Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Moslavačke nošnje u Mađarskoj


Folklorni blog

Izložba u organizaciji Muzeja Moslavine, te Hrvatskog kluba i udruge "August Šenoa" iz Pećuha bit će postavljena u muzeju "Dorottya Kanizsai" u Mohaču.
Postav sadržava 16 akvarela moslavačkih narodnih nošnji, te 7 zagorskih i 8 mađarskih. To su ujedno i najstariji likovni prikazi narodnih nošnji, koje je u akvarelu ostavio mađarski plemenitaš Sandor Erdödy iz 19. stoljeća. On je 1837. godine, boraveći na svom obiteljskom imanju Moslavina (danas Neuropsihijatrijska bolnica «Dr. Ivan Barbot») u Popovači, obilazio obližnja mjesta: Popovaču, Kutinicu, Okole, Osekovo, Voloder, Potok i Gornju Jelensku i slikao seljake u narodnom ruhu. Varijanta nošnje koju je slikao Erdödy karakteristična je za jugozapadno područje Moslavine, odnosno kraj koji se prostire od podnožja Moslavačke gore do rijeke Lonje i Česme, a prikazuje pretežno radnu, neukrašenu ili tek rijetko ukrašenu, dječju i mladenačku, te staračku žensku i mušku narodnu nošnju.
Danas se akvareli čuvaju u Savaria Muzeum Szombathely u Mađarskoj, a akvarel Erdedijevog trećeg dvorca iz Popovače pohranjen je u Državnom arhivu također u Szombathelyu. To je vjerojatno i najstarija slika dijela pejzaža s područja Popovače.
Izložbu će otvoriti predsjednik Hrvatske državne samouprave Mišo Hepp, a o izložbi će uz autoricu govoriti i voditeljica etnografskog odjela Muzeja Janus Pannonius iz Pećuha, Ruža Begović. Program otvorenja uveličat će ženski pjevački zbor i tamburaši iz udruge «August Šenoa» iz Pećuha.

KUTINA

Post je objavljen 23.01.2009. u 22:06 sati.