Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astronomydomine

Marketing

Nakon slavnog neuspjeha da pristupim ovogodisnjem Lidranu, odlučila sam svoj rad objaviti ovdje ( nije ga obradio nikakav lektor, pa se ne ljutite ako sadrži kakvu gramatičku ili pravopisnu pogrešku ), gdje umjetnost ne cijene samo oni s "diplomom" nekog fakulteta u rukama, već i oni s diplomom vlastitog srca koje je kao premili učitelj ukazalo na razumijevanje i poniranje u valove misli ostalih sanjara. Ako nisam uspjela na nekakvoj konjskoj utrci, ne znači da nisam uspjela u sebi, te da je cjelokupan rad bezvrijedan.
Od tog seminara ( što god već da jest ) nisam očekivala ocjenu svog stvaralaštva, dakle nisam očekivala da mi netko govori koliko sam dobra te koliko je moja umjetnost smislena i "potrebna". Htjela sam to samo iskoristiti kao kakvu odskočnu dasku da bih se možda približila malo većem broju vas sanjara, jer uvijek postoji barem jedan koji će se u mojim mislima pronaći i s kojim ću rado podijeliti ostatak ideja, a možda i napisati nešto novo! Ali, snašao me ( naizgled? ) teži put.

No, sad vas prepuštam svojoj oluji jer je suvišno više išta drugo dodavati.


Image and video hosting by TinyPic



Meditacija na temu


Prisjeti se, čovječe, kako li je noću iskakati iz napete kože, progonjen gušterolikim stvorovima vlastitoga kozmičkog putovanja, odraza svoje mračne unutrašnjosti. Pomisli kako li je samo strašno vratiti se sirotištu nakon posjeta Svemiru, sam I ne ogoljen, već naprotiv odjeven u groteskno odijelo čovjeka. Lažeš li pod Suncem svevidećim? S uredno počešljanim vlasima sjajne ti, bujne kose I licem uspješnoga I obiteljskog čovjeka. Smatraš li tada svoja putovanja običnim igrarijama uzvišenog ti mozga, ili prihvaćaš mogućnost postojanja do tad neviđenog I skrovitog jestva? Pogani ti tad, uvježban jezik uzmiče pred uzvisinom božanske tvorevine, udovi ti drhte pred nagim tijelima raspjevanih muza dodirujući pune plodove njihovih glasova. S pravom tad veliš, to nazvano je “muzika”. Dragi čovječe, razumiješ li istinu koja iza ovih riječi stoji I osjećaš li da si se otuđio? Misliš li da je preteško putovati sam da bi na koncu naučio što je ljubav, a što sljepoća, spoznavši tako samoga sebe? Ta sjeti se samo snježne guske I njene upornosti da se, unatoč opasnostima, posve sama vrati svojim njegovateljima, upoznata s istinskom brižnošću I vrlinama bića! Zar se ne bi I ti jednog dana tako rado vratio svojem njegovatelju, roditelju ili učitelju, obdaren beskrajnom vrlinom I nepresušnim znanjem, najvjerojatnije kao tvorac čvrste stijene, univerzalnog oslonca I izvora maštovite ideje? Blaženstvo je nositi svoj teret ako se on sastoji od svjetla. Time već bliži si Suncu I možda možeš sad, dok ovo upijaš, osjetiti toplinu njegove nesebične moći kojom osvješćuje I ljubi tebe, izgubljenog I uplašenog Judu. Ta zašto I ti ne bi jednom postao Sunce? Tvoja moć tolika je koliko joj dopuštaš, svjesno ili nesvjesno, te usmjerena k tami ili ka svjetlu. Zašto I ti ne bi jednom ponosno bio usred Svemira, sjajeći dušom, kao njegovatelj, na druga bića, već tim svojim činom nevjerojatno velik u njegovoj neizmjernosti gdje si mogao samo mnijeti, lebdjeti polusvjesno kao zrnce svemirske prašine.


J.D.


Post je objavljen 20.01.2009. u 21:51 sati.