Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/studiram

Marketing

-----------------Operacija
Na moju veliku žalost, prva faza gore navedene operacije prošla je izrazito neuspješno!
Sa mislima o ispitu iz Uvoda u političku znanost: Pojmovi, počeo sam se pripremati, za mene značajna, tri tjedna unaprijed. Nisam se micao iz kuće danima, živio na kruhu i vodi takoreći. Bijah vrlo optimističan što se tiče polaganja ispita ali u isto vrijeme pratila me konstantna nervoza zbog nedostatka socijalizacije. Stoga kad je puklo nešto u meni, i to nekoliko dana prije ispita, ostavio sam literaturu sa strane i odao se alkoholu, kartanju i noćnom švijanju, i to ću se pohvaliti da smo na kartama uništavali opoziciju. Mogu reći da me je to nekako vratilo u normalu ali poremetilo biološki sat jer tih dana nisam lijegao u krevet prije 4-5 ujutro, ali ne žalim, jer nema ništa bolje od one kasno noćne zapaljene cigarete uz tihi divan prije odlaska kućama. U noći sa 27.02. na 28.02. totalno sam klonuo duhom, smatrajući da više nema vremena za bilo što naučiti, te sam od straha da ne prespavam odlazak na vlak u 06:05h, probdio noć. Gladan, umoran i pospan stigao sam u Zagreb, došao na ispit, te očekivano pokupio pitanja, napustio dvoranu i lagano se uputio na kavicu sa šefom Crnih Pandi. Šef i ja smo fino prozborili par pametni o navijačima, desnici, policiji i čaju od bunike.
Ništa, zaključak svega jest da bi bilo lijepo da više truda uložim u drugu fazu operacije ''Položi ispite''.

Pitanja koja su bila u današnjem ispitu:


grupa A


1. Detaljno navedi Machiavellijev doprinos ideji interesa (Hirschmann)
2. Dahl se bavim uvjetima koji pogoduju demokraciji. Prvo obrazloži učinak ''nerazvijenog subkulturnog pluralizma''. Nakon toga obrazloži neka rješenja koja se primjenjuju u razmjerno uspješnim demokratskim ali kulturno pluralnim zemljama kao što su SAD, Švicarska, Kanada... (asimilacija i odlučivanjem konsenzusom)
3. Navedite i ukratko opišite neke od Dahlovih razloga koje demokraciju čine poželjnim oblikom vlasti (sprečavanje tiranije i jamčenje temeljnih prava)
4. Prikaži Hrochov model razvoja nacionalističkih pokreta (Schwartzmantel)
5. Schwartzmantel govori o politici moderne. Prikaži filozofiju emancipacije (na osnovi Kantova spisa ''Što je prosvjetiteljstvo'')
6. Izvedi dvojbe koje filozofiji liberalizma donosi moderna (Schwartzmantel)
7. Schwartzmantel pokazuje da je Marx istraživao kreativne i destruktivne aspekte moderne. Prikaži njene kreativne aspekte na osnovi ''Komunističkog manifesta''
8. Detaljno objasni tipove stranka kod Webera. Pokaži zašto je došlo do promjena u njihovom načinu djelovanja i organiziranja
9. Definiraj autoritet. Obrati pažnju na etimologijsku i analitičku dimenziju ovog pojma. Prikaži njegovo mjesto u političkoj teoriji, odnosno kritiku kojoj su ga izložili anarhisti (Leksikon)
10. Definiraj fašizam/nacionalsocijalizam. Obrati pažnju na etimologijsku i povijesnu dimenziju ovog pojma. Nakon toga objasni kako se fašizam rabi kao generički pojam. Odnosno prikaži njegovo povijesno izlazište te osnovna obilježja (Leksikon)


Imadem i pitanja iz B grupe, ali nu isuse ko bi to sve napisao!


Post je objavljen 28.01.2009. u 21:19 sati.