav je, uzvratio je taj poziv, i nakon par sekundi što je bio na vezi, prekinio je poziv i uočio da mu je s računa skinut sav iznos koji je imao - 10kn. Već sam ga vidio kako četvrtkom u ''Istrazi'' zamagljenog lica i promijenjenog glasa, jecajući i kroz suze iznosi svoje svjedočanstvo žrtve telefonske prevare.
Uglavnom, stigoh u Zagreb, otiđoh na fakultet te prionuh rješavanju ispita iz PSH. Pitanja su bila slijedeća:

1. Objasnite ukratko ''užu'' definiciju pojma politike. (Marsh i Stoker)
2. Kako Mirjana Kasapović shvaća ''antibirokratsku revoluciju''? Opišite ukratko. (Kasapović)
3. Grdešić pri kraju svog teksta navodi ''skicu za birački portret'' birača pojedinih stranaka. Kako izgleda skica birača HDZ-a s izbora 1990-ih? (Grdešić)
4. Što određuje ustavno a što upravno pravo? (Hague, Harrop i Breslin)
5. Koliko je izbornih jedinica i s koliko mandata bilo uvedeno za izbore za Zastupnički dom 2000., koliki je bio izborni prag i kako su se glasovi preračunavali u mandate? (Zakošek)
6. Navedite četiri osnovne funkcije političkih stranaka.(Hague, Harrop i Breslin)
7. Kakvi su to polukompetetivni izbori? (Hague, Harrop i Breslin)
8.Objasnite razliku između radne i debatne (govorne) skupštine. (Hague, Harrop i Breslin) U koju kategoriju spada Hrvatski sabor i zašto? (Zakošek)
9. Što je to kohabitacija? (Hague, Harrop i Breslin)
10. Što znači da je komunalno izborno pravo u nekoj državi deharmonizirano ili diferencirano? Navedite primjere. (Kasapović)
11. Što je to dvojni, a što spojeni sustav u odnosima središnje i lokalne vlasti u unitarnoj državi? Navedite primjere. (Hague, Harrop i Breslin)
12. Za koje izborne liste i na koji način na izborima za Sabor mogu glasovati nacionalne manjine? (Tatalović)
13. Koliko najmanje, a koliko najviše zastupnika prema Ustavu RH smije imati Hrvatski sabor? (Ustav RH)
14. U kojem se slučaju može pritvoriti zastupnik bez odobrenja Hrvatskog sabora? (Ustav RH)
15. U kojim slučajevima oružane snage RH mogu djelovati izvan granica RH bez prethodne odluke Hrvatskog sabora? (Ustav RH)
16. Koje su, prema Ustavu RH, tri vrste većina moguće u Hrvatskom saboru kod donošenja pojedinih odluka? (Ustav RH)


Eto, 16, pitanja, svako nosi po 5 bodova, dakle 80 ima, za pozitivnu ocjenu je potrebno 41 bod. Ja se toplom nadam da ću uspijeti preći taj vražji prag, jer mislim da sam dobro napisao ispit. Caka je u tome što sam to mislio i prošle godine, pa sam uspio skupiti 39 bodova bang

E sad smiješna situacija. Kad sam izašao iz dvorane sreo sam sugrađanku mi, isto studira na FPZG-u, ali novinarstvo jel?
I kaže ona meni da mi politolozi dobivamo lakša pitanja u ispitu... Pa de lol, novinarstvo je tečaj.


Post je objavljen 02.02.2009. u 21:09 sati.