Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

New Delhi zabranio plastične vrećice

Indijski glavni grad New Delhi zabranio je korištenje plastičnih vrećica, a korištenje će biti kažnjivo i do 5 godina zatvora te novčanim globama do 100.000 rupija. Ovako će biti kažnjeni svi hotelijeri, trgovci i ini koji na bilo koji način koriste bilo kakvu plastičnu vrećicu. Delhi je, nakon ekonomskog 'booma' Indije postao doslovce zatrpan plastičnim vrećicama jer se otvorilo bezbroj šoping centara nalik onima sa Zapada. Nema pouzdanih podataka, ali zaštitari prirode kažu kako se samo u Delhiju dnevno upotrijebi i do 10 milijuna plastičnih vrećica.

Ipak, stanovništvo se ne želi zastrašiti novim kaznama i odredbama pa im se daje neko vrijeme da počnu koristiti drugačije vrećice i torbe. Prvi na udaru bit će tvornice u kojima se vrećice proizvode,koje će biti zatvorene.

Upućeni kažu da su ulice Delhija prepune plastičnih vrećica, a osim toga, na smetlištima se njime služe komarci kojima postaju odlično skrovište i leglo, te se tako lako prenosi tropska groznica.

Mnoge druge zemlje imale su sličan problem s plastičnim vrećicama, a pokazalo se da kazne i zabarane odlično djeluju. Neke od tih država su Butan, Bangladeš i Ruanda.

Izvor: Guardian.co.uk


Post je objavljen 20.01.2009. u 16:41 sati.