Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljubavni3kut

Marketing

Zašto muškarci varaju

Gledao sam neke blogove koji se bave ovom temom i mislim da nisu pokrili jedan aspekt te priče. Ja bi se vratio 100.000 godina unatrag i pogledao ulogu muškaraca i žena u produženju vrste.

Dakle evolucija je ženama dala ulogu rađanja djece i brige o njima. O svojoj djeci. Zbog relativno dugog trajanja trudnoće nije baš da jedna žena može imati 40 djece. Muškarci sa druge strane su dobili zadatak raditi tu istu djecu. Iz perspektive mužjaka to je posao koji traje relativno kratko. Nakon što se dijete rodi ostaje uloga brige za ženku i potomke. Mužjaku je cilj imati čim više djece jer time širi svoje gene i produžava vrstu.

Kako se ti osnovni nagoni danas manifestiraju? Kad se dijete tek rodi majka se totalno fokusira na njega. Postane opsjednuta detaljima kao što su koliko brzo napreduju, da li dobro jedu, zašto ne dižu glavicu, kako to da još ne hodaju. Bez obzira na obrazovanje sve u većoj ili manjoj mjeri prolaze kroz to. Kasnije im je to smješno i zabavno. Neke se toga i ne sjećaju jer je vjerojatno takvo ponašanje uvjetovano hormonima. Dakle evolucija se pobrinula da se žene tako ponašaju. (oh i da ne zaboravim jako se često dogodi da otac tog istog djeteta totalno ispadne iz igre - ne samo seksualno nego i emotivno). Nekako se u razvoju zapadnog društva ovo ponašanja prihvatilo kao normalno i OK. Donekle se i slažem da je potrebno. I nikako nije kritika na ženski račun neko koristim to kao ilustraciju da se vidi da i žene imaju problema sa životinjom u sebi.

Ono što želim reći da je isti taj nagon (ili mehanizam) taj koju tjera muškarca da trči za ženama. Neki imaju taj nagon jači, a neki slabiji. Ali poanta je da je to ono što nam je (jadni li smo) evolucija dala. Kod mene taj nagon nije posebno jak tako da nemam namjeru reći da je to razlog zašto sam ušao u vezu sa Njom. Posebno nije razlog da je zavolim. Nego pričam sam sa sobom na tu temu.

Još jedna stvar - nagon za razmnožavanjem NIJE isprika da se ne pomaže po kući. Niti je isprika da se žene muče i zlostavljaju. Dakle svi oni/one koji tvrde da muškarci trebaju preuzeti aktivnu ulogu u kući su u pravu. Moja jedina poanta je da ukažem da je nekada razmišljanje krivom glavom uzrokovano nagonom i da žene nekad pokušaju prihvatiti to jer i one imaju neracionalnog ponašanja u svom životu. Kad kažem prihvatiti ne mislim sleći ramenima nakon što saznaju da ih muž vara. Nego preuzeti aktivnu ulogu u seksualnom životu svog mužjaka. Zapadna civilizacija je definirala obitelj kao monogamnu zajednicu. Ako razmislimo koji su korjeni te zapadne civilizacije jasno je zašto takve norme nisu uzele u obzir evoluciju čovjeka odnosno da je čovjek prvo životinja pa onda sve ostalo. Vjerojatno će proći još dosta vremena dok se neke stvari ne promjene. Ili da čovjek evoluira u zaista monogamnu životinju ili da se civilizacijske norme prilagode životinji.




Post je objavljen 27.01.2009. u 10:24 sati.