Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thejourney

Marketing

Irski kalendar - stiglo nam je proljeće

Nama je danas počelo proljeće.
Nebo iznad Blackrocka je ovog časa sivkasto u toj mjeri da se neću začuditi ako cijeli dan ne bude padalo, more u zaljevu izgleda tako da mi je žao ikoga tko je morao isploviti, a ja sam bila pri sebi kad sam napisala prvu rečenicu sretan.
Irci, naravno, službeno slijede gregorijanski kalendar, međutim, imaju i svoj irski po kojem godišnja doba počinju drugačije nego što je to uobičajeno na sjevernoj hemisferi. To je kalendar starih Kelta. Godina im je bila podijeljena u dva dijela; razdoblje tame i razdoblje svjetlosti. Razdoblje tame je počinjalo 1. studenog, a svjetlosti 1. svibnja. Unatoč podjeli na dva veća razdoblja, Kelti su imali 4 godišnja doba i slavili su početak svakog od njih.
Početak zime se poklapao s početkom razdoblja tame, 1. studenim., kada se više dana slavilo Samhain, a slavlje se i danas, u neku ruku, održalo kroz Halloween.
Proljeće je počinjalo 1. veljače kada se slavi sveta Brigid. To više nije neki važan praznik u Irskoj iako je Brigid jedna od zaštitnika Irske. Znaju svi tko je najvažniji svetac ovdje; dobri, stari Paddy koji čak nije ni bio Irac sretan. Njegov dan nema veze s godišnjim dobima. Unatoč tome što početak proljeća nije veliki praznik ovdje, mi smo proljeće noćas dočekali sretan.
Ljeto je Keltima počinjalo s početkom razdoblja svjetlosti, 1. svibnja. Ognjišta su se u kućama gasila, a na vrhovima brda su se palile velike, svete vatre kao i na Samhain. Tijekom slavlja se preskakalo preko njih da bi se zaštitilo od zla. Navodno se na taj dan se odlazilo i na svete zdence. Zdenac bi svatko obišao 3 puta, bacio novčić unutra i zaželio želju. Sjetit ću se toga uskoro u Rimu sretan.
1. kolovoza je počinjalo razdoblje žetve i to je predstavljalo početak jeseni, a to su bili dani sajmova i igara. Izgleda da su se stanovnici ovog otoka od davnina znali veseliti i naći dobar razlog za zabavu i slavlje.
Kad malo razmislite o svemu, nije Keltima za zamjeriti što nisu 4 godišnja doba vezali uz temperaturu kad je ovo ipak zemlja vječite jeseni. Malo je hladnije u zimi, malčice toplije u ljeti, ali razlike kroz cijelu godinu nisu velike. Temperature se zaista nisu mogli uhvatiti sretan.

Kakogod bilo, nadajmo se da je sveta Brigid naklonjena Hrvatima i da ćemo danas postati svjetski prvaci. A ja se odoh spremati budući da smo našli jedan pub u kojem će prenositi utakmicu. Naš rukomet vam je ovdje nepoznat sport jer oni imaju neki svoj kojega igraju samo Irci. Uglavnom, gledat ću utakmicu s Francuzima.... Zato, St Brigid, help us please.... wink.

Post je objavljen 01.02.2009. u 15:40 sati.