Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/negativni

Marketing

Hunger (2008/I)

(r: Steve McQueen)

Image Hosted by ImageShack.us

Hunger na odličan način prikazuje neljuske uvijete u kojima su živjeli politički zatvorenici, te posljednjih šest tjedana štrajka glađu irskog republikanca Bobbyja Sandsa.

Film je "umjetnički" pa sam čak i ove osnove radnje morao provjeriti na netu, jer ako prije ovog filma niste upoznati sa činjeničnim stanjem Irske 1981. teško da ćete puno toga skužiti. Prvo mi je recimo bila malo čudna scena kada su odvodili nekog zaraslog lika negdje hodnikom, reko eno, sad će ga namlatit bezveze ili sodomizirati, kad ono, oni njega u kadu i kupanje! WTF?! Onda ga ošišaju?! WTF?! Kasnije saznamo da je u tijeku bio protest pod nazivom "No wash" odnosno "odbijanje kupanja", i sad zašto li su se sami stražari uopće mučili s tim likovima i tjerali ih na kupanje?! Šta ih boli kurac nek smrde jedni drugima. Prije toga je bila scena kada dolazi novi zatvorenik koji zatraži da nosi svoju odjeću, a ne zatvorsku, kao on nije zatvorenik?! Nakon toga ga stavljaju u čeliju sa nekim likom koji svojim govnima po zidu crta krugove. Okeeej... Malo kasnije ista stvar kao i s kupanjem. Istaraju likove i miniwashom operu zidove njihove čelije, pa ih vrate nazad. Zašto?! Šta ih boli kurac. Šta im nisu ostavili da im smrdi?! Onda imamo scenu u kojoj taj jedan zatvorenik priča sa svećenikom nekih 15 minuta o politici, o tome kako je trčao kroz šumu kad je bio mali, i onda srećom otkrije da su nedavno imali "no wash" protest, ok, malo mi je jasnije, i nadoda da će svi redom štrajkati glađu dok ne umru. I onda do kraja filma pratimo njegove preostale dane dok ne umre od gladi. Što je također bilo gadno za vidjeti, pogotovu zbog glavnog glumca koji je izgledao mršaviji od Balea u The Machinistu (2004)!

Image Hosted by ImageShack.us
Eee, da se brijo na vrijeme ne bi došlo do ovoga!

Dakle, osim nekih stvarno uznemirujućih scena koje su nevjerovatno dobro snimljene ovdje se i nema šta za vidjeti.

Image Hosted by ImageShack.us

Ocjena: 5/10 (scene: pendrečenje tipa od strane desetak specijalaca, guranje pendreka u šupak, atentat u staračkom domu, udaranje šakom u zid, ...)




Post je objavljen 01.02.2009. u 21:55 sati.