Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Zanimanje: Britanac

Malo koga bi zanimala zivotna prica Andyja Blaira, 28-godisnjeg Britanca koji je poput nekoliko desetaka tisuca svojih sunarodnjaka potrazio srecu u Dubaiju, a postao zrtva kreditnog sloma, da momak nije pokazao iznimnu dosjetljivost u pokusaju da ostane gradjanin Dubaija. Krah kreditnih linija koje su obrtale jedan te isti novac nekoliko puta tvoreci fiktivnu vrijednost napuhanih dubajskih nekretnina pogodio je i njegovu firmu. Strogi sef nije imao puno razumjevanja za Andyjevu zaljubljenost u Dubai te mu je prije dva tjedna rekao da tvrtki vise nije potreban. Shvativsi da bi kuci u hladnoj Skotskoj bio samo jedan broj u uredu za nezaposlene, Andy je odlucio ostati u Dubaiju pod svaku cijenu te je oglas u kojem trazi posao napisao ni manje ni vise nego na branik svog Porschea...

Image Hosted by ImageShack.us

Kako je od Britanaca sve dobro, pa cak i kad je glupo, Andy je postao heroj nacije. U svega par dana clanak o njemu objavi su Daily Mirror, Sunday Times, Sunday Mirror, Daily Times, BBC, CNBC i sve ostale kombinacije dana i pokucstva koje imaju ikakve publikacije. Oglasio se i Andy, rekavsi kako nikad ne bi otisao iz Dubaija gdje "je vjecno ljeto i grad je pun zabave, zena i barova" i kako je vec dobio nekoliko poziva za posao.
Dok je momak nedvojbeno pokazao izvjesni supanj originalnosti, ali i materijalne bezbriznosti jer meni nikad ne bi palo na pamet za saram markerom po svome autu, cini se da to ipak nije bilo dovoljno da ga zaposli ijedna od brojnih marketinskih tvrtki u Dubaiju. Uzalud mu je bilo i to sto je postao simbolom britanske dovitljivosti: strmoglavi pad graditeljskih aktivnosti sprijecio je sve njegove simpatizere da mu daju posao projekt managera za 75.000 funti godisnje samo zbog toga sto mu je jedina kvalifikacija britanska putovnica.
Medjutim, zapeo je za oko onima koji rade dugo, dugo i tesko da su i u 58. godini zaradili toliko da priuste Porsche, posebno da po njemu mogu pisati markerom. Netko je primjetio da je ovo samo dokaz da su manageri u gradjevinskog brasni bili preplaceni. Drugi su dodali da njegovi hedonisticki razlozi za ostanak u Dubaiju samo pokazuju na sto se grad srozao i kakav profil ljudi privlaci. Treci su govorili o tome kako je ovim konacno oznacen kraj vremena kada se je bilo dovoljno doci u Dubai i pokazati britansku putovnicu i posao iz snova je bio osiguran. Najoriginalni komentar je ipak dao jedan citatelj koji je sumirao ove sve aspekte i konacno pozelio Andyju srecu jer bi mu prema stranici dubajske prometne policije uskoro mogla biti potrebna. Naime, u Dubaiju je dovoljno upisati registarsku oznaku i podaci o prometnim prekrsajima su dostupni, a Andy ih je skupio 35 od cega 3 sa privremenim oduzimanjem skupocjene igracke.
Iako je trazio posao, jedino sto je dobio je ubrzana egzekucija nagomilanih kazni, posto mu se poput bumeranga vratila medijska pozornost oko njegove originalnosti i citava je prica postala vruca tema u medijima te policija nije mogla ostati ravnodusna na voznju 60km na sat preko ogranicenja u noci kada je zapravo bio otpusten.
Danas je Andy opet u novinama. Kaje se i kaze da je trebao biti oprezniji. Ne znam misli li na oprez pri medijskom eksponiranju ili na oprez pri voznji po Sheikh Zayed Roadu, ali definitivno nije mislio na zivot izvan svih pristojih granica i razbacivanje novcem kojeg nije zaradio radom nego rodjenjem kao Britanac. Naime, izjavio je da zali zbog ponistenja svoje boravisne dozvole i da ce sada u Dubaiju boraviti sa turistickom vizom koja "nema zdravstveno osiguranje i benefite". Posto je sa tom vizom rad zabranjem uvjeren sam da na novi kometar necemo dugo cekati. Policijsku reakciju takodjer.



Post je objavljen 31.01.2009. u 20:11 sati.