Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: Cormac McCarthy - 'Cesta' (Profil, 2009.)



Profil International je u svojoj biblioteci Profil proza upravo objavio Pulitzerovom nagradom ovjenačan roman :

Cormac McCarthy
'Cesta'

roman
izd. Profil
Format: 14,5x 19,5 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 202
Cijena: 119 kuna

Riječ izdavača


Nakon neimenovane kataklizme, slijedeći opustjele autoceste, otac i sin putuju Amerikom. No svijeta kakvog poznajemo više nema – klima se promijenila, životinje nestale, sve je prekriveno debelim slojem pepela, a zemljom vladaju kanibalizam i nasilni kultovi… Između njih i očaja koji ih okružuje tek su jedan revolver s tri metka i puno ljubavi, a put koji se pred ocem i desetogodišnjakom nalazi na kušnju će ubrzo staviti i jedno i drugo...
McCarthyjeva 'Cesta' pravi je književni dragulj. Knjiga koja je u pohvalama ujedinila čitatelje i književne kritičare diljem svijeta okrutna je, uzbudljiva i mračna odiseja, agonija bijega i skrivanja, no ponajprije: priča o kušnji i snazi roditeljske ljubavi, o želji da se usred tame i beznađa očuva iskra čovječnosti. Elementarna, mračna i eliptična, McCarthyjeva rečenica ima snagu poezije, a roman u koji je utkana jedna je od najmoćnijih vizija svijeta od kakvog nas dijeli možda tek slučaj.

Po romanu 'Cesta' snimljen je i film s Viggom Mortensenom u glavnoj ulozi, u naša kina dolazi prije ljeta!

Jedan od najcjenjenijih živućih američkih pisaca, Cormac McCarthy (1933.), za roman 'Cesta' nagrađen je Pulitzerovom nagradom 2007. godine. McCarthy je autor devet romana i dobitnik mnogih uglednih književnih priznanja, između ostalih Faulknerove i Nacionalne književne nagrade, ali najveći uspjeh kod publike i književne kritike donosi mu upravo priča o ocu i sinu koji postapokaliptičnom Amerikom putuju prema obali. Ostali važniji naslovi: 'The Orchard Keeper', 'Blood Meridian', 'Svi lijepi konji…' te 'Nema zemlje za starce', koji je braći Coen poslužio kao predložak za Oscarom višestruko nagrađivani istoimeni film.





Post je objavljen 22.01.2009. u 12:00 sati.