Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obadzo

Marketing

...briškula/trešeta

...Principles of Lust-ENIGMA

…lani sam na jedan post stavija fotku sa asevima igracih karata kojima se u nas u Dalmaciji igraju poznate igre BRIŠKULA i TREŠETA.
…nista nova, ali virujem da ima puno sitnica vezanih za pojmove i detalje ovih popularnih igara u nas na Jadranskoj obali koje nisu poznate bas onima koji na njima kradu ure svojih malih zivota.
…jebate, nista gore nego kad se kurcis necim da znas, a nemas pojma kad tribas objasnit.
...e sad ovako, idem malo glumit profesura i odrzat jedno malo "predavanje" o navedenom: yes
...slijedom povijesnih tragova moze se reci da je danasnji oblik kartanja u Dalmaciju dosa tijekom XVIII. stoljeca kroz mala vrata velike Serenissime… tj. pod utjecajem dugovjekovne Venecijanske vlasti.

…al' jebes povijest, recu par "osnovnih" stvari o samoj igri i kartama:

…za tresetu kazu da se izvorno taljinski zvala tressetin.
…(tre volte sette ili tri puta sedam)… dakle, zbog toga sta se igralo u 21 punat, dakako bez akuzavanja i svakako bez "tucem" i "strisajem"… sta to znaci ovaj put kontinentalcima necu objasnjavat, jer cu otic na siroko.

…za briskulu ne nalazimo nikakvog povijesno-strucnog pojasnjenja, pa se samo mozemo zadovoljit talijanskim glagolom briscolare, sta znaci: … tuci, udarati.
… a sta nam triba veca i jasnija slika: …briskula je adut koji tuce sve ostale karte.

U treseti i briskuli postoje cetiri boje s talijanskim nazivima: baštone, špade, dinare i kupe.

… ali ima nekih detalja na koje nisam nikad obraca paznju i sta nisan dugo zna, a toliko sam ih vrimena drza u rukama:

Image Hosted by ImageShack.us

…Baštona znaci: toljaga, palica, stap, batina – ali na glavnoj karti, asu, pise:
Molte volte le giocate van finire a bastonate – sta u slobodnom prijevodu znaci da mnoge partije karata zavrse tucnjavom… bogami, zna sam… a nisam zna!

…Špada znaci: mač – pa na asu pise:
Il giuoco della spada a molti non aggrada – sta znaci da se igra macevima mnogima ne svidja, a obicno ne izadje na dobro!... takodjer su u pravu, ali ni to nisan zna!

…Danaro (dinar) znaci: novac – pa na asu pise:
Son gli amici molto rari quando non, si ha danari – sta znaci da vrlo ritke prijatelje ima onaj 'ko nema novca… totalno su u pravu… to san zna, ali ka' zivotno pravilo!

…Kupa (coppa) znaci: casa, krcag, pehar – pa na asu pise:
Una coppa di buon vin fa coraggio famorbin – sta znaci da casa dobra vina uliva hrabrost i raspolozenje… taman tako, ako nije i vise…to svi znamo!:-)

…eto, mislim da je i ovo dosta, a da ih je bilo bar nekoliko koji to takodjer nisu znali! lud

... ha, svakim danom u svakom pogledu sve vise napredujemo! zubo



Mujina iskra! smokin

Jednog dana UN-ova svjetska zdravstvena organizacija WHO raspisala je natjecaj na temu: "Zivot na planeti u novom mileniju", nagrada je bila milijun dolara. Stiglo je mnogo prijava i radova. Na glavnoj sjednici UN-a, Mujin rad proglasen je najboljim. Njegov izlozak je bio covjek u gacama s gas-maskom koji u jednoj ruci drzi ruzu, a u drugoj kondom.
Izlazi Kofi Annan i cestita Muji, objasnjavajuci publici zasto su bas njega izabrali pa kaze:
"Vidite postovani gosti, gosp. Mujo je vidio danasnji svijet vrlo bistrim ocima... gas-maska predstavlja Zagađeni okolis, kondom predstavlja pojavu mnogih spolnih zaraznih bolesti, sama nagost osobe naglasava siromastinu koja nas je zadesila, no ruza u ruci ipak ukazuje da za sve nas postoji nada i da ce ipak nastupiti bolja vremena, da cemo sve to prebroditi. Ali evo dajem rijec gosp. Muji."
"Postovane dame i gospodo, jebat ga... mislim da je doslo do nesporazuma, ja sam ovu sliku uradio s drugom porukom koja glasi: Jebati s kondomom isto je sto i mirisati ruzu preko gas maske!"



...lip pozdrav! mah




Post je objavljen 23.01.2009. u 00:05 sati.