Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

rješenje natječaja

1. Najsmrtonosnija životinja na svitu je... crna mamba? kraljevska kobra? crna udovica? poskok? lav, tigar? morski pas? komodorski zmaj? To su odgovori mog sina, stručnjaka za zmije-otrovnice, njegove omiljene životinje.
Ali ne. Najsmrtonosnija životinja ne svitu je ... ratatata .... KOMARAC! Točnije, komarac malaričar - Anopheles.
Godišnje malarijom zarazi najmanje pola milijarde ljudi, od čega ih umre oko milijun.

Usput, možda ni ovo niste znali:
"Hrvatska je bila zemlja malarije koja je uspješno iskorijenjena prvom polovicom prošlog stoljeća. Zadnji slučaj zabilježen je 1954. godine.
Danas se u Hrvatskoj malarija javlja isključivo kao bolest pomoraca, do desetak slučajeva godišnje. No komarac malaričar i danas cirkulira Hrvatskom. "Stalno kontroliramo međunarodni promet u morskim i zračnim lukama i provodimo potrebne mjere dezinfekcije i drugo", rekao je dr. Aleraj. Dodao je da, osim malarije, vrsta insekta iz roda papatača koji je manji od komarca i bode noću, takozvani nevid, može prenijeti tropsku bolest leischmaniozu. Oni su česti u Dalmaciji, a godišnje od ove bolesti oboli dvoje ljudi."

Jednog od onih desetak pomoraca dobro poznam, nije pomorac nego naftaš i zaradio je malariju dva puta u nepune dvi godine. U Africi. Izvuka se samo zahvaljujući činjenici da je kršan i jak, tipični Dalmatinac.




2. Otočić je GALEŠNJAK, nalazi se između otoka Pašmana i mjesta Turanj, kraj Biograda. Oduvijek je ovakav, ali nije niko primjetio dok nije snimljen za Google Earth.


Post je objavljen 23.01.2009. u 14:11 sati.