Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojblogbrlog1984

Marketing

PROČITALA SAM KNJIGU...

J.K. ROWLING:

HARRY POTTER I PRINC MIJEŠANE KRVI


Image and video hosting by TinyPic

Sve one koje zanima radnja slijedećeg dijela Harry-eve priče, donosim kratak sadržaj knjige (koliko je to bilo moguće), a čiji se film očekuje ovo ljeto... Znam, neki ne žele ništa znati, razumijem, a oni koji ne mogu čekati, pročitajte tko ili što je Princ miješane krvi, tko je novi profesor u školi, tko je Harry-eva nova cura (i to gadno se zacopao), neobičan i zapanjujući preokret pozitivaca i negativaca te, nakon što je izgubio Siriusa, Harry gubi još jednu blisku i dragu osobu... Isto tako, saznajte neizvjestan kraj knjige/filma koji je bio povod za moje čitanje slijedećeg i poslijednjeg nastavka o Harryu...

Dok pišem ovaj post, čitam sedmu knjigu...

Pročitajte ovaj dio ili čekajte ljeto!!

Sadržaj opet pišem po glavama knjige. Naslovi glava su originalni, kao u knjizi... Svaka glava sadrži kratak sadržaj.

Mjesta radnje: Prelčev kraj; Kalinin prilaz, selo Budleigh Babberton, Jazbina, Hogwarts, Spilja

GLAVA PRVA: Njihov ministar
Otprije je poznato da bezjački premijer (svaki) zna da postoje čarobnjaci i Ministarstvo magije. Samo što, svaki premijer nikada nikome nije pričao da postoje, jer, tko bi mu vjerovao. Tako se i ove izborne godine, Cornelius Fudge obratio novom bezjačkom premijeru i ispričao mu SVE o životu čarobnjaka. Isto tako, rekao je da su ga smjenili s mjesta ministra te je novi ministar magije Rufus Scrimgeour. I on je došao kroz portret kod bezjačkog premijera.

GLAVA DRUGA: Prelčev kraj
To je ulica u bezjačkom naselju gdje je živio Severus Snape. Posjetiti ga dolaze Bellatrix Lestrange (koja je očito pobjegla iz Azkabana) i njena sestra Narcissa, žena Luciusa Malfoya. Bella ne vjeruje Snapeu da je na strani lorda Voldemorta te ju uvjerava vrlo upečatljivom pričom, a Narcissa, pak želi da joj pomogne spasiti sina Draca, jer ga Voldemort želi ubiti zato da se osveti Luciusu što je uprskao misiju i Proročanstvo. Snape obećaje da će paziti na malog Draca.

GLAVA TREĆA: Buntovna ostavština
Nakon što je Harryu poslao poruku po sovi, u posjet kod Dudleyevih mu dolazi Dumbledore. Govori mu kako je Sirius ostavio oporuku u kojoj sve daje Harryu: kuću, Kreatchera i zlato. Nije htio kuću, ali onda bi pripala Belli, Siriusovoj ubojici. Kreatcheru je naredio da ide u Hogwarts kod ostalih kućnih vilenjaka. Dudleyevi nisu znali da je Sirius ubijen, A Dumbledore nije znao da se Harry nije povjerio Dudleyevima. Dumbledore je također rekao da Harry slijedeće godine postaje punoljetan (kod čarobnjaka se postaje punoljetan sa 17) te mu time prestaje zaštita od Voldemorta u kući Dudleyevih, u Kalininu prilazu. Harry odlazi s Dumbledorom...

GLAVA ČETVRTA: Horace Slughorn
... aparatirali su se u seoce zvano Budleigh Babberton gdje se trenutno nalazi Dumbledorov prijatelj H. Slughorn. Došli su ga nagovoriti da se vrati u Hogwarts kao profesor. Horace je poznavao Harryeve roditelje i Siriusa, no nije znao da mu je Sirius bio kum. Lily Evany, Harryevu mamu, imao je za miljenicu te je htio da prijeđe u njegov dom: Slytherin. Harry pomaže u nagovoru da se vrati. Ionako im treba novi profesor iz Obrane od mračnih sila. Harry i Dumbledore odlaze u dom Whisleyevih: u Jazbinu. Dolaze kasno, u 1 sat ujutro. Svi spavaju osim gđe i gosp. Whesley, koji se taman vratio s posla i Tonks koja je odlazila uplakana... Dumbledore će Harryu držati instrukcije iz magija da ojača kako bi se mogao boriti s Voldemortom.

GLAVA PETA: Suvišna fleka
Taman što je htio zaspati, probudiše ga Ron, Hermiona i Ginny, jer su čuli da je došao. Kažu kako se Ronov i Ginnyin brat Bill zaručio s Fleur Delacous, koja nikome nije bila simpatična. Zvali su je Fleka. Harry priznaje da se mora boriti s Voldemortom, jer samo jedan od njih može živjeti, a obojica ne. Stigli su i rezulatai iz ČAS-ova. Harry je znao da će pasti iz Povijesti magija i Proricanja sudbine. Hermiona je razočarana, jer je ocjenu "I" (iznad očekivanja) dobila iz Obrane, a sve ostalo joj je "O" (odlično). Ron je sve prošao, ali nema ni jedan odličan.

GLAVA ŠESTA: Dracova stranputica
Većinu praznika Harry je proveo u Jazbini. Jedne subote odlučili su otići u Zakutnu ulicu, gdje Fred i George imaju trgovinu zvanu Whisleyeve čarozeze. No, najprije su otišli kupiti si pelerine. (U Zakutnu su išli: gđa. Whesley, Harry, Ron, Hermiona, Hagrid i Ginny.) U trgovini pelerinama susreli su se s Dracom i njegovom mamom Narcissom (nelagodna, napeta scena)... Onda su otišli u trgovinu čarozeza. Super opis vanjskog i unutarnjeg prostora i svakakvih čarolija. Tada Harry ugleda Draca samog kako prolazi kraj trgovine. On, Hermiona i Ron odluče ga pratiti pod Nevidljivim plaštom. Otišao je u trgovinu u ulici Nokturno gdje su se prodavali zlokobni predmeti. Prisluškuju, ali ne čuju ništa konkretno pa im ništa nije jasno.

GLAVA SEDMA: Slughov klub
Vrijeme je da krenu na vlak za školu. Harry se povjerio g. Whesleyu o onom prisluškivanju Draca. U vlaku dobiva pismo od H. Slughorna da dođe u njegov odjeljak isto kao i Neville i Ginny. Došavši u odjeljak, tamo su bili neki Slytherini i Ravenclawi, ugl., svi koji imaju "popularne" roditelje, osim Ginny. Bio je to neki obični informativni ručak. Na razlazu, Harry je pratio ovog iz Slytherin, znajući da ide kod Draca (pod plaštem). Ušao je i smjestio se kod prtljage. Čuo je kako Draco, vjerojatno, neće ići u školu slijedeću godinu, jer će ići služiti lordu Voldemortu...

Image and video hosting by TinyPic

GLAVA OSMA: Snapeov trijumf
Kada je vlak stao, svi su izašli, osim Draca i Harrya. Draco je namjerno ostao zadnji, jer je znao da se netko skriva. Paralizirao je Harrya, slomio mu nos i zakrvario cijelo lice. Ostao je pod plaštem. Našla ga je Tonks. Kasnio je u školu. Nije ni pelerinu obukao. Pred školom ga je dočekao Snape, iako je Tonks poslala poruku Hagridu. Snape ga je malo izvrijeđao, po običaju. U Velikoj dvorani, u kojoj je Harry propustio većinu toga., Dumbledore proglašava Snapea novim profesorom Obrane, a Slughorna Čarobnih napitaka. Harry je cijelo vrijeme kontao da je Slughorn novi profesor Obrane te da se napokon riješio Snapea, jer na 6. godini nemaju Napitke....

GLAVA DEVETA: Princ miješane krvi
Kod prof. McGonagall učenici raspravljaju o svojim ocjenama sa ČAS-ova. Harry će nastaviti slušati Čarobne napitke, jer više ne predaje Snape, ali to nije planirao pa se nije pripremio. Nije imao ni knjige ni ništa. Prof. McGonagall kaže kako će se prof. Slughorn pobrinuti za to. Došao je na sat i prof. Slughorn mu je posudio neku staru knjigu da može pratiti sat. Na satu je prof. rekao da tko točno napravi jedan napitak iz knjige dobiti će serum sreće za 24 sata. Kad je Harry pravio svoj napitak, vidio je da pored recepta u knjizi piše nešto vlastoručnim rukopisom. Pratio je te upute i savršeno napravio napitak i dobio serum sreće. To je rekao Hermioni i Ronu. Prelistavajući knjigu vidio je da ima još natuknica, a na zadnjoj strani pisalo je: Ova knjiga vlasništvo je Princa miješane krvi.

Image and video hosting by TinyPic

GLAVA DESETA: Kuća obitelji Gaunt
Harry odlazi na prvo predavanje kod Dumbledora. On mu kaže da idu u sito sjećanja jednog gosp. Boba Ogdena. Ugl., Bob je pozvonio na jedna vrata na koja mu je otvorio drzak, nasilan i po izgledu jadan i siromašan gosp. Marvolo Gaunt. Bob mu je donio pismo iz Ministarstva kako je njegov sin, Morfi, koristio magiju pred bezjacima. Naime, Morfi je htio napakostiti svojoj sestri Meropi, tako da je dečku koji joj se sviđao, začarao, i to, unakazio mu je lice odvratnim prištevima. Kada su, nekoliko godina poslije toga, Marvolo Gaunt i Morfi završili u Azkabanu, Meropi je napokon malo odahnula u životu od oca i brata te je Tomu Riddleu, dečku koji joj se sviđao, dala serum ljubavi da se zaljubi u nju, jer je ona bila ružna. I... rodio se mali Voldemort.... Marvolo Gaunt bio je njegov djed. Meropa je prestala Tomu davati napitak nakon nekog vremena te je ostavio zauvijek nju i dijete. Meropa umire pri porodu, a Tom Riddle junior - Voldemort, odrastao je u sirotištu.

GLAVA JEDANAESTA: Hermiona priskače u pomoć
Harry je izabran za trenera Griffindorfa pa je održao kvalifikacije za tim. U ekipi su: on, Ron, Ginny, Katie Bell i Demelza Robins. Hagrid je saznao da Harry, Hermiona i Ron nikada nisu voljeli Skrb za magična stvorenja, ali su išli zbog njega pa se malo uvrijedio. Isto, bio je tužan zbog Aragoga, njegovog dugogodišnjeg vjernog prijatelja pauka koji se jako razbolio i mogao bi umrijeti. Zato se Hermiona ponudila za pomoć iako nikad ni ona, ni Harry, ni Ron nisu voljeli njegova čudnovata divovska stvorenja.

GLAVA DVANAESTA: Srebro i opali
Harry isprobava rukom napisane čarolije u Prinčevoj knjizi.... Zafrkava se... Išli su u Hogsmeade. Tamo je Harry sreo Mundugausa i skužio da drži Siriusov pehar; ukrao ga je pa ga je Harry napao i optužio... Zatim, vidjeli su da se Katie i Leanne nešto prepiru. Leanne je pokušala oteti Katie paket iz ruku i paket je pao na pod, a Katie je graciozno poletjela u zrak. Podigla ju je i ošamutila čarobna zabranjena ogrlica. Katie je završila u sv. Mungu. U pomoć dolazi Hagrid. Harry posumnja da je to stvar koju je na popravak nosio Draco.

GLAVA TRINAESTA: Tajnoviti Riddle
Nove instrukcije kod Dumbledora. Odlaze u Dumbledorovo sjećanje, kada je kao nešto mlađi došao u sirotište po Toma Riddlea da ide u Hogwarts. Došao je po malog Voldemorta, pakosnog, srditog, nasilnog i uvijek ljutog dječaka koji je primjetio da može raditi čudne stvari: micati stvari bez da ih dirne, činiti zlo onome tko ga živcira i sl... Dumbledore mu sve ispriča i kaže da je čarobnjak, odnosno da može ići u takvu školu. Tom s pakosnom radošću odlazi u Hogwarts...
Dumbledore i dalje ima povrijeđenu, crnu ruku koju je zaradio noseći Prsten.


GLAVA ČETRNAESTA: Felix Felicis
Slughorn je organizirao božićni domjenak za sve njegove odabrane učenike te njihove pratioce. Harry je vodio Lunu, Hermiona nekog igrača metloboja, Ron je imao curu s kojom se šlatao samo zato da napakosti Hermioni. Bila je i utakmica protiv Slytherina. Draco nije igrao, jer je navodno bio bolestan. Ron je bio mrzovoljan i smatrao je za sebe da je loš u metloboju pa mu je Harry kobojage sipao srum sreće u čaj da Hermiona vidi. Ali zapravo nije sipao. Znao je da će se Ron oraspoložiti, ako misli da je popio serum sreće. Tako je i bilo, pa je bio odličan u metloboju te su pobijedili.

Image and video hosting by TinyPic

GLAVA PETNAESTA: Neprekršiva zakletva
Došao je i dan za domijenak. Na njega se pokušao ušuljati Draco koji biva uhvaćen od Flitcha. Snape kaže da ide s njim u kabinet. Harry momentalno ide za njima pod Plaštem nevidljivosti. Snape kaže kako je njegovoj majci obećao da će ga čuvati i to neprekršivom zakletvom. Ako se ona prekrši, umire. Draco nije odao kakav plan ima za svoju misiju pa Harryu opet ništa nije jasno.

Image and video hosting by TinyPic

GLAVA ŠESNAESTA: Ledeni Božić
U Jazbini su: Fred, George, gosp. i gđa Whesley, Ron, Harry, Bill i Fleur. Dolazi Percy s novim ministrom dok gđa Whesley misli da su došli zbog blagdana, a zapravo je ministar došao razgovarati s Harryem. Predložio mu je da radi za Ministarstvo, što je, naravno, odbio, jer je znao da u Ministarstvu nisu čista posla.

GLAVA SEDAMNAESTA: Nesusretljivo sjećanje
Postavljen je oglas u školi za pohađanje aparacije sedmih razreda... Može ići tko se prijavi....
Nove instrukcije kod Dumbledora: sjećanje Toma Riddla; dolazi u kuću u kojoj su živjeli njegov djed i ujak. Krade djedov Prsten te ga ubija, a ujaku je umetnuo sjećanje da ga je on ubio. Ujak priznaje... Išli su u još jedno sjećanje: Slughornovo. Riddle ga je pitao nešto o horkruksima na što je Slughorn zamaglio sjećanje. Dumbledore tada daje Harryu zadatak da sazna što je to Slughorn htio sakriti...


GLAVA OSAMNAESTA: Rođendanska iznenađenja
Ronu je bio rođendan pa je od silnih slatkiša zabunom požderao i Harryevu bombonjeru koju mu je poklonila neka debela koja je s Harryem htjela ići na onaj domjenak i u njega stavila napitak ljubavi. Ron se odmah zaljubio u tu debelu, a Harry ga je odveo Slughornu da mu da protuotrov. Isti mah, nakon što je uzeo protuotrov, Ron pada na pod, trese se, ide mu pjena na usta, završava u bolnici... Imali su prve sate aparacije (to će biti zanimljivo u filmu, jer zanimljivi su prvi pokušaji učeničkih aparacija). Harry je pitao Slughorna o horkruksima; naravno, nije dobio odgovor što je to...

GLAVA DEVETNAESTA: Vilenjaci u akciji
Znači, netko je htio nekoga otrovati... Dumbledore i Snape su se posvađali... Bila je i utakmica protiv Huffelpuffa. McLaggen je vratar umjesto Rona, koji stalno nešto pametuje. Harry dobiva maljem u glavu i završava u bolnici kraj Rona. Izgubili su 320:60. Harry se sjeti kako može reći kućnim vilenjacima, Kreatcheru i Dobbyu da prate Malfoya 24 sata dnevno...

GLAVA DVADESETA: Zahtjev lorda Voldemorta
Još jedne instrukcije kod Dumbledora. Ovaj put Dumbledorovo sjećanje. Voldemort više nije izgledao kao normalan čovjek. Polako je poprimao svoj današnji izgled. Ugl... uvijek je nakon završetka škole htio ostati kao profesor u njoj, ali mu nisu dali. Sada se vratio, nakon nekoliko godina, taman kad je Dumbledore postao ravnatelj. Dumbledore je dobro znao što želi. Uvijek je htio biti profesor Obrane od mračnih sila. Ali Dumbledore mu nije dao. Voldemort odlazi ljut...

Image and video hosting by TinyPic

GLAVA DVADESET I PRVA: Nedokučiva soba
Dobby i Kreatcher kažu da Draco ide u Sobu potrebe. Naravno, Harry tamo ne može ući ako ne zna što on tamo radi, pa se svim silama trudi proći kroz zid. Ali mu ne ide... Pokušava svaki put kad ima slobodan sat...

GLAVA DVADESET I DRUGA: Nakon pokopa
Umro je pauk Aragog. Hagrid je jako žalostan. Moli Harrya, Rona i Hermionu da dođu na pokop. Harry još uvijek smišlja kako da uzme ono Slughornovo sjećanje. Popije Felix Felicis i odmah je dobio osjećaj gdje mora ići. Na putu do Hagrida sreo je Slughorna i poveo ga na pokop. Nakon pokopa bili su kod Hagrida te su se Hagrid i Slughorn zapili. Harry i Felix Felicis učinili su da mu Slugh da sjećanje...

Image and video hosting by TinyPic

GLAVA DVADESET I TREĆA: Horkruksi
Odmah odlazi kod Dumbledora i daje mu sjećanje. Otišli su u sito sjećanja. Voldemort je Slugha pitao o horkruksima. To je kada si dušu možeš podijeliti na komade i staviti ih u bilo koji predmet, ali za svaki dio moraš nekoga ubiti. Tako je Voldemort podijelio svoju u 7 dijelova. Jedna je bila u dnevnku, druga u prstenu Slytheryna, treći u peharu Huffelpuffa, dva je još trebalo naći, a sedmi je sam Voldemort.

GLAVA DVADESET I ČETVRTA: Sectumsempra
Ginny i Dean te Lavenda i Ron su prekinuli. Harry se pali na Ginny... Katie se vratila iz bolnice... Harry opet prati Draca. Vidi da je u WC-u s Mirtlom. Susreću se... borba... Harry upotrebaljava intakaciju Sectumsempra iz Prinčeve knjige, a pored nje je pisalo: "za neprijatelja". Draco momentalno pada na pod i počinje krvariti. Harryu je žao, nije ni znao što je ta intakacija. Dolazi Snape, spašava Draca, a Harry zaslužuje kaznu kod Snapea: svaku subotu do kraja škole mora mu dolaziti u kabinet i to zato što mu je lagao odakle mu ta intakacija. Sakrio je Prinčevu knjigu u Sobu potrebe (ni sam ne zna kako ju je uspio otvoriti, samo je tražio mjesto da ju sakrije.) Harry je profurao s Ginny nakon pobjede s Huffelpuffom, na kojoj nije sudjelovao zbog odrađivanje kazne.

GLAVA DVADESET I PETA: Prisluškivana vidovnjakinja
Harry se u jednoj prilici susreće s prof. Trelaway. Bila je pijana. Pričali su nešto i došli na temu proročanstva. Rekla je kako je Snape prisluškivao dok je ona izgovarala proročanstvo , ali nije ju čuo do kraja. Harry je popizdio... Tako je Voldemort saznao o kojem je dječaku riječ. Snape je tada služio Voldemortu. Harry je odmah otišao do Dumbledora, a svakako ga je zvao na podučavanje. Dumbledore je našao zadnji Voldemortov horkruks, pa su on i Harry pošli da ga unište...

GLAVA DVADESET I ŠESTA: Spilja
Aparatirali su se do jedne spilje kraj mora. Ugl., to će sigurno biti u filmu; opis spilje, Voldemortove sitne zamke, zombiji iz vode, čamac, vatra... Dumbledore pije tekućinu od koje mu nije dobro, bore se s mrtvacima iz vode... Dumbledore je jako slab, ali uspijevaju doći do 6. horkruksa. Harry uspješno aparatira obojicu do Hogwartsa...

GLAVA DVADEST I SEDMA: Gromom pogođena kula
Povratkom, Tamni znamen bio je otvoren, došle su smrtonoše. Harry pod plaštem odlazi po Snapea da pomogne Dumbledoru, ali netko ga skamenjuje. Pojavljuje se Draco. Želi ubiti Dumbledora, ali ne može. Dolaze smrtonoše pa i Snape. Snape momentalno, bez riječi, ubija Dumbledora. Odlaskom smrtonoša, Snapea i Draca, nestaje Harryeva magija. Polazi za Snapeom, jer zna da će se izlaskom iz škole aparatirati. Ne uspijeva ih zaustaviti. Snape je premoćan. U žaru borbe, Snape otkriva da je on Princ. Jedan smrtonoša dobacuje kako ne smije ubiti Harrya, jer lord Voldemort zahtjeva da će ga on ubiti osobno. Pobjegli su... Svi učenici i profesori skupili su se oko mrtvog Dumbledora. Harry pronalazi nešto misleći da je šesti horkruks, ali bila je to poruka od R.A.B.-a za Voldemorta. Taj R.A.B. je već ukrao šesti horkruks (medaljon) i ostavio Voldemortu poruku.

GLAVA DVADESET I OSMA: Feniksova tužaljka
Dumbledorov feniks pjevao je svoju tužnu pjesmu dok su drugi pričali svoje priče i gdje su oni bili dok se odvijala cijela scena sa smrtonošama i ostalo... Da Hermiona, Ron i Ginny nisu popili serum sreće, koji im je Harry dao, vjerojatno bi bili mrtvi. Ronovog brata, Billa, ugrizao je vukodlak, ali ne dok je bio pun mjesec, tako da neće postati vukodlak. Hagrid nije mogao zaustaviti plač. Otkriva se da je Tonks zaljubljena u Lupina. Zato je cijelo vrijeme izgledala oronulo, uplakano, beživotne kose...

GLAVA DVADESET I DEVETA: Bijela grobnica
Prvo, Hermiona otkriva kako je Eileen Prince bila Snapeova mama koja se udala za bezjaka Tobiasa Snapea, pa je Harry zaključio da je isti Voldemort: sramio se svog podrijetla, pokušavao druge zaplašiti korištenjem mračnih vještina, nadjenuo si karakteristično ime; lord Voldemort/Princ miješane krvi.
Drugo, Dumbledorov pokop... Mnogi su došli pa i Dolores Umbridge. Hagrid je nosio grobnicu. Kentauri iskazuju počast ispucavanjem strijela...
Treće, Harry prekida s Ginny, jer ju ne želi dovesti u opasnost, jer svi koje je volio su dosad poginuli. Odluči ići kod Dursleyevih na kratko, još ovo ljeto, dok ne postane puoljetan, a onda ide u potragu za horkruksima i Voldemortom....


THE END




Post je objavljen 22.01.2009. u 22:57 sati.