6 srednje velikih krumpira
ulje
po 1 čajna žlica kumina, timijana, mažurana i ružmarina
sol
+
1 kg mahuna
2 crvena luka
2 žlice čubra
maslac
125 ml vode + pola kocke za juhu
sol, papar
150 g kiselog vrhnja ili créme frâiche
Neoguljeni krumpir operite i prepolovite ga po dužini.
Lim za pečenje nauljite
Sol pomiješajte s nasjeckanim začinskim biljem i sve to ravnomjerno posipajte po nauljenom limu. Na lim složite krumpire s prerezanom stranom prema dolje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Vrijeme pečenja ovisi o veličini krumpira, može trajati i do sat vremena, ako su krumpiri veliki.
Mahune očistite i narežite na komade.
Luk očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu rastopite maslac i dodajte luk i čubar (možete ga izostaviti) i pržite 1 min. Dodajte mahune, vodu, kocku i papar pa kuhajte poklopljeno da mahune omekšaju. Po potrebi dodajte još vode.
Ako koristite smrznute mahune vrijeme kuhanja je kraće, a potrebno je i manje tekućine. Kuhajte ih nepokrivene i pomalo ih podlijevajte vodom.
Kuhanim mahunama dodajte kiselo vrhnje i prokuhajte još 5 min. Začinite solju i paprom.
Pečeni krumpir poslužite s mahunama.
Po želji, jelo možete posipati naribanim tvrdim sirom.
*Recept je iz časopisa Burda, 6/1995.
Neka jela od mahuna...
Curry od krumpira i mahuna
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Mahune s prosom
Mahune s umakom od slanutka
Savijača s mahunama
Složenac od mahuna i kruha
Tjestenina s mahunama
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečene mahune s mozzarellom
Povrće na mileramu
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
...
Post je objavljen 28.01.2009. u 09:36 sati.