Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

CETNIK DJURO SIMUNOVIC,GLINA,"SILT"POD REDNIM BROJEM 49(2)

...Simunovic je vidno zbunjen otkricem svoje cetnicke proslosti.Priznao je da je tijekom srpske okupacije bio vojni policajac a zatim i cuvar u ozloglasenom glinskom zatvoru.No nikada nikom,tvrdi,nije ucinio nista nazao.Od svega hrvatske logorase i branitelje najvise je ogorcio Djurin odgovor na pitanje je li spreman hrvatskim vlastima pomoci pri otkrivanju pocinitelja stravicnih zlocina tijekom srpske okupacije.
DJURO SIMUNOVIC:KAKO BI BILO SAD TO DA JA IDEM NEKOGA CINKARIT?...
Revoltirani njegovim rijecima,oglasilo se vise od desetak banovinskih Hrvata.
STJEPAN ZINIC Simunovica pamti jos iz vremena prije agresije,posebno susret na glinskom korzu kada je sa prijateljima naisao na Djuru koji je s grupom Srba na sav glas pjevao cetnicke pjesme.Bilo je to 1989.,prije balvan revolucije.
STJEPAN ZINIC:MI SMO ZASTALI,POGLEDALI IH I ONI SU SE ONDA OBRATILI NAMA DA"STA GLEDAMO,DAL ONI NE BI SMELI PEVATI PESME"?!ONI,KAO,"LEPO PEVAJU".KAZE JEDAN MOJ PRIJATELJ:"PA VI LIJEPO PJEVATE".KAZE ON NJEMU DOSLOVCE:"MI NE PJEVAMO,MI PEVAMO I PEVACEMO I DALJE I DOCI CE VREME KADA CEMO MI BITI OVDE VAMA ZAKON".
Takozvani Hrvat bio je najagresivniji.
STJEPAN ZINIC:DJURO SIMUNOVIC POKUSAO SE FIZICKI OBRACUNATI.DA NIJE BILO TOG NJEGOVOG PRIJATELJA,ILI KO MU JE VEC BIO,VJEROJATNO BI TO POKUSAO NAPRAVIT.
Stjepan,hrvatski dragovoljac,ne moze vjerovati da osoba kojoj je tijekom rata povjereno mjesto cuvara jednog od najpoznatijih cetnickih logora sada sjedi u Gradskom vijecu i odlucuje o sudbini napacenog grada.
Hrvata Pavla Stajdohara cetnici su u kolovozu `91.odveli iz njegove kuce u Glini.Nekoliko dana je mucen u njihovoj bazi da bi potom bio prebacen u glinski logor.Jednog ljetnog predvecerja prisao mu je vojni policajac.
PAVAO STAJDOHAR,ZATOCENIK SRPSKIH LOGORA:PREDSTAVIO SE KAO SIMUNOVIC I REKAO DA JE HRVAT.I DA SE ON NE BORI PROTIV HRVATA NEGO DA SE BORI PROTIV USTASA.DA ON CAK IMA DJEDA U JOSEVICI,DA JE TO USTASA I DA I NJEGA TREBA UBIT!
Djurine su ga rijeci prestravile.Razmisljao je kakav je to covjek kada zaziva ubojstvo vlastitog djeda,nejakog starca.
Nakon rata,Pavao je policiji dao iskaz upravo o Simunovicu.Dok ga nije ugledao na televiziji,nije znao da se uopce vratio u Glinu a kamoli da se bacio u politiku.Siguran je da Simunovic raspolaze informacijama koje bi razotkrile mnoge srpske zlocince.
PAVAO STAJDOHAR:MORA ZNAT!PAZITE,TO JE BILA VELIIKA HVALA,KO JE GOD STA NAPRAVIO TO SE HVALILO NA SVA USTA.MORA ZNAT ZA JOSEVICU,MORA ZNAT KO JE PALIO,KO JE BIO,GDJE SU LJUDI.
PAZITE,U ROKU OD MJESEC DANA U GLINSKOM JE LOGORU SEDAM LJUDI UBIJENO.NEKO ZA TO MORA ZNAT!
Pavao je u logoru smrti prezivio sest mjeseci,nakon cega je razmijenjen.
"Gavrilovicev"tehnolog MIJO MLADJENOVIC je svjedocio o monstruoznim zlocinima koji su u rujnu `91.pocinjeni u krugu te petrinjske tvornice.Zajedno s ostalim radnicima Hrvatima odveden je u glinski zatvor.14.ozujka 2006.
navrsilo je tocno 14 godina kad je Mijo razmijenjen u Turnju kod Karlovca.Na razmjenu ga je,medju ostalim,odveo upravo Djuro Simunovic.
MIJO MLADJENOVIC,ZATOCENIK SRPSKIH LOGORA:ISKAZ DJURE SIMUNOVICA KADA JE REKAO:JA NISAM CINKAROS!ZNACI,ZNAM.TO JE PORUKA NASOJ PRAVOSUDNOJ VLASTI ILI PRAVNOJ DRZAVI:JA NISAM CINKAROS,ZNAM,AL` NECU REC!IJA VJERUJEM DA ON PUNO ZNA.
Na snimku spomenute razmjene se vidi Mladjenovic,ali i Simunovic.
A kamera je u Turnju zabiljezila jos jednog Hrvata koji je nosio srpsku uniformu.JOSU KOVACEVICA po zlu pamti upravo Mijo.
MIJO MLADJENOVIC,ZATOCENIK SRPSKIH LOGORA:PREDSTAVIO SE KAO RELATIVNO DOBAR,PAR SAMARA,PAR UDARACA I...MEDJUTIM,KASNIJE JE TO BILO KUDIKAMO GORE I MENI JE ZAO,ALI JA MORAM REC DA SAM NAJVISE BATINA DOBIO OD JOSE KOVACEVICA.
Joso Kovacevic domovinu je zamijenio OTADZBINOM i vjerojatno se nikada nece vratiti u Glinu.A Djuro Simunovic je ljut na osobe koje su ga nagovorile da udje u politiku i time izadje iz anonimnosti.
(Ivana Mandic,"PRICA IZ HRVATSKE")

Post je objavljen 20.01.2009. u 13:19 sati.