Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/manekineko

Marketing

Specijal: Zahodi

O japanskim zahodima pričaju se legende. Nema toga turista koji se nije našao zbunjen dodatnim pucama na hotelskom zahodu, ili izgubljen kad bi se iznenada suočio s čučavcem u javnom zahodu. Stoga japanski zahodi zaslužuju blog za sebe...

Tipični zahod u japanskom hotelu s kontrolnim pucama za jakost mlaza bidea (ružičasti ženski lik nad stiliziranim mlazom) i mlaza kojim se pere stražnjica (stilizirani plavi mlaz). Taj mlaz je navodno praktičniji, higijenskiji i ugodniji način čišćenja stražnjice od WC papira, ali nisam se navikla... Treća puca služi za grijanje vode za dotičnu upotrebu, tako da one neće raditi dok se ne upali lampica da je voda zagrijana.
Photobucket
Sve ovakve japanske zahode (a i većinu kupaoničke opreme) proizvodi firma Toto. Ovakva vrsta WC-a zove se Toto Washlet, a bliski rođak Toto Warmlet usto još i grije zahodsku dasku. Oba zahtijevaju struju, što mi se još uvijek čini čudnim... zahod spojen na struju.

Detaljniji pogled na kontrolne puce, s dodatnim funkcijama, ovaj s jednog Warmleta (svijetli lampica za toplu dasku). Puce redom: zaustavljanje mlaza, mlaz za stražnjicu (ovaj put s ilustrativnom stiliziranom stražnjicom nad mlazom), bide, i još jedna japanska specijalnost - zvuk vode.
Photobucket

Što će im zvuk vode? Pa, izgleda da se bar neke Japanske stide mogućnosti da ih drugi čuju kako obavljaju svoj posao, pa svoj žubor prikrivaju stalnim potezanjem vode. Da bi se uštedjela voda, u WC-e su počeli ugrađivati tzv. otohime (oto = zvuk, hime = dama, djevojka).
Photobucket
Natpis poučava: Zvuk puštajte koliko god vam puta treba, vodu pustite samo jedanput.

Neki zahodi imaju toliko složeni kontrolni pano da više ne stane na zahod, već mora na zid. Srećom, najvažniji gumbi jasno su označeni na engleskom, pa ne treba paničariti.
Photobucket

U takvom high-tech zahodu ni umivaonici nisu mačji kašalj. Slijeva na desno: sapun, voda, topli zrak za sušenje ruku, sve se aktivira na senzore.
Photobucket
(usput, riječ je o zahodima u Tokijskom Kokugikanu, domu suma)

No ako svakako hoćete izbjeći japanski čučavac, ne očajavajte. U nizu javnih WC-a gotovo nikad sve kabine nisu isključivo s japanskim čučavcima, ako ništa drugo zapadnjački su postavljeni za invalide. Većinom su na jednom kraju zahoda, često s posebnim natpisom na vratima. Ako natpis nije na engleskom, ili ako svi zahodi imaju natpise, tražite ovakav (pogotovo prvi znak):
Photobucket
Piše yoshiki, zapadnjački, doslovno "prekomorski stil". Prvi znak, yo, označava sve uvezeno sa Zapada, od odjeće do zahoda.

Jedan od običnijih japanskih zahoda, s time da se mogu oprati ruke (hladnom) vodom koja puni kotlić. Poluga za potezanje vode može se povući na dvije strane - u jednom smjeru pusti se dio vode (za malu nuždu), u drugom cijela.
Photobucket

Javni zahodi u Japanu redovito su označeni crnim ili plavim znakom za muške i crvenim za žene. Dok su boje univerzalne, oznake i likovi variraju.
Photobucket Photobucket

A evo i ozloglašenog i omraženog klasičnog japanskog zahoda - čučavca (iz zoološkog u Osaki, otud zvjerčice na pločicama). Ne treba previše pameti ni vještine da bi se koristio, pogotovo ako te uhvati nužda, a jednom kad se navikneš skoro pa su ti i draži od zapadnjačkih, pogotovo u prometnijim javnim zahodima.
Photobucket
Ah, da, način korištenja. Čučne se licem prema podignutom dijelu. Ta-da!

Gledajući Washlet i Warmlet WC-e, čini se nevjerojatno da su zapadnjački zahodi uvedeni prije manje od pola stoljeća. No tadašnjoj generaciji Japanaca trebale su upute kako se rabi taj egzotični zahod (na klasičnom japanskom i muški i žene jednako čuče). Zaostalu uputu za muške i žene nađoh u hotelu u Gamagoriju koji očito nije renoviran desetljećima.
Photobucket
(primijetite logo firme Toto)

I u Japanu ih ima - kemijski WC-i pokraj dvorca u Hikone. Natpis kaže toire - toalet.
Photobucket

Još jedna japanska specifičnost, usko povezana s navadom izuvanja u zgradama: papuče za zahod. Zahod se smatra nečistim mjestom, pa je nezamislivo s kućnim papučama ući u zahod.
Photobucket
Na WC-papuče naići ćete u restoranima u kojima se inače treba izuti, te u javnim WC-ima ponekih muzeja, hramova i inih ustanova u kojima se isto bar ponegdje izuva. Potrebno je ponešto koncentracije da ih ne zaboravite izuti kad izlazite iz zahoda, meni se počesto dogodilo da napravim par koraka prije nego što se zgrozim kako onečišćujem pod i požurim natrag u zahod...

Za kraj, zbilja staromodni zahod iz stare zgrade gradske vijećnice u Takayami.
Photobucket


Post je objavljen 31.01.2009. u 16:31 sati.