Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

East of Eden, west of Sun ...



"O, Bože, ja se mogu smjestiti u orahovu ljusku
i smatrati se kraljem beskrajnoga prostora
."
(Shakespeare)


East of Eden, west of Sun, kratka priča ...

Otkrio ju je kao što moreplovac otkriva novi kontinent, kao što zvjezdoznanac u dubokom svemiru otkriva novu zvijezdu u čije je postojanje prestao vjerovati. Iskrcao se na Njezine obale, začuđen što je tako dugo ostala neotkrivena. Osjećao se kao istraživač bez mape i kompasa, pouzdao se u skrivene putokaze, ne usuđujući se nadati da su postavljeni samo za Njega.

Koža joj je bila bijeda i tanka, tako tanka i blijeda da je mogao usnama pratiti slivove krvnih žila, ploviti njima kao rijekom, osjećajući otkucaje bila dok bi joj ljubio zapešća, unutarnje pregibe laktova i prepona. Otkrivao je topografiju Njezina tijela, svaku oblinu, toplinu skrivenih mjesta, svaki madež, svaku pjegicu, a ipak, gubio bi se u njoj svaki puta iznova.

A Ti? A Ti ... šapnula bi mu.
Tu sam ... odgovorio bi joj.
Plovim, nošen Tvojim krilima ... nastojeći produžiti ove trenutke ...
... u beskraj
...

...

Već je pomislila kako će zauvijek treptati poput daleke, hladne, davno već ugasle zvijezde, već je povjerovala kako će zauvijek do nje dopirati samo udaljeni, mukli šapat tišine. A tada se On iskrcao na njezine obale, poput brodolomca kojeg su donijele neke moćne tople struje, poput umornog ratnika koji je dobio sve bitke. Činilo joj se da On topografiju njezina bića poznaje bolje od nje same, slijedila ga je, ne usuđujući se nadati da će ga sustići.

Osjećala je kako joj Njegove usne pale oganj u krvotoku, osjećala je kako Njegovo bilo počinje kucati u njezinom ritmu. Osluškivala je šum Njegove i vlastite krvi, nalik glazbi svemirskih prostranstava. Prepustila mu se kao što se čun prepušta divljim brzacima, hrleći ušću, poput rijeke u naručaj moru.

A Ti? a Ti ... šapnuo joj je.
Tu sam ... odgovorila mu je.
Letim, s Tobom, kao zrnce zvjezdane prašine, pod zvijezdama ...
zauvijek
...


Photobucket
the Universe in the nutshell



možda i sada zajedno plove
u orahovoj ljusci
niz slapove
mjesečevom stazom
do vrhunca
tamo, na dalekoj
zvijezdi ...

... istočno od raja
zapadno od sunca
...







Post je objavljen 08.02.2009. u 00:01 sati.