Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Quarantine (2008)

Karantena (2008)

Photobucket

Produkcija: Andale Pictures / Screen Gems / Vertigo Entertainment
Redatelj: John Erick Dowdle
Scenarij: John Erick Dowdle i Drew Dowdle
Film je remake filma: "[REC]" (2007)

Glume:
Jennifer Carpenter (Angela Vidal)................Steve Harris (Scott Percival)
Jay Hernandez (Jake)................................Johnathon Schaech (George Fletcher)
Columbus Short (Danny Wilensky)...............Andrew Fiscella (James McCreedy)
Rade Šerberdžija (Yuri Ivanov).....................Greg Germann (Lawrence)


Film je izašao u kina 10. listopada, 2008 godine
Trajanje: 89 minuta
Budžet: 12 miliona $
Zarada: 31 692 000 $
Foršpan filma

Photobucket zaražena djeca napadaju

SADRŽAJ:
"- Ambiciozna mlada reporterka Angela Vidal i njen kamerman pokrivaju priču o životu vatrogasaca u Los Angelesu za lokalnu TV mrežu. Nakon što dobiju poziv, vatrogasci sa TV ekipom kreću u akciju. Kad stignu ispred jedne od mnogobrojnih zgrada u centru grada i daju se u pripremu za intervenciju starijoj ženi koja je zaglavila u svom stanu. Tijekom penjanja uz stepenice zgradom u najgornjim katovima odzvanjaju jezivi i mnogobrojni neljudski krici....a kad napokon stignu u stan starice strava koju nitko neće zaboraviti...POČINJE...."

Photobucket novinarka u nevolji

RECENZIJA:
Nakon samo 12 mjeseci i 13 dana američka filmska klika je odlučila rimjekati španjolsko remek djelo [REC] iz 2007 godine. Željeli su iskorititi lovorike originalnog filma i zaraditi na odličnoj priči (već duže vrijeme u Hollywoodu fali sviježih ideja), ali sa američkim glumcima koje bi američka publika bolje razumijela (ne vole filmove sa titlovima, ali većini su filmovi sa neeglenskog govornog područja odbojni...naravno čast iznimkama ) i voljela, te se poistovijetila sa radnjom i protagonistima. Ja sam sam bio mnogo skeptičan i ogorčen, no isto tako sam bio nestrpljiv da vidim što će oni napraviti i hoće li uopće film biti imalo dobar usprkos originalu.


Što valja kod filma:
- Rade Šerberdžija je odradio svoju malu epizodnu ulogu odlično i meni je ona najabolja u filmu (koje favoriziranje našeg glumca thumbup)
- ako izuzmemo originalni film onda bi ovaj film bio jedan od najboljih horor filmova prošle godine (i jeste, ali negdje pri sredini...sigurno ne pri vrhu), jer ima ugođaj i abijent, raspoložene junake, sve je posloženo kao pravi američki hororac (naglašavam američki) koji je preodređen da bude prikazivan u kinima kao mogući blockbuster
- svidjele su mi se neke manje jedva primjetne promjene nasuprot španjolskom filmu (više sučesnika, pas, čak je i vojska jednog nezaraženog morala upucati...)
- kamera je i dalje sudionik koji voajerski sudjeluje (presonifikacija samog lgedatelja) u akciji i radnji, pa čak i sama sudjeluje u jednoj sceni (kad snimatelj kamerom ubije jednu od zaraženih)

Photobucket Our Hero Fireman

Što ne valja kod filma:
- ovo je ipak prebrzi remake španjolskog hororca iz 07'
- nema više onog intimno-dokumentarnog dijela koji je španjolac nudio, nego je sve ipak podređeno velikom budžetu (čista slika)
- previše zaraženih je ubačeno u film, pa iako se dobija na akciji gubi se na atmosferi i jezi
- u filmu ima previše svijetla, te i ovo ubija horor atmosferu
- jeze u filmu nema i film nije tako strašan kao REC (ovo nisam spomenuo kao usporedbu sa originalom, nego da samo podvučem podveznicu kako filmu fali veća doza jezivosti koju je španjolski film imao)
- najveći problem filma po meni je to što su u početku produkcije svima otkrili kraj filma (plakat i foršpan)
- Jennifer Carpenter iako jako kvalitetna mlada glumica (fenomenalna u "The Exorcism of Emily Rose", 2005) ovdje glumi sa slabijim intezitetom (nije loše ali nije niti nešto što će se pamtiti)
- film sa malim izmjenama je kadar po kadar preslika originala i to za one koji su gledali original (uf što sam ovu riječ mnogo spomenuo u ovoj recenziji) nema iznenađenja, jer znaju što će se sljedeće dogoditi u filmu
- nije trebalo ići u 'veselo' objašnjenje zaraze (bolje da je ostalo nepoznato)



Kako vidite primjetio sam dosta negativnih strana filma, koje su ipak dobre u svim svojim manama. No, ovu sam recenziju radio ne da uspoređivam ovaj film sa originalom (iako se to pomalo vidi u gornjem tekstu no nikako mi nije bila namjera da vas na to navedem) jer je to nemoguće napraviti, zbog toga jer je potonji mnogo bolji od američe verzije.
To nikako ne znači da je film loš, dapače ovo je jedan od najboljih rimejka u zadnjih par godina i uvrstavam ga u onu malu skupinu koja zaslužuje da bude više puta gledana i slavljena kao najbolji od najboljih iz prošle godine. Problem nastaje kad netko tko nije pogledao original pogleda ovaj film....trebalo bi biti obrnuto...najprije pogledati original pa nakon kojih par mjeseci i rimejk (hardcore fanovi horor žanra to mogu obaviti i u mini maratonu) tako će najbolje uživati u oba filma.
Za kraj moram reći da sam u filmu uživao iako nije baš bilo nekih strašnih ili jezovitih scena (ne znam jel to zbog toga što mi je original u tako dobrom sjećanju ili filmu stvarno fali jezovitija atmosfera)....svakako pogledajte ovaj film jer zavrijeđuje vašu pažnju.
Za one koji nisu čitali moju recenziju o španjolskom originalu možete ga pročitati ovdje - [REC] (2007).


THE SCENA:
- Napad na Radu koji u filmu glumi Rusa (a koga dugoga) Yurija Ivanova, no bila je tu scena u liftu kad vatrogasac ukoka pip!!!(pogledajte film)

Photobucket

Post je objavljen 12.02.2009. u 11:41 sati.