Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Imenovanje Richarda Holbrookea - važe li pouke s Balkana i u Afganistanu?

Piše Bojan Klima

'Kako ćemo uhvatiti Bin Ladena, ako ne možemo uhvatiti Karadžića?' – upitao je u jesen 2001., tjedan dana nakon terorističkih napada na New York i Washington, na CNN-u Richard Holbrooke bivši mirovni izaslanik predsjednika Clintona za Balkan.

Iako je čelnik bosanskih Srba već više od pola godine u zatvoru haaškog Tribunala, Richard Holbrooke će se problematikom al-Qaide, Pakistana i Afganistana sljedećih godina baviti i izravno, nakon što ga je predsjednik Barack Obama imenovao posebnim izaslanikom za Južnu Aziju.

Misija NATO saveza u Afganistanu te pobjeda nad talibanima jedan je od vanjskopolitičkih prioriteta nove administracije u Washingtonu. Ona će – kako se očekuje – od europskih saveznika zatražiti da pojačaju svoje kontingente u Afganistanu a od nekih će, na primjer Njemačke, zatražiti da preuzmu i aktivniju, borbeniju ulogu u misiji. Pakistan pak Washington smatra jednom od najopasnijih kriznih točaka u svijetu. Riječ je o zemlji koja je netom izišla iz dugogodišnje vojne diktature, koja ima nuklearni program, a na njezinom se teritoriju – tvrde mnogi - nalaze i uporišta al-Qaide i talibana.

Richard Holbrooke - bivši veleposlanik Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, diplomat koji se iskušao u mnogim američkim angažmanima u inozemstvo, od onog u Vijetnamu pa do Bosne i Kosova – sada će biti 'point man' Baracka Obame u Južnoj Aziji, ali i u metropolama Zapadne Europe, od kojih će Washington zatražiti jači angažman u Afganistanu.

Holbrooke je inače već na početku misije NATO saveza u Afganistanu, početkom 2002. izjavio da 'pouke s Balkana važe i u Afganistanu'. 'Na Balkan smo stigli prekasno, s premalim efektivima, no kada smo zaista zagrizli, naš je angažman bio presudan' – ovako je na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu američku ulogu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj sažeo čovjek kojeg se često naziva 'arhitektom' Daytonskog mirovnog sporazuma.

U vezi koordinacije između Washingtona i europskih metropola kada je u pitanju sukob u bivšoj Jugoslaviji, Holbrooke je tada izjavio: 'Kada god smo s našim saveznicima debatirali treba li nešto učiniti ili ne, čuli su se glasovi da je najbolje ništa ne činiti jer će doći do pobune lokalnog stanovništva. Međutim, kad god smo se ipak odlučili reagirati, da nešto učinimo – nije bilo problema, ili su oni bili neznatni… Zato pouka glasi: u ovoj regiji, agresivnost se isplati.'

Važi li ovo i za situaciju u Afganistanu, sedam godina kasnije? Ili će se Amerika, barem kada je u pitanju susjedni Pakistan, odlučiti za tzv. soft power – diplomaciju, ekonomsku pomoć i druge oblike nenasilnog ostvarivanja utjecaja?

Zanima nas što vi mislite? Richard Holbrooke poznat je u regiji i mislimo da vam neće biti teško odgovoriti i na anketno pitanje na našem web sajtu – važe li Holbrookeove pouke s Balkana za Afganistan i Pakistan.


Post je objavljen 23.01.2009. u 20:30 sati.