Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/listazarijeku

Marketing

LISTA ZA RIJEKU POZIVA NA ODGODU OPOREZIVANJA POMORACA KOJI PLOVE POD STRANOM ZASTAVOM

Početak uvođenja pomoraca u porezni i mirovinski sustav RH protječe uz potpunu tehničku nespremnost i neinformiranost nadležnih službi za primjenu zakona. Umjesto, provođenja edukacije i upoznavanja sa zakonom onih kojih se zakon najviše tiče, pomorci do trenutka primjene zakona nisu dobili nikakve informacije niti smjernice kako postupiti, a na mnogobrojne upite pomoraca na adresu Vlade RH, najčešće nema nikakvog odgovora.

U platnoj bilanci RH veoma važna stavka je: "doznake iz inozemstva" koja ublažava ionako katastrofalan deficit, a ovakvim mjerama država samo bespotrebno maltretira one koji joj popravljaju sliku u tuzemstvu i vani. Umjesto proklamirane pomorske orijentacije, pomorce se zbog neprovedivog zakona prisiljava da opet novac uplaćuju izvan Hrvatske, da se posluže raznoraznim trikovima kako bi zaobišli ovu "polovnu" reformu i ogriješili se o zakon.

Zbog svega navedenog Lista za Rijeku od Vlade RH traži:

1. Da se primjena odredbi Pomorskog zakonika o porezu na dohodak pomoraca na brodovima u medunarodnoj plovidbi odgodi za godinu dana (s prvim danom primjene 01.01.2009.)

2. Da 2008. bude godina prilagodbe iz koje ce se za obracun u 2009. moći koristiti dani za popunjenje do 183. dana sukladno odredbama Pomorskog zakonika (svi dani na brodu preko 183 dana u 2008. godini mogu se koristiti u 2009.). Ova prilagodba zaštitila bi pomorce koji imaju četveromjesečne ugovore pa po logici stvari jednu godinu imaju manje, a drugu znatno vise od 183 dana i koji jedino u dvije kalendarske godine mogu napuniti godinu dana navigacije.

3. Da se izvrše izmjene Pravilnika u dijelu u kojem je u koliziji sa Pomorskim zakonikom i pravima koja iz njega proizlaze poput izobrazbe ili putovanja. U ovom trenutku vlada posvemašnji kaos u tumačenju pitanja poput - u koliko dana se računa putovanje na/sa broda, kako se plaćaju doprinosi, što je sa izobrazbom pomoraca u inozemstvu, kako se računaju dani provedeni na bolovanju itd.

4. Da se pomorski dodatak odredi u visini osobnog odbitka za dan provedenog na brodu u međunarodnoj plovidbi (1.800,00 kn /dan)

5. Da se pomorcima omogući pravo na naknadu za nezaposlenost koju im administracija uredno naplaćuje

Lista za Rijeku ovim putem poziva pomorce obuhvaćene poreznom reformom, da se jave na stranački email kontakt@listazarijeku.com, kako bi zajednički s našom pravnom službom razmotrili krše li se ovim zakonom ustavne odredbe o ravnopravnosti i jednakoj početnoj poziciji za sve hrvatske državljanje te im se pružila odgovarajuća pravna zaštita.

Post je objavljen 21.01.2009. u 13:45 sati.