Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/quidestveritas

Marketing

Partizani mrze i mrtve, a kamoli žive!

Vjerujem da se svi sjećamo onih dana kada su Srbi uništavali hrvatska groblja, sravnali ih sa zemljom, uništavali crkve, raketirali dvorce i muzeje... netko će reći - nikakvo čudo za Srbe. Ali pogledajmo kako su to radili njihovi prethodnici, Jugoslaveni, točnije partizani!

Obratite pažnju da zadnje ministrove riječi. On ne govori da to nije osveta, nego da mora izgledati kao da je to nije osveta već uklanjanje fašističkih simbola... pa tako su tu svrstani i križevi, i vjerski simboli općenito... i sva sila stvari koja veze s fašizmom nema. Ali posebno je odvratno to što je zapovjeđeno uklanjanje imena sa kamena i drveta, kako bi se mogli ponovo iskoristiti. Pa ti ljudi su zvijeri! Nisu mogli makar ostaviti nadgrobnu ploču iz poštovanja prema pokojnom! Nego ukloniti sve i ponovno iskoristiti za druge grobove, samo zato jer je to bila protivnička vojska. Da, borili su se protiv "fašista", ali su svojim (ne)djelima i sami postali fašisti.

Zamisli - kad umreš, tvoji prijatelji ukradu ploču s drugog groba, izbrišu sav tekst i znakove i upišu novi, te stave tebi na grob. Čovječe, kako ti se sviđa ta ideja?

Ministarstvo unutarnjih poslova FD Hrvatske izvješćuje oblasne i okružne NOO-e o svojoj odluci o uklanjanju vojničkih groblja okupatora, Zagreb, 5.srpnja 1945.

Predmet: Uklanjanje vojničkih groblja okupatora.-
1./ Oblasnim N.O.-ima Dalmacije, Istre i Slovenije
2./ Okružnim N.O.-ima Savski kotar, Hrvatsko Primorje, Kordun, Lika, Banija, Zagreb, Varaždin, Bjelovar, Moslavina.
3./ Privremenom Gradskom N.O.-u - Zagreb
-...-
Stoga će te u pogledu tih groblja postupiti ovako.
1./ Ogradne zidove, plotove kao i druge predmete i sredstva kojima je bio omedjen prostor za groblje, na kojima su se odjelito pokopali okupatorski vojnici /Njemci, Talijani, Madjari i ustaše/ treba odstraniti.
2./ Vanjska obilježja na pojedinim grobnim humcima /krstove, ploče, konfesijske i sve druge znakove/ treba ukloniti tako da čitavo zemljište, koje je bilo odredjeno za groblje bude poravnano
3./ Sa pojedinih grobnih humaka, koji se nalaze izvan skupnog groblja i izmješani su sa drugim grobovima, dignuti samo vanjske znakove.
4./ Lješine se ne smiju ni u jednom slučaju dirati, niti grobovi otvarati i prekopavati.
5./ Prostore, na kojima su se nalazili grobovi, ne smije se upotrebljavati za pokapanje novih mrtvaca. Ovaj se prostor može upotrijebiti kao rasadnik za ukrasno grobno bilje ili slične svrhe.
6./ Odstranjeni materijal sa grobova ne smije se raznositi. Drvo će se skupiti na jednome mjestu, izbrisati netragom svaki znak i natpis i po potrebi upotrijebiti ga, dok će se kamen racionalno upotrijebiti, iza kako se prethodno odstrani bez traga, sve što je na njemu uklesano ili zapisano.
Od svih ovih postupaka izuzeta su grobišta i grobovi domobrana.
Razumije se da se kod svega toga mora postupati na način koji će ostaviti nedvojbeni utisak, da ovaj postupak nije nikako akt osvećivanja već je izazvan isključivo imperativom da se ukloni sve što bi moglo podsjećati na vremena fašističkog zuluma.
MINISTAR
V. Krstulović v.r.
Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj,
1944.-1946., Dokumenti, str. 177.-178.


Post je objavljen 26.01.2009. u 14:56 sati.