Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brunosenna

Marketing

Nova pravila u sezoni 2009 - 4.dio




Unaprijeđeno prednje krilo na novom McLarenu MP4-24

Mclaren prednje krilo

McLaren je predstavio svoj novi bolid MP4-24, i na njemu se može vidjeti jedno od najnaprednijih prednjih krila od svih bolida za 2009 sezonu, koji su do sada već prezentirani. Dok je Ferrari pokušavao sa skromnim dvostrukim krilom, a Toyota ima najosnovniju verziju, na novom McLarenu prednje krilo izgleda tako da je spremno za utrkivanje. Na osnovnom krilu je prikazano kako zakrivine započinju sa minimalne visine od horizontalnog prednjeg ruba. Crveno obojeno krila imaju mogućnost jednakog pomicanja tako da poboljšaju strujanje zraka u unutrašnjost prednjih kotača i tako maksimiziranju potisnu silu na prednjoj osovini.

Kako je samo moguće podešavanje tih pomičnih malih krilaca kod vozača, dok glavno krilo ostaje onakvo kako se namjestilo prije utrke, u jednom položaju. Vozač ima mogućnost podešavanja do 6° položaj zakrilca sa svog položaja u kokpitu, gdje se okretanjem jednog kruga pored upravljača podešava njihov nagib.

McLaren je išao drugačijim tokom kod konstruiranja svojeg prednjeg krila i njihovih zakrilca, kao i svoje linije nagiba, kao rezultat time je dobio strujanje oko prednjih kotača, a ne na njega.


napisao: Silverstar "Tex" Štahan

Post je objavljen 20.01.2009. u 17:31 sati.