Nakon gibanica i objašnjavanja zašto unosim recepte koje ne volim, te Knedli, evo mene i s trećim receptom koji ne volim.
Tijesto
200 g krumpira
40 g maslaca(margarina
1 jaje
125 g svježeg kravljeg sira
200 g brašna
30 g pšenične krupice (griza)
sol
Nadjev
200 g mljevenog maka
oko 150 ml mlijeka
oko 50 g krušnih mrvica
200 g tvrdog džema od šljiva
3-4 žlice ruma
šećer po potrebi
Preljev
250 ml slatkog vrhnja
250 g čokolade u prahu
Za tijesto, krumpir ogulite i skuhajte ga. Vrući krumpir zdrobite u pire. Dodajte mi maslac, prstohvat soli i jaje pa dobro promiješajte. Dodajte i zdrobljeni (ispasirani) sir.
Ostavite smjesu da se malo ohladi pa dodajte krupicu i brašno – koliko je potrebno da zamijesite tijesto.
Za nadjev, mak prelijte kipućim mlijekom. Dodajte mu džem i 1 žlicu ruma, najbolje da smjesu izmiksate da se sastojci povežu. P o potrebi dodajte još ruma, ili krušne mrvice, ako je smjesa previše gnjecava.
Koliko će mlijeka, ruma i džema mak «upiti», ovisi o tome koliko sitno ili krupno je mak mljeven.
Po potrebi možete dodati šećer.
Ohlađeno tijesto razvaljajte (oko 0,5 cm) i narežite ga na kvadrate. Na svaki kvadrat stavite kuglicu/hrpicu nadjeva. Preklopite krajeve preko nadjeva i dlanovima oblikujte kuglu.
U loncu zakuhajte posoljenu vodu. U nju dodajte okruglice. Nakon 30ak sekundi kuhanja kuhačom prođite ispod okruglica da se ne zalijepe za dno.
Kuhajte ih oko 15 min.
Kuhane okruglice ocijedite i poslužite prelivene čokoladom. Po želji, posipajte ih nasjeckanim orasima, čokoladom…
Za preljev, u lonac stavite slatko vrhnje i čokoladu. Zagrijavajte na laganoj temperaturi da se sastojci povežu.
Slični recepti
Knedle sa šljivama (marelicama)
Post je objavljen 23.01.2009. u 12:56 sati.