Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/krvavipleskomunista

Marketing

U Vrgorcu pronađeni ostatci žrtava II. svj. rata - fratara i skupine cilvila iz Ljubuškog

Subota, 18 Listopad 2008

Photobucket Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" izvijestila je da je u petak završeno iskapanje još dviju grobnica žrtava II. svjetskog rata na Zlatnoj strani u Vrgorcu te da su pronađeni kosturi šest osoba, a pretpostavlja se da među pronađenim žrtvama jedan fratar. U priopćenju se navodi da usmena predaja u puku kaže da su žrtve, pokopane u škrape na putu prema Kotezima u Vrgorcu, skupina civila iz Ljubuškog i jedan fratar. Pretpostavlja se da bi to mogao biti fra Maksimilijan Jurčić kojeg su partizani uhitili u Ljubuškom 28. siječnja 1945. i s drugima odveli prema Vrgorcu u svom bijegu pred braniteljima Širokog Brijega. Svi oni koji misle da bi netko njihov mogao biti među pronađenima, trebat će dati uzorak krvi najbližeg srodnika ubijenog u KBC Split.

U škrapi s desne strane puta, gledajući od Vrgorca prema vrgoračkom polju, pronađena su tri kostura. Izgleda da osobe nisu bile vezane i da su pobijene strojnom paljbom. Kraj jednoga tijela nalaze se ostatci redovničke krunice pa zbog toga pretpostavljamo da bi to mogao biti fra Maksimilijan Jurčić kojeg su partizani uhitili u Ljubuškom 28. siječnja 1945. i s drugima odveli prema Vrgorcu u svom bijegu pred braniteljima Širokog Brijega. Škrapa s lijeve strane puta također sadržava tri tijela. Osobe su bile vezane, a najmanje jedna od njih ubijena je metkom u zatiljak. Tijela su inače zbacana u malen prostor te su njihovi ostatci u trošnom stanju zbog velikog protoka vremena i atmosferskih utjecaja.

Po dojavi o žrtvama pokopanim u škrape na lokalitetu Zlatna strana na putu prema Kotezima u Vrgorcu, izišao je istražni sudac županijskoga suda u Splitu Stanko Grbavac i patologinja KBC Split dr. Marija Definis Gojanović. Mjesto su osigurali policajci policijske postaje Vrgorac na čelu s načelnikom Ivanom Kalajžićem. U ime mjesne Crkve nazočio je župnik fra Petar Vrljičak, u ime vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« vicepostulator fra Miljenko Stojić, u ime Povjerenstva za istraživanje i prikupljanje građe spomenute vicepostulature fra Ante Marić. Otkopavanje je uskoro polučilo uspjehom.

Sva pronađena tijela prevezena su na patologiju KBC u Splitu. Nakon što bude napravljena DNK analiza, rezultati će biti uspoređeni s DNK uzorcima rodbine pobijenih hercegovačkih fratara. U slučaju potvrdnog ishoda, Hercegovačka franjevačka provincija preuzet će tijelo svoga člana (ili članova) i dostojno ga pokopati. Svi oni koji misle da bi netko njihov mogao biti među pronađenima, trebat će dati uzorak krvi najbližeg srodnika ubijenog u KBC Split.

Tekst preuzet sa: Ljubuški.info

Post je objavljen 19.01.2009. u 17:55 sati.