Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Po kome je Tkalčićeva ulica dobila ime?

Pretpostavljam da svi poznajete Tkalčićevu ulicu ... ako ju netko ne poznaje onda samo ukratko: to je ulica koja se nalazi između dva brežuljka starog Zagreba, Kaptola i Gradeca, a nalazi se iznad potoka Medveščaka koji je bio prvi zagrebački nadsvođeni potok (radovi su dovršeni 1898. godine kada je potok skrenut prema potoku koji iz Gračana teče ispod Ribnjaka). Nekada je to, zajedno sa susjednom joj Kožarskom ulicom, bila ulica siromašnih, radnika i slugu koji su radili za bogate građane Gradeca ili pak crkvene velikodostojnike Kaptola ... a u njenoj blizini, na susjednom Krvavom mostu (nekad most preko potoka Medveščaka, sada kratka ulica koja spaja Tkalčićevu sa Radićevom ulicom) su se vodile bitke između "svjetovnih" stanovnika s Gradeca i "crkvenih" stanovnika s Kaptola. U tim trenucima je potok znao biti crven od njihove krvi pa otuda i ime te kratke ulice.

No, u međuvremenu je Tkalčićeva ulica doživjela velike promjene i od 80-tih godina prošlog stoljeća je to jedna od najposjećenijih turističkih ulica zbog svojih lijepih starih kućica i mnogobrojnih kafića i gostionica otvorenih duž njenog čitavog tijeka.

Više o povijesti Tkalčićeve ulice možete naći OVDJE, a pokoji podatak o sunčanom satu koji je jedan od "zaštitnih znakova" Tkalčićeve ulice (nalazi se na kući pored kipa Marije jurić Zagorke) možete naći OVDJE.


Prenijeto sa wikipedije, snimio Husond


Preneseno sa www.destinacije.com

Spomenik zagrebačkoj novinarki i spisateljici Mariji Jurić Zagorki te gore već spomenuti sunčani sat.


Preneseno sa istria.croazia-vacanze.com, snimio Roksoslav

No, tko je bio taj Tkalčić po kome je ulica dobila ime?

Ivan Krstitelj Tkalčić (4.V.1840.-11.V.1905.) je bio kaptolski povjesničar i arheolog, zaslužan za otkrivanje i bilježenje mnogih podataka iz zagrebačke povijesti

Citat iz wikipedije:
Tkalčić je završetku studija bogoslužja prvo službovao do 1867. kao kapelan u Sisku, potom je bio župnik u Zagrebu. Od 1882. do 1896. bio je službenik arhiva i knjižničar tadašnje Jugoslavenske akademije u Zagrebu. Tkalčić je zaslužan za izdavanje mnogih povijesnih radova. Radio je na povijesti grada Zagreba i zagrebačke nadbiskupije.

Nešto više o njemu možete naći i na web stranicama Društva za povjesnicu zagrebačke nadbiskupije koje se zove njegovim imenom.

U njegovu čast je udruga "Braća hrvatskoga zmaja" podigla i podosta neobičnu spomen ploču, ne u samoj Tkalčićevoj ulici, već u ulici Nova Ves (nedaleko križanja sa Malom odnosno Belostenčevom ulicom).


Snimio: VanjaPost je objavljen 02.02.2009. u 09:17 sati.