Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anksioznost123

Marketing

Bolovanje i smrtnost

Evo i jedne zanimljivosti koja se može tumačiti na raznorazne načine a da pritom nikako ne možemo zaobići pitanje što je starije: kokoš ili jaje?

Odlazak na bolovanje i smrtnost
Osobe koje odlaze na duga bolovanja zbog psihijatrijskih tegoba imaju u odnosu na svoje kolege dvostruko veći rizik za smrt od raka, kažu britanski znanstvenici.

Istraživači s University College London vjeruju kako će ovo otkriće pomoći pri otkrivanju posebno rizičnih skupina pacijenata, piše British Medical Journal.
Podaci prikupljeni od 6500 britanskih državnih službenika pokazuju kako ispitanici koji odlaze na bolovanja duža od 7 dana imaju sveukupno 66% veći rizik za preuranjenu smrt.
Znanstvenici vjeruju da je povećanu smrtnost od raka moguće objasniti depresijom i nedovoljno čestim odlascima liječniku.
Ipak, najveća smrtnost je zabilježena kod djelatnika koji su s posla izostajali zbog bolesti srca ili moždanog udara - kod njih je rizik za preuranjenu smrt bio četverostruko veći nego kod ostalih kolega.
S povećanim izgledima za preuranjenu smrt su bila povezana i bolovanja zbog uobičajenih bolesti dišnog sustava.
Izvor: PlivaZdravlje.hr

Vratimo se na početak: je li moguće da do preuranjene smrti dođe upravo radi bolesti radi koje se otišlo na bolovanje? Ili je smrt ipak uslijedila radi bolovanja koje zapravo nije trebalo uzeti? Dakle, pojednostavimo: koka ili jaje?

Post je objavljen 02.02.2009. u 01:44 sati.