Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Novi kulturni centar - GRAD

grad

Beograd će početkom marta dobiti novi kulturni centar - “Grad”, koji će biti smešten u delu Savskog amfiteatra, a kroz kulturne i debatne programe radiće na približavanju Srbije Evropi, ali i Evrope Srbiji.

Evropski centar za kulturu i debate “Grad” otvoriće u prvoj nedelji marta beogradska nevladina organizacija Kulturni front, u saradnji sa Felix Meritis Fondacijom iz Amsterdama, sa kojom je organizovala protekle dve godine i “Forum Beograd”, u okviru Berlinske inicijative.

Prema navodima Kulturnog fronta, “Grad” želi da doprinese kulturi kako lokalne, tako i drugih zajednica kroz strateško umrežavanje sa gradovima u Srbiji. Kragujevac i Zrenjanin najavljeni su već u prvoj fazi, a kasnije i drugi gradovi u Evropi.

“U vreme kada je Srbija geografski u Evropi, a politički van nje, ‘Grad’ će upravo kroz svoje kulturne i debatne programe raditi u tom međuprostoru i približavati Srbiju Evropi, ali i Evropu Srbiji”, saopštio je direktor Kulturnog fronta Dejan Ubović.

keki refract

Zahvaljujući gostoprimstvu Opštine Savski Venac, “Grad” će biti situiran u zgradi iz 1884. godine u Ulici braće Krsmanović, u delu Savskog amfiteatra.

Menjajući tokom decenija namenu - od predratnog stovarišta parketa Josipa Rendelija iz Karlovca, pa do prolaznog magacina kompanije Centrotextil - zgrada će sada udomiti novi kulturni centar, koji će imati, izmeđ u ostalog, i galeriju od 150 kvadratnih metara, kompletno opremljenu konferencijsku salu, koncertni prostor, malu dizajn galeriju…

“Grad” će već u prvoj godini početi mesečne debatne programe koji će kao goste uključivati evropske političare, mlade preduzetnike, savremene umetnike, novinare i druge.

Najavljena je i regionalna Letnja škola za menadžere u oblasti kulture (po uzoru na Amsterdam Mastriht Summer University), kao i festivali evropskog filma i umetnosti.

“Grad” će biti mesto povezivanja kultura, razmene različitih ideja, sučeljavanja drugačijih stavova, mesto otvoreno za umetnost i kulturu za građane Beograda i izvan njega, najavio je Kulturni front.

“Grad” je finansijski podržan kroz MATRA program Ministarstva spoljnih poslova Holandije.

Sajt Kulturnog fronta je www.culturalfront.net


Post je objavljen 21.01.2009. u 07:34 sati.