Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Svečana večera u pogrebnom poduzeću

Jučer sam bio u kazalištu Komedija u Zagrebu. Bila je predstava "Svečana večera u pogrebnom poduzeću". Naslov je neobičan, ali ima smisla. Predstava je nastala prema istoimenoj drami Ive Brešana, koji je poznat po "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja" i po pisanju scenarija za filmove "Kako je počeo rat na mom otoku" i "Maršal" itd.
Predstava je odlična, suvremena, makar je tekst napisan 1979. godine. Žestoka je kritika korupcije i pohlepe za novcem lokalnih političara, vlasnika poduzeća, čak i svećenika. Likovi se trude biti puno pametniji i sposobniji, nego što to jesu, a zapravo su obični mali ljudi. Odlično su glumili Igor Mešin, Ivica Zadro, Vid Balog, Nada Abrus, Saša Buneta i dr. Ima dosta komičnih scena.

Glavni smisao predstave je, da će neki ljudi pristati na sve, ako im se zauzvrat ponudi velika svota novaca. Ono što do tada nikada ne bi učinili, sada im više nije problem, ako je novac u pitanju. Prema običnim ljudima se prave važni i bezobrazni su prema njima, a bogatašima se ulizuju i ljubazni su, da ne mogu biti ljubazniji. Izvana se žele pokazati najpametnijima, savršenima, a u duši su jadni i slabi. Zbog pohlepe za novcem, uvalili su se u velike neprilike i na kraju umjesto, da su dobili silno željene milijune, završili su u teškim dugovima.

U predstavi se spominje citat iz Biblije, koji puno toga govori:

Jao vama pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Nalik ste na obijeljene grobove. Izvana izgledaju lijepi, a iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svakojake nečistoće.

Pisac je želio naglasiti i da se lokalni moćnici izvana jako trude, da pokažu da im je stalo do općeg dobra, do napretka, iscpljuju se u raspravama o prošlosti, tko je bio u partizanima, a tko u ustašama, a ustvari sve to im je u drugom planu i najvažnije im je, da se dobro najedu, napiju i što više novaca usmjere u svoj džep.

Radnja:

I večera i poduzeće iz naslova smješteni su u malo dalmatinsko mjesto, negdje na obali, a u koje stiže povratnik, Amerikanac hrvatskog podrijetla koji je ‘preko bare’ navodno zaradio čitavo bogatstvo. U nadi da će od povratnika iskamčiti ‘kapitalnu investiciju’ u ‘lokalne resurse’, ali prije svega u vlastite džepove, hotelom u kojem je odsjeo kreće se prava mala procesija lokalnih moćnika. Predvodi ih direktor pogrebnog poduzeća, Murina, a u stopu ga prate direktor hotelskog kompleksa Kozlina i predsjednik mjesne zajednice Bajdo. Amerikanac Gršković odlučuje kupiti grobnicu talijanske obitelji Della Scala čiji sin Michelangelo još uvijek navodno luta svjetskim bespućima, a sklapanju tog ‘posla stoljeća’ žestoko se protivi Mikac, čovjek koji sve upozorava da zbog vlastite pohlepe čine grešku ogromnih razmjera… Uskoro to postaje jasno i ostalima, jer se stvari ne odvijaju onako kako je planirano…



Post je objavljen 20.01.2009. u 21:58 sati.