Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

vrijeme rata i razonode - 2.dio

- nastavak priče započete jučer. Ako niste pročitali, bolje da krenete od POČETKA.

KOVANJE

PISCA


U PAKLU RATA
I TRANZICIJE


I skoristivši priliku da se u društvu za šankom u "Jabuci" našao i B.B.B., svjetski poznati izvjestitelj s domaćih kriznih žarišta i prvih linija sukoba, pronositelj istine o Hrvatskoj, Perry je otvorio srce novostećenim prijateljima, iznenađujuće strastveno za tko zna koji već izdanak stare engleske aristokracije, u prijevodu na hrvatski:

- Kako da napišem išta o ratu kad nema rata?! Gdje je rat, molim vas? Ja ga ne vidim! Taj rat, to je izmišljotina! Prijevara! Cijela Hrvatska je u zavjeri da zavara svijet da se ovdje vodi rat!

Svi su se zgranuli. Kako to misli?

- Nema rata! Upoznao sam cijelu hrvatsku gastronomsku ponudu, prošao sve kafiće i diskoklubove, ali rata nisam vidio!

Perry, upozorili su ga, samo treba oslušnuti: svako malo čuju se neki pucnjevi po gradu…

- Da, to se barabe napiju pa pucaju u zrak.

A zračne uzbune, nekih dana i više njih na dan?

- Koliko već to traje? Šest mjeseci! A je li pala ijedna bomba? Nije.

Na to mu nisu imali što reći, ali se netko dosjeti:

- A raketiranje Banskih dvora?

- Koliko je aviona napalo? Jedan. Točno koliko ih ima hrvatsko ratno zrakoplovstvo! To je izvedeno za strane novinare i promatrače, da im se ipak ima što pokazati.


Dobro, a što je sa svim onim mrtvima koji se svakodnevno mogu vidjeti na televiziji? Hrpe i hrpe leševa, kamionima ih dovoze…

- To su stradali u prometu! Odvučete ih sve na jedno mjesto, pobacate po zemlji i slikate, za svjetsku javnost. Pa ih presvučete i drugi dan slikate na drugom mjestu…Kako se ovdje ludo vozi, čudo da ih nije i više!

A sve one spaljene i minirane kuće?

- Potleušice i ruine ili zgrade koje ionako treba srušiti da bi se sagradilo nešto pošteno. Umjesto da pošaljete građevinare s bagerima, prvo ih netko minira da izgledaju strahovito, a građevinari s kamionima dođu da uklone otpadni materijal tek nakon što ih se usnimi za CNN.

B.B.B. je uvidio da u tom ludilu ima sistema, pa je pokušao razuvjeriti ga na drugi način:

- Dobro, recimo da je čak tako. Ali zašto bi mi to radili, zašto bi itko izmišljao nešto takvo?

- Kako - zašto? To je barem sasvim jasno. To jest, meni je jasno. Sve sam shvatio. Razotkrio sam zavjeru! Pogledajte samo kako se ovdje živi: trećina stanovništva je i službeno nezaposlena, a oni koji su zaposleni cijeli dan sjede u kafićima! Pa koja si to zemlja na svijetu može priuštiti? Nijedna! Osim toga, u ovom gradu je više superskupih najnovijih modela automobila koji još nisu viđeni na automobilskim sajmovima nego u ijednoj drugoj europskoj metropoli. Kako to dvoje može ići zajedno? Nikako! To ne može biti! Jedini način na koji to može biti je upravo ovaj kojemu ste se domislili: izmislili ste rat i živite bez rada zahvaljujući svjetskoj inozemnoj pomoći. Jedini koji nešto rade su novinari koji izmišljaju vijesti o sukobima i žrtvama i plasiraju ih u svijet da se ljudi sažale i šalju donacije, te statisti koji kukaju na zgarištima i grobljima!

- Meni barem možeš vjerovati
- pokuša ga obuzdati B.B.B. - Ja viđam svakodnevno svega i svačega. Srpska agresija je krvava i opaka. Teorija zavjere ne drži vodu. Tko bi mogao tako nešto organizirati i izvesti?

- Vlada!
- ustvrdi Perry. - Imate tako nevjerojatno glupu i nesposobnu vladu da u nijednoj državi na svijetu ne bi opstala duže od tri sedmice. Ali to je tek fasada, maska! Prave se gluplji nego jesu da se ne nasluti što zapravo rade - organiziraju, provode i nadziru prijevaru! Zašto bi ih inače ovakve podnosili?

I još dometne:

- Slovenci su svoj navodni rat skroz pukljavo izveli, ali vi ste stvar razradili i daleko se bolje pripremili i uvježbali…

Perryevi prijatelji su shvatili da je on u tako delikatnom stanju da mu hitno moraju pokazati nekakav rat.




- u narednom nastavku - RAT






Post je objavljen 22.01.2009. u 09:27 sati.