Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kavaz

Marketing

HP PC - iBook G4 - Asus EEEc : usporedni test

Posjedujem tri prenosna kompjutera sa tri različita operativna sistema, HP Pavilion z2000 na kojemu vozim Windows XP sa SP3, iBook G4 sa Mac OS X Tiger i Asus EEEC sa Ubuntu Linux distribucijom.Tačno godinu dana, od 01. februara 2008 godine sva tri sam upotrebljavao gotovo podjednako, onaj prvi ponajviše a ako nastavite čitati dalje vidjet ćete zašto i zašto TVRDIM : daleko ispred svih je PC , daleko najbolji od ova tri OS_a je Windows ( najbolji ili najbolje prihvaćen , pitanje je sada ). Niti jedan nisam koristio za igre, ova to zadnja dva ni ne podržavaju ?!, sva tri su bila upotrebljavana kao surf mašine, pa onda za obradu slike, i na kraju unos i obraadu pisane riječi.Na onom prvom instaliran IE verzija 7, na Mac_u Safari verzija 3.2.1 a na Linux kompu Firefox verzija 3.0.5. Sa softwerskim updatiranjem sva tri browsera, nikada mi se nije desilo da IE krašira, svaku web stranicu je otvarao bez ikakvih problema ( to valjda što su sve optimizirane prije svega za IE ). Na drugoj strani Firefox mi je nebrojeno puta pao, iz ovog ili onog razloga, najčešće iz nemogučnosti da učita neku fleš animaciju.Safari je posebna priča, usprkos Appleovoj tvrdnji da je " faster browser " ni blizu istine.A pogotovo da je prihvačen svuda, jer odem na banku a ono , ne ide da se ulogujem jer " browser koji koristim je totalno nepoznat "
Hoću " zaradit ili zijanit lovu " pa bih da igram poker on line, sve poznate brokerske kuče priznaju odnosno imaju software rješenja za Windows, za Mac OS i za Linux biće jednog lijepog dana.
Hoću jeftinije zvati preko interneta a uz pomoć VoipStunta ili Bustera , ne ide na Mac OS, ne ide na Linux a lahko i bez problema šljaka sa Windows_om.
Mogu tako u nedogled, par stotina hiljada programa koje ja upotrebljavam i čije verzije postoje samo za Windows.Nemoj samo neko da mi kaže, da ali imaš Paralels , pa vozi Windows na Mac_enu, a zašto bih molit ču lijepo, platio jednu mašinu duplo skuplje ako ću voziti Windows na njoj.Zašto, što je lijepa i bijela, hehe, ima i PC koji su prekrasni, zato što je brža, ne , nije istina, za iste pare koje iskipaš za neki iBook možeš kupiti super PC.
Ali da ja nastavim....kupim Nokiu N96, njihova PC Suita postoji samo u verziji za Windows, što će reči, nema teoretske šanse da slike uzete sa mobilom prenesem na Mac ili Linux, nema šanse da izvršim, kada dodje vrijeme za to, updatiranje softwarea u telefonu, ili recimo GPS modula.
iWork u Mac_u ili Open Office na Assusu ni blizu nisu MS officu, ama ni po ćemu, brzini otvaranja dokumenta, templatima itd itd ...Ovdje ne mislim samo na Word-Pages , kontam na svaki dio u paketu.
Ima tu još mnogo razlika , s obzirom na njihov broj , skačem sa teme na temu ali nema veze, svako od vas će sigurno pronači nešto zanimljivo, nešto sa čime se ne slaže ( prihvatam ako je tačno ) puno toga što je tako kako sam upisao ...Ovdje dolazi komentar : Windows je ranjiv kao ni jedan drugi navedeni OS.Slažem se, ali ako imaš instaliran neki free = besplatan AV program, pa onda neki ASW program , ništa ti se neće desiti.
A možda je ovo gore, surfaš na Firefox_u, odjednom nestane sa ekrana, bez da ti bilo šta kaže, ili surfaš sa Safarijem, a onda se pojavi ona " beach boll" hebena lopta i do nedogled se vrti, a ne možeš ništa uraditi osim da pritisneš dugme Power i držiš ga dok komp ne krepe.
Zatrebaš li pomoč u vezi nekog problema sa Windows_om ili nekim drugim programom kojega voziš u tom OS_u, mali milion foruma i pomoči odasvuda.Već sa Mac_om ili Linux_om to nije slučaj.Sama činjenica recimo da u Bosni ne postoji niti jedan forum koji piše o Mac OS X ili Linux_u ( za ovaj drugi postojao je LUGBiH koji više , nažalost ne djeluje. U Hrvatskoj, susjednoj nam zemlji postoji Mackorisnik i Jabučnjak, svaka čast ljudima koji ih vode, ali se nauka svela na par korisnika.Isto tako u Srbiji, takodjer u Švedskoj.Čitaj ovo: AlltomXP ima preko 100 hiljada članova, Ubuntu forum tek neki dan slavio 1000 ?!E sad, skontaj sam, kakva je razlika ....Ima zaista razlika, ali sve navodi na to da je , htjeli mi to priznati ili ne, Windows daleko najrasprostranjeniji na dunjaluku, najviše programa je napisano za tu platformu, posvuda vidiš PC a veoma rijetko Mac_ove ili Linux mašine.Da se razumijemo : moji prvi dodiri sa kompjuterima datiraju od daleke 1978 godine, u Honeywell_ovom centru u Milanu, nakon par godina Iskra Kranj nam je prodala kompjutere na kojima smo vodili knjigovodstvo, vrijeme je to Windowsa 3.1. dolaskom ovdje u Švedsku , susreo sam se sa Mac_ovim kompjuterima. Mac je imao " desktop " i " prozorski " način rada, sve je štimalo cakum pakum, ali šta se kasnije desilo Bog sami zna !! Danas je sa njima po mom mišljenju slijedeča situacija : rezervisani za mali broj korisnika, rezervisani za design i ostale umjetničke poteze, poprilično poskupi, sa izuzetno skupim servisom i rezervnim dijelovima ( recimo, RAM košta najmanje dva puta skuplje no za PC ).
Na pola smo puta i da okončam jednom rečenicom : stvar je ličnog ukusa i potrebe šta češ izabrati : ja sam svoje upisao.

Post je objavljen 31.01.2009. u 15:09 sati.