Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO i Rusija održali prvi sastanak nakon šest mjeseci

Veleposlanici NATO-a i rusko izaslanstvo razgovarali su kako poboljšati suradnju u Afganistanu u ponedjeljak, na prvome sastanku nakon šestomjesečnog zamrzavanja takvih susreta kojima je NATO odgovorio na rusku vojnu intervenciju u Gruziji.



"Izgledi za brzu obnovu odnosa sada su potpuno otvoreni ... ne isključujem da će se to dogoditi u drugoj polovici veljače", rekao je za Reuters ruski veleposlanik pri NATO-u Dmitrij Rogozin.

Glasnogovornica saveza Carmen Romero, kako prenosi agencija dpa, rekla je da su razgovori protekli "u vrlo pozitivnom ozračju" i da nije bilo međusobnih optuživanja.

Rekla je da je uključenje Rusije u osiguranje alternativnog dobavnog pravca za potrebe NATO-ovih vojnika u Afganistanu bila ključna tema sastanka.

Vijeće NATO-Rusija glavni je forum za suradnju Saveza i Moskve, a sastanke je NATO prekinuo u kolovozu kada je osudio rusku vojnu akciju u Gruziji kao nerazmjeran odgovor.

Obnovu sastanaka zagovarale su Njemačka, Francuska te Italija tvrdeći da NATO mora razgovarati s Rusijom.

NATO prvenstveno želi da mu Rusija pomogne osigurati alternativni dobavni pravac za Afganistan jer više od 75 posto potrepština za zapadne vojnike u toj zemlji stiže preko pakistanskog područja Kiber, kojim vladaju plemenski klanovi.

Tim pravcem dobavlja se i 40 posto goriva za NATO-ove vojnike u Afganistanu, no pošiljke često ne stižu na cilj jer konvoje napadaju islamistički borci kod okruga Pešavar i susjednog Kibera i zbog napada su vlasti nekoliko puta zatvorile tu strateški važnu dobavnu prometnicu.

Prošlog tjedna ruski predsjednik Dmitrij Medvedev najavio je da će Rusija surađivati s američkim predsjednikom Barackom Obamom na rješavanju krize u Afganistanu i omogućiti američkim vojnicima i postrojbama NATO-a siguran prolaz preko svojih južnih područja.

Dužnosnici su naznačili da bi se glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer trebao sastati s ruskim potpredsjednikom vlade Sergejem Ivanovim, na rubu Muenchenske konferencije o sigurnosti 7. i 8. veljače.

Post je objavljen 27.01.2009. u 12:45 sati.