Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Predator (1987)

Predator (1987)

Photobucket

Produkcija: Amercent Films / American Entertainment Partners L.P./ Twentieth Century-Fox Film Corporation
Redatelj: John McTiernan
Scenarij: Jim Thomas i John Thomas
Originalna muzika: Alan Silvestri
Kreator vanzemaljca Predatora: Stan Winston

Uloge:
Arnold Schwarzenegger (Dutch)............................Carl Weathers (Dillon)
Elpidia Carrillo (Anna).............................................Bill Duke (Mac)
Jesse Ventura (Blain).............................................Sonny Landham (Billy)
Richard Chaves (Poncho)......................................R.G. Armstrong (general Phillips)
Shane Black (Hawkins)...........................................Kevin Peter Hall (Predator / Pilot Helikoptera)


Film je izašao u kina 12. lipnja, 1987 godine
Trajanje: 107 minuta
Budžet: oko 18 milijuna $
Zarada u svijetu: 98 235 548 $ (56 471 713 $ samo u SAD)
Zarada prvog vikenda u SAD: 12 031 638 $ (u 1623 kina)
Foršpan filma
Nagrade:
1988 godina - osvojio: nagradu Saturn za najbolju muziku (Alan Silvestri), Golden Reel Award za najbolju montažu zvuka - najbolje zvučne efekte (Richard Shorr) i BMI filmsku muzičku nagradu (A. Silvestri);
zaradio nominaciju: nagrada Hugo za najbolju dramsku prezentaciju, nagrada Oskar za najbolje specijalne efekte (Joel Hynek / Robert M. Greenberg / Richard Greenberg / Stan Winston), nagrada Saturn u konkurenciji - najboljeg glumca (A. Schwarzenegger), najboljeg SF filma i najboljih specijalnih efekata (J. Hynek / R. M. Greenberg / R. Greenberg / S. Winston)

Photobucket Ekipa komandosa bojnika Dutcha

SADRŽAJ:
"- CIA unajmi skupinu komandosa plaćenika koji dobiju zadatak da u džungli Centralne Amerike oslobode ministra i njegove pomoćnike čiji je helikopter srušen od strane gerilaca iz Val Verde. Putem otkriju par leševa oderane kože za koje se ispostavi da ih je zapovijednik komadosa Dutch znao. Način na koji je to učinjeno ne govori da je to djelo gerilaca. Kad uspješno obave zadatak put nazad postaje težak, jer sad na njih vreba nešto nevidljivo no ujedno jako smrtonosno. Vanzemaljac iznimne snage i napredne tehnologije, koji lovi ljude iz sporta, a njihove lubanje su njegovi trofeji. Hoće li Dutch i njegovi istrenirani komandosi, koji su preživjeli mnoge bitke, uspjeti preživjeti i ovu? Izgledi su mninimalni...no sigurno je samo jedno...neće se predati bez borbe...."

Photobucket Blain i njegov Bezbolni rade kaos u prašumi

RECENZIJA:
- Danas govorimo o filmu koji je uz "Aliena" Ridleya Scotta izvršio najveći utjecaj na znanstveno fantastične filmove u 80-tima (ali i dan danas je taj utjecaj u dosta ZF filmova današnje proizvodnje očit i vidljiv). No, za samog Predatora nije sve teklo glatko jer je imao produkcijskih problema (filmska ekipa je teško podnosila tropsku klimu, a učestali proljevi i gubitak kilograma je bila svakodnevna pojava na snimanju, dok je još gora stvar bila ta da je cijelo snimanje bilo u napetom tonu zbog ograničenih dana snimanja zbog kojih se nije smio probiti budžet od zadanih 18 milja dolara).

Stavimo u stranu sad uvijek česte produkcijske zavrzlame i vratimo se na Predatora. Na početku snimanja opaki vanzemaljac je trebao izgledati kao jedooka bogomoljka nalik na guštera (vjerojatno nekog daljeg rođaka Gorna sa kim se borio kapetan James T. Kirk u prvoj sezoni 18-te epizode, 1967 godine u sigurno najgoroj Sci-Fi borbi ikad viđenoj na filmu ili TV-u) i to u izvedbi ala čudovišta iz radionice Rogera Cormana.
Upravo zahvaljujući Schwarzeneggeru Stan Winston ulazi u igru (Arnie ga preporučio producentu Joelu Silveru, jer su njih dva već surađivali na prvom Terminatoru), te se uz male kreativne natuknice Jamesa Camerona (prvenstveno dao ideju za Predatorovu čeljust) koje je Stan primio na letu u Japan gdje su trebali njih dvojica raditi na Aliensima dobijamo današnji izgled jednog najpoznatijih i najomiljenijih vanzemaljaca ikad viđenih.

Photobucket Dillon i Dutch u razgovoru kako se riješiti nevidljivog vanzemaljca

Iako, će se činiti da je ovakva radnja nešto novo te 1987 godine ona to nije nikako bila, jer se sama priča McTiernanovog filma vidjela i u malom skoro zaboravljenom znanstveno fantastičnom filmiću "Without Warning" (1980), gdje su se legende Jack Palance i Martin Landau (te tad nepoznati David Caruso) bakčali sa Grey vanzemaljcem koji je lovio ljude na nama vrlo poznat način.
Ali to nije sve jel znate tko je glumio opakog vanzemaljca? Kevin Peter Hall.
Da glumac koji je na kraju obukao i odjelo Predatora (koje je nakratko nosio i ponekad arogantni Jean Claude Van Damme, jer je odbio nastaviti posao kad je saznao da njegovo ime neće biti na odjavnoj špici) i koji ga je mimikom pokreta fenomenalno utjelovio, te još jednom dokazao da je jako važno da i glumac koji glumi čudovište pod svom onom maskom i leteksom mora biti dorastao zadatku, jer ako pokreti nisu uvjerljivi onda nije niti čudovište.

Photobucket Predator u svom vidljivom izdanju

Ne moram posebno spominjati ni to da je ekipa koja se okupila na snimanju ovog filma bila skladna i to od glumačke postave pa do montažera, ali najveća zasluga ide trojcu - glavnom glumcu Schwarzeneggeru zbog karizme jednog od tri najveća akcijska junaka svih vremena, Stanu Winstonu meštru specijalnih efekata i redatelju Johnu McTiernanu, meštru akcijskog filma čiji je talent za prikaz tog žanra i dan danas jedan od najboljih u Hollywoodu (bez obzira što je u zadnje vrijeme malo zarđao). Johnova sigurna režija i kvalitetno mješanje akcije sa hororom su najveće odlike filma, te su jedan od detalja zbog čega je ovaj film tako poseban.

Glazba je u filmu genijalna jer meštar Alan Silvestri svojim partiturama dočarava džunglu, pojavu vanzemaljca, napetost situacija tako dobro da sam film diže na veći nivo. Sam soundtrack je jedan od najboljih koje sam čuo.
Nemojmo zaboraviti i dobro napisani scenarij (autori braća Jim i John Thomas) gdje do izražaja dolazi odlična karakterizacija likova (odmah ih upoznate i zavolite), te pravilni miks akcije, atmosfere, ZF i horora. Čak je i priča na svoju ruku odlična, jer tu imamo vanzemaljsku silu koja se bez problema riješava odreda mišičavih vojnika koji su specijalizirani za gerilsku borbu, te gube bitku na svom terenu od superiornijeg protivnika, a time taj aspekt daje samom filmu jezu i zato ga se slobodno može i mora smatrati znastveno fantastičnim akcijskim hororom.
Još jedna odlična stvar kod samog scenarija je ta što on ima unutarnje poruke kako one manje političke tako i one izraženije psihološke-fizičke gdje se današnji civilizirani čovjek (Arnold kao Dutch) mora srozati na nivo životinje da bi porazio vanzemaljca koji liči na životinju, ali predstavlja napredniju civilizaciju.

Za kraj bih rekao ono što valjda svi vi znate - Predator je jedan od najboljih filmova 80-tih i definitivno jedan od 20 najboljih SF filmova svih vremena. Također je jedan od onih filmova koje možete milijun puta gledati a da vam nikad ne dosadi, nego vam sa svakim gledanjem film postaje sve bolji i bolji. A vidjeti rastafarijanskog vanzemaljskog ratnika sa osjećajem časti kako vreba dva američka guvernera (Arnie i Ventura) i jednog koji je to mogao biti (Sonny), te Apollo Creeda (Carl Wethers) i ništa manje ogromnog Billa Dukea (Mac) je stvarno neprocijenjivo...a još kad zapjeva Blainov Bezbolni bude mi žao što nemam pravo kućno kino da uživam u 'glazbi'...

Photobucket jedna od reklama za kolekcionarsko izdanje DVD i Blu-Ray diskova..

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- broj mrtvih u filmu iznosi 64
- jedan od elemenata zvuka predatotovog vizira je i zvuk biča
- Sven-Ole Thorsen (Thorgrim iz "Conana Barbara", 1982) se pojavluje u maloj cameo ulozi ruskog časnika (inače on i Arnie su jako dobri prijatelji još od bilderskih dana, pa ovaj svako malo se pojavi u Arnijevom filmu)
- glazbu za film je trebao raditi Jerry Goldsmith, no bio je u to vrijeme zauzet
- Jesse Ventura i Shane Black (jedan od najboljih scenarista u filmskoj industriji) kao glumci debitiraju po prvi put u ovom filmu, a Shane čak u stankama uspijeva napisati scenarij za "The Last Boy Scout" (1991)
- kao pištolje vojnici nose Desert Eagle, a odjeća im je od originalnog materijala kojeg je vojska SAD-a nosila u Vietnamskom ratu
- Arnie je na setu smršavio skoro 13 kg (da smanji opseg mišića...bio premišićav), dok je i redatelj McTiernan također mnoago smršavio zbog tropske klime u kojoj se film snimao
- Jean-Claude Van Damme je u nekim scenama bio Predator, no kad je saznao da njegovo ime neće biti na odjavnoj špici odustao je od svega, pa ga je zamijenio danas legendarni dobri div (visok 2.20 m) Kevin Peter Hall (nažalost preminuo 1991 godine)
- u jednom trenutku su željeli dočarati Predatora kako skače sa grane na granu, pa su unajmili čimpanzu, no kako je ona stalno skidala masku od te se ideje na posljetku moralo odustati
- originalno ime filma je bilo "Lovac" (eng. hunter), no tijekom snimanja se ipak pojavilo ime "Predator"
- originalni izgleda vanzemaljca je bio smiješan (ovo je moj osobni sud) sa dugim vratom, psećom glavom i jednim ogromnim okom na sredini prednjeg dijela lica...no tad u igru ulazi legenda Stan Winston i uz to što dobijamo ime filma dobijamo i kick ass monstera, koji je danas kultna ikona SF-a, te naravno i horor filma (*moram napomenuti da je neke ideje za predatora dao i sam James Cameron)
- oružje koje Blain koristi u film je minigun, koji se najčešće nalazi na vojnim helikopterima ili avionu tipa carrier. Da bi ga Jesse Ventura uopće mogao nositi i korisiti u nekim scenama morao je biti modificiran, a ujednom mu je i vatrena moć smanjena na 1/3 ispaljivanja metaka tj. ćoraka
- Sonny Landham je dobio ulogu u filmu pod uvjetom da se kloni nevolja (bio poznat po barskim tučnjavama i izazivanju nereda) pa su mu zato dali tjelesnog čuvara, ali ne da ga pazi njega nego da čuva ostale od samog Sonnya
- film se može ponositi time da su u njemu glumila čak dva guvernera - Jesse Ventura (guverner Minnesote izabran 1998) i Arnold Schwarzenegger, sadašnji guverner Kalifornije (izabran 2003 godine), a Sonny Landham je bio jako blizu da ga izaberu za guvernera Kentuckyja 2003 godine no usosio je izglede zbog svog poganog jezika (ujedno čini se da baš ne ljubi ni muslimane ako se gleda ona njegova izjava na TV-u iz prošle godine, kad je tražio genocid i slične bedastoće)

THE SCENA:
"COOONNTAAATC!!!!"
- i naravno finalni šakački obračun Arnija i Predatora
Ultimativni Komados versus Ultimativni Kozmički Lovac na Trofeje

Photobucket

*večeras na HTV1 u 22:15 sati u filmskim večerima sa Predatorom

Post je objavljen 02.01.2010. u 18:21 sati.