Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Engleski «bread and butter pudding» s čokoladom

Nisam smislila ništa pametno pa ću zakeljiti uvod iz prethodna dva "bread and butter puddinga":

«Bread and butter pudding» (Puding od kruha i maslaca) je tradicinalni engleski desert. Većini je prva asocijacija na «puding» - puding iz vrećice. Engleski «bread and butter pudding» nema veze s tim. «Puding od kruha i maslaca» je zapravo svojevrsni slatki složenac od (starog) kruha.
U originalu sastoji se od (starog) kruha, maslaca, mlijeka, jaja, šećera i grožđica, a od začina dodaju se muškatni oraščić i vanilija.
U današnje vrijeme se u te «pudinge» od kruha i maslaca trpa sve i svašta – i to nema veze s tim tradicionalnim nacionalnim britanskim jelom.
A ja baš volim trpati sve i svašta u te «pudinge» njami, a «tradicionalne» grožđice nikad ne stavljam jer ih ne volim no.

Takav "puding" peče se u pećnici, u kupelji. Kruh premazan maslacem stavi se u namaštenu posudu za pečenje (keramički pekač ili lim) i onda se zalije smjesom od jaja, mlijeka i šećera i ostavi da kruh upije tu tekućinu. I onda se ta posuda stavi u duboki lim za pečenje i oko nje se nalije vruća voda. Voda bi trebala sezati do polovice te posude u kojoj je «puding smjesa». I onda se to sve zajedno stavi u zagrijanu pećnicu i peče.

U novije vrijeme se takvi «pudinzi» peku u pećnici u vatrostalnoj posudi (bez kupelji). To slovi kao brža varijanta, a rezultat je otprilike isti. Iako je «puding», koji je pečen u kupelji, nekako svježiji i mekaniji – ne isuši se toliko jer se voda iz lima za vrijeme pečenja isparava. Iako i on će se odozgo osušiti (i potamniti), ako se predugo peče u kupelji.

Obično se takvi «pudinzi», kad se peku samo u vatrostalnoj posudi, peku na višoj temperaturi, nego kad se peku u vodenoj kupelji. Iako dobro je i te «pudinge» u vatrostalnoj posudi peći na niskoj temperaturi – ljepše se ispeku kad se peku polako.

Za te «pudinge» upotrebljava se (polu)bijeli kruh od prethodnog dana, iako možete upotrijebiti i onaj star 2-3 dana.
Danas se u ovim modernim varijantama koriste razna peciva: kroasani, brioši (mliječna peciva) itd.

Ovi «pudinzi» jedu se topli, ali mogu se jesti i hladni.


Vašim modernim verzijama «engleskog pudinga» možete dodavati razne sastojke, važno je jedino da kruh bude premazan maslacem i dobro natopljen smjesom od jaja, mlijeka i šećera.
Koru s kruha ne morate rezati, ali ako baš hoćete, možete.




Engleski «bread and butter pudding» s čokoladom


Image and video hosting by TinyPic


9 šnita (voćnog) kruha, ili peciva… od prethodnog dana
200 g čokolade za kuhanje
75 g maslaca
425 ml mlijeka (ili slatkog vrhnja)
2 žlice ruma
110 g šećera
prstohvat cimeta
3 jaja


U receptu s upotrebljava voćni kruh, tj. kruh s suhim voćem. Ja nisam ljubitelj takvog kruha pa sam upotrijebila polubijeli kruh star 2 dana.

Šnite kruha možete narezati kako hoćete.
Ja ih režem na kockice, veličine oko 1,5 cm x 1,5 cm..
U originalnom receptu režu se najprije na kvadrate veličine 10 cm, a onda se ti kvadrati mogu rezati na trokute.

Pripremite posudu za kuhanje na pari i u nju stavite nasjeckanu čokoladu, listiće maslaca, šećer, cimet, rum i mlijeko (ili neizmiksano slatko vrhnje). Zagrijte lonac napunjen vodom i na njega stavite posudu s pripremljenim sastojcima. Zagrijavajte da se svi sastojci (i šećer!) rastope i povežu. Maknite s vatre.

U originalnom receptu smjesa za prelijevanje priprema se na pari. Meni se to naravno neda, pa ja to radim i loncu s dvostrukim dnom, na niskoj temperaturi.


U posudi za miksanje izmiksajte jaja.

U tankom mlazu dodajte žlicu vruće čokoladne smjese i dobro izmiksajte. Polako, u tankom malzu dodavajte i preostalu čokoladnu smjesu, dobro izmiksajte. Čokoladnu smjesu treba dodavati polako da se jaja ne bi zgrušala.

Na dno namaštene posude za pečenje ulijte malo dobivene smjese – da bude oko 1 cm debljine.

Ravnomjerno rasporedite pola količine kruha i prelijte polovicom vruće smjese. Na to složite ostatak kruha i ravnomjerno pomoću žlice prelijte ostatak čokoladne smjese po kruhu. Pazite da sav kruh odozgo ravnomjerno zalijete tekućinom da ne ostane suh. Žlicom možete lagano pritiskati kruh da se ravnomjerno napije smjese.
Image and video hosting by TinyPic

Posudu odmah prekrijte folijom i ostavite 2 sata na sobnoj temperaturi.

Nakon toga tako pokrivenu smjesu stavite u hladnjak i ostavite ju da odstoji 24-48 sati (što duže to bolje).


Ako ste se odlučili peći ovo u vatrostalnoj posudi, stavite posudu u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 30 min.

Ako ste se odlučili peći to na pari, onda u duboki lim stavite posudu s pripremljenom smjesom, a oko nje ulijte vruću vodu, voda neka seže do polovice posude u kojoj je smjesa.
Stavite to u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva i pecite oko 1 sat.

(Prije pečenja, naravno, skinite foliju.)

Prije posluživanja ostavite da se hladi 10ak min., a onda poslužite uz šlag.
Iako, može se jesti i hladno.

Možete «puding» poslužiti u posudi u kojoj je pečen, pa nek´ svatko sam sebi grabi.
Ili možete žlicom grabiti svojevrsne «žličnjake» i slagati ih na tanjure i onda ukrasiti čokoladom, šlagom…

Image and video hosting by TinyPic



*Recept je sa stranice
http://morselsandmusings.blogspot.com/2007/04/chocolate-bread-butter-pudding.html



Slični recepti
Engleski "bread and butter pudding" s bananama i uz karamelizirane banane Engleski "bread and butter pudding" s kavom i šlagom
Engleski "bread and butter pudding" s kokosom
Složenac-kolač od višanja
...




Post je objavljen 31.01.2009. u 18:42 sati.