Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Pred noć muzeja: Hrvatski školski muzej i HT muzej (muzej pošte i telekomunikacija)

Uz sve poznate muzeje Zagreb krije i nekoliko manje poznatih koji tek podosta rijetko dočekaju posjetioce ... možda je baš ovogodišnji svjetski dan Muzeja (petak,30.01., od 18-01h) prilika da posjetite koji od njih?

Hrvatski školski muzej se nalazi na Trgu maršala Tita 4/1 (web stranicu pogledajte OVDJE) i u desetak prostorija pokazuje izloške vezane uz školstvo. Moje osobno mišljenje je da je muzej umjereno zanimljiv (tako je bilo i mojim klincima za prošlogodišnjeg posjeta), a najzanimljiviji eksponati su veliko računalo sa kuglicama (s kojima je moguće igrati se) te podosta starog pribora upotrebljavanoga u školama pred stotinjak i više godina.
(dakle, ako ste djecom cca pola sata je sasvim dovoljno za cijeli muzej ...)

Rekonstrukcija nekadašnje školske učionice sa spomenutom računaljkom ...


Snimio: Vanja

... a jedna od atrakcija Muzeja je i WC koji svojim velikim prozorom gleda na dvorište zgrade i veliko drvo koje svojim granama gotovo ulazi u samu prostoriju(prizor je najljepši u proljeće kada je i slikana ova fotografija)!


Snimio: Vanja


HT muzej (prikladniji naziv bi bio "Muzej pošte i telekomunikacija"!) se nalazi u zgradi glavne pošte u Jurišićevoj 13, no ulaz je iz Palmotićeve ulice (muzej bi trebao imati i svoju web stranicu na serveru T-coma, no nije mi poznata njena trenutačna web adresa!).

Muzej nije velik, sastoji se od svega tri prostorije, no ima dosta zanimljivih izložaka iz povijesti pošte i telekomunikacija, a povremeno bude i prezentacija rada stare telefonske centrale što je u doba našeg posjeta (za Dana muzeja prije dvije godine) bilo klincima najzanimljivije.
(vrijedi i za ovaj muzej: pola sata je taman dovoljno za detaljno razgledavanje sa djecom ...)

Stara telefonska centrala ...


Snimio: Vanja

Stari telefonski aparat ...


Snimio: Vanja

... kolekcija slušalica ...


Snimio: Vanja

... i telefonsko čudovište!!!


Snimio: Vanja

Stara poštanska truba ...


Snimio: Vanja

... i kolekcija žigova.


Snimio: Vanja

A za kraj, prezentacija rada stare telefonske centrale!


Snimio: Vanja

Post je objavljen 26.01.2009. u 10:25 sati.